Solata iz rdeče pese, sliv in orehov

doobra solata iz rdeče pese in sliv

Iz Zabojčkovega Oddelka za uporabno umetnost tokrat tradicionalna ukrajinska solata iz rdeče pese!

  • 30 dkg rdeče pese
  • 5-10 suhih ali svežih sliv
  • pest orehov
  • šalotka ali manjša čebula
  • 3 žlice majoneze ali kisle smetane

Peso operemo, narežemo na četrtine in skuhamo v sopari; na dno manjše kozice nalijemo za pol prsta vode in pokrito kuhamo na majhnem ognju 15 minut. Suhe slive omehčamo v vreli vodi  (10 minut) in jih izkoščičimo. Peso olupimo in naribamo. Če nam je naša barva kože na rokah ljuba in je ne želimo škrlatno obarvati, uporabimo rokavice. Nasekljamo orehe, narežemo čebulo, slive in jih s peso in prelivom umešamo v kremasto solato. Uporabimo jo tudi kot malico, predjed ali prilogo, če je naredimo več, pa bo v hladilniku bo brez težav počakala nekaj dni, še posebej, če smo uporabili suhe slive.