Spremni listič, 31. teden

Veseli smo, da ste z nami tudi v tem tednu!

V teh tednih, ko je vsega preveč in ko se kmetje trudijo, da bi prodali čimveč tega, kar danes je in jutri ne bo, ko si mi razcepljeno po eni strani želimo, da bi to trajalo čim dlje (da bi imeli tako silno izbiro), po drugi strani pa nam je hudo, ko vidimo kmetje žalostno gledati, ko nam ne morejo prodati letos-za-nas-neshranljivih pridelkov in bodo te postale zelo zdrav kompost. (ob 15. avgustu: Ko človek načrtuje, se bog smeji – judovski. Kljub temu je boljše načrtovanju posevkov dobra pot do manjših psihičnih težav v poletni vročini, da o denarju ne govorimo ).

Takole izgleda, ko Dani poroča z vrta: »Zdravo, kumare so glomazne, so sočne in niso olesenele. Za solato,mlečne kumare s krompirjem, ribane in olupljene za v zamrzovalnik itd. Največji murki imajo 1,5 kg, pravi prleški korenjaki.«
Takole mi s kmeti, tako da se ne čudit, če del tega duha pride v zabojčke pa na listke pa povsod se nas drži. Seveda pa prleškega korenjaka težko uzabojčkamo, četudi je ves gibek in nič lesen: če bi zrasel na vašem vrtu, bi  ga bili vi veseli, v zabojčku pa ne čisto vsi (mi pa vseeno hočemo, da vam je velika večina pridelkov zelo všeč, le kdaj pa kdaj damo kaj v njih, za kar vemo, da  je dobro, vam pa na prvo žogo mogoče ne bo čisto všeč, to si drznemo, splošnoizobraževalno). Tako se bodo z murki gostile mravljice, nič drugega nismo natuhtali.  Smo pa drugega polno pobrali z njiv, veseli smo vsakega, ki se vrne v mesto (več zabojčkarjev, več poguma pri kmetih, več setve, več pridelkov)!

Ko takole zlagamo zabojčke, se zavedamo majhnosti naše akcije, ko pa dobimo kakšno prijazno pismo od vas, potem pa se spet spomnimo, da šteje vsak lepši dan, ki ga pomagamo ustvariti (zato pa to počnemo, ker dobimo kakšno lepo pismo).

Glavni kuhar je na počitnicah, mali pomočnik predlaga jajčevec s sirom:

1 večji jajčevec, 25 dag mozzarelle, 2 paradižnika,1 strok česna, olivno olje

sol, poper, 1-2 vejici bazilike. Česen drobno nasekljajte. Jajčevec narežite na slab centimeter debele rezine in jih solite. Paradižnik narežite na pol centimetra debele rezine, odcejano mocarelo prav tako. Polovico rezin jajčevca potresite z nasekljanim česnom, obložite z   paradižnikom in  mozzarello. Pokrijte s preostalimi rezinami jajčevca in malo stisnite skupaj. “Sendviče” z obeh strani premažite z olivnim oljem in popecite v ponvi – približno tri minute na vsaki strani. Potresite z baziliko in postrezite takoj.

[Mali kuhar je to vzel s http://jazkuham.si pa nič povedal.]

Kam smo poslali naročila

V tem tednu smo takole razdelili naša naročila: italijanske so nektarine, koromač, banane so še od dlje, pa tudi malih lubenic ni domačih več. Tudi hrušk ste naročili mnogo več kot jih je imel Dani, tako da smo jih dopolnili z italijanskimi (nismo bili veseli, samo kar ni, res ni). Frasov seznam je: jajčevec,  bučke (furlanske rumene), vseh vrst paprike, paradižnik (češnjevec), feferoni hudi in prijazni. Breskve,  grozdje, nekaj hrušk in jajčevec ter paradižnik (eno malo) je od Dani Kovačiča iz Ljutomera (ki je preživel Grosmanna in tudi svoj dopust). Čebula,  korenje,  krompir, pesa, take reči iz zemlje pa stročji fižol so iz Gozd Reke, Retarjevi.  Romana iz Horjula ima tokrat solato, radič in kolerabice;  kumare,  pekoča paprika, in zelišča od Urške Kersnikove iz Lukovice.  Imeli smo ugledane slive, poleg Frasovih, pa žal niso dozorele, tako da smo v zabojčke dali tudi ringloje od Milene Šlosel (ki so sicer fini in okusni, pa vendar žal niso čisto slive).

Če boste dobili kakšno večjo bučko ali kumaro, v poletnih mesecih se to hitro zgodi, kmet pogleda stran, in hop omenjeno pobegne v vse tri dimenzije. Če je kmet potem hiter, je vse skupaj okusno in nežilavo – naši kmetje obljubljamo, da je točno tako, četudi je kakšen mali veliki ubežnik med pridelki. Če pa temu ni tako, nam jih brez oklevanja zatožite.

Kaj smo zares delali med počitnicami

Res čisto zares smo imeli nekaj počitnic, kot pa se za tako mikro združbo spodobi, so bile tudi te delovne. Tako smo opravljali tesarska, slikopleskarska, inštalaterska dela, vsega po malem pa vsega dovolj, tako da smo se lahko preselili v nove prostore. Ti so nekaj večji, predvsem pa omogočajo boljšo organizacijo in učinkovitost dela. Pa še v taki starodavni zgradbi so, kjer hlajenje poleti skorajda ni potrebno (da ne govorimo o duhu prostora, na takorekoč starozavezni ekološki kmetiji, ki nas varuje pred hudimi duhovi integralcev, konvencionalcev in sploh vseh kemičarov (prosto po Daniju)).

Rezanje trakov, predsednik, rdeča preproga in sploh vse, kar kar pritiče, sledi (in vabilo na Dan odprtih zabojčkov tudi, potem ko se vsi vrnejo, ljudje, ne zabojčki). // Naročili smo tudi novo super tehtnico, ki je zametek novega sistema za naročanje in tehtanje. Ta bo omogočil bolj prijazno naročanje in bolj po meri abonentov (ne bo težko, obstoječi sploh ni). // Ubadali smo se s sistemom za razvoz, ki bo na pameten način razdelil zabojčke med voznike in jim celo povedal, kako po vrsti naj jih vozijo. (no, pa smo jim odkrili škrata v sistemu, tako da iz tega še ne bo prihranka).

Naš račun še vedno enak, 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Poletna suša se veseli zaostalih plačil. Sklic najdete na računu pa tudi v potrdilnem emailu. Oba sta pravilna, kateregakoli vzamete (sta pa različna).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396