Prispevki

 On

Spremni listič, 39. teden

Darilca ob 100. zabojčku (žal samo 100)

V septembru smo praznovali 100. tedenski zabojček ali dvoletnico, kar se nam zdi prav fino. Zato smo s prijazno pomočjo Patricije Šenekar, ki izdeluje mila iz ekoloških sestavin (pod blagovno znamko Zeleno, glej no glej), v 100 zabojčkov tega tedna precej naključno dodali milnato darilce (milo čajevca, glineno, rožmarin, rožno, enega od teh ste prejeli, če ste eni izmed srečne stotice, če pa niste, nič hudega, prihodnje leto bomo imeli 150 darilc).  (Naročniki zelenih zabojčkov ste v naših očeh vsi enaki, abonenti pa čisto malo bolj enaki kot ostali, to radi povemo).
Milo podarjamo, ker nam je  všeč in je eko, brez živalskih sestavin ter ker nas je babica učila, da ne smemo dajati brezplačno reči, ki jih prodajamo.

Pohvala tega tedna

Pogosto nam kaj kar z neba pade, recimo naš kombi Korenček z Blok, pa nov prostor pri Studnovih. V preteklem tednu so nas tako tik pred zdajci povabili še ekokmetje na svojo stojnico na Narava in zdravje. Kar tako, ker smo jim všeč in ker radi z nami delajo in bi radi, da bi bili uspešni in prodajali še več slovenske zelenjave, ko jo pridelajo. Všeč jim je, da po nepotrebnem ne uvažamo pridelkov, kar je običajno laže in bolj dobičkonosno (in bi to vsi počeli). Zabojčkanje ima dva pola, kmečkega in naročniškega, in ker je kmetov manj kot naročnic (kar je fino), jih poznamo čisto vse po vrsti in smo prepričani, da so zadovoljni z nami. Kar je na dolgi rok skoraj tako pomembno, kot da ste vi zadovoljni z nami.

Malo smo na trnih

Na sejmu pa smo spoznali kar nekaj novih naročnic in one nas –dobrodošle med nami! To je vedno vznemirljivo, prvo srečanje, kaj si bodo mislile in ali se bomo spet videli prihodnji teden, take reči nas skrbijo. In je že tako, da nam naročnice, ki so že dlje z nami, povedo, kadar kaj ni v redu (kar je silno koristno), da bi nas pa kar tako hvalile iz tedna v teden, tega pa nismo navajeni. Po prvem zabojčku pa včasih tudi kakšna pohvala prileti, kako prija!

Pesa, koleraba, repa, brrrr

Prihaja čas gomoljnic; marsikdo se splaši ob imenih koleraba, pesa, repa. Vse skupaj je zelo preprosto: vse lahko uživamo surove, na tenko naribane, v solatah vseh vrst, vsekakor pa jih ne kuhamo dolge ure. V sopari, 15 minut je za peso več kot dovolj. Ostane hrustljava in polnega okusa, v njej pa ostane več zdravega.  In manjši preizkušeni čudež: manj kuhamo, bolj je okusno, otroci imajo rajši (marsikdaj zelo pomembno)!
Nekaj receptov najdete tudi na našem blogu. V okence Kaj imamo v shrambi vpišite repa in frrr, receptov z repo se kar tare!

Kako so se kmetje v tem tednu izkazali

Alojz Kastelic, Mirna Peč, Golden Orange, Opal, Topaz / Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared / Urška Kersnik, Lukovica, hruške, paprika, kutina / Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  rumena paprika, repa / Janez Retar, Gozd Reka, rukola, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, blitva, krompir, redkvice, korenje, koleraba, špinača, repa, / Ceglarjevi, Verd, paprika kurtovska kapija / Kersnik, Cerknica, blitva, zelje, čebula, daikon, rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem / Studen, solata,  rdeči velikan / Fras, Ankaran, paprike vseh vrst, bučke rumene, por, kivi

Buče

Povpraševanje po rumeni bučah je bilo večje kot je velika Frasova njiva, zato boste našli nekaj hokaido buč v zabojčkih.

Motovilec je predčasno dozorel, zato ga v zabojčkih ni  (je pa solata iz Italije v velikih, tako smo skombinirali).

Ko srečaš ministra Židana (čeprav odhaja)

in ta dobro uro govori, kakšno bi moralo biti sodelovanje med trgovino in kmeti, pa da je vse skupaj zaradi kupcev, pa kakšno etiko bi morali spoštovati in o tem nam-se-zdi-tak-ohlapen kodeks napišejo, take reči, in ti lahko samo kimaš, se strinjaš in delaš kljukice, ja, zabojčkarji to že delamo, kmetje načrtno gojijo za nas, pa kratke plačilne roke imamo, neto cene, nobenih super super rabatov, vse vemo, kje je zrastlo in o tem vse vam povemo. Naravnost za čestitat smo, kaj naj rečemo.

In če se o ministrih v splošnem ne govori lepo, je bil ta med kmeti, tudi ekološkimi, ki imajo običajno druge interese kot konvencionalni, zelo čislan. Samooskrba nad vsem, to je (bilo) njegovo geslo. Pa da  vidimo, kaj se bo zgodilo prihodnje leto.

Usklajevanje in načrtovanje

Suša je obrala veliko jabolk, Kastelic pove da jih bo okoli 40 odstotkov manj kot lani. Pač narava, reče (in nič ne jamra, vsa čast mu, mi bi se kar zjokali). Suša je udarila tudi po vseh ostalih pridelkih, ki dozorevajo avgusta in septembra. Krompirja je letos veliko (konvencionalnega prodajajo po 7 centov, si predstavljate, da pridelate 50 ton krompirja in za to dobite 3500 evrov?). Po Židanu, vsi so sadili isto sorto in vsem je dobro obrodila pa so tu, kjer so. (najraje bi, da bi država vse pokupila ali pa naredila tovarno za predelavo, to bi bilo super)

Zabojčki

Prišel je mraz in z njimi veliko naročnic. Ker imamo omejeno število plastičnih zabojčkov, kombiniramo s kartonskimi, dokler se ne vrnejo tudi plastični. Tudi teh bomo seveda ob vašem prihodnjem naročilu veseli nazaj.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / 051 499 396