Spremni listič, 43. teden

Kupite daikon, kupite 3 kg daikona. Zadenite iphone, več kupite, več možnosti boste imeli za zadetek (seveda, nakup ni potreben za sodelovanje v nagradni igri, lahko tudi kuhate daikon in se pri tem slikate in prav tako boste dobili, no mogoče dobili, avto, no, ipada, karkoli pač). Meje človeške pohlepnosti pač niso pri enem daikonu, pri eni tablici, ampak vedno je bolje imeti več pa boljše pa bolj novo, vedno nekaj novega. Eh, zabojčkarji smo tako staromodni, mi raje vpijemo Kupite daikon, ker je dober in zabaven, sam po sebi, nič vam ne ponujamo za zraven – nad i pod mizo – nič drugega, kot počnemo ali bolje, kar se nam dogaja (ali kar nam dogajajo voluharji).
Seveda, daikon je danes grešni kozel, ker je a) dober, b) silno zdrav in c) ker ga je Kersniku veliko zraslo. Čeprav seveda veliko ni neka umerjena veličina, marveč interpretirana na različne načine. Zabojčkarji smo silno majhni, ampak za večino naših vrtnarsko naravnanih kmetov presenetljivo veliki in včasih nas kar postrani nas pogledajo, ko naročimo. No, pridni smo, kaj čemo, jim razložimo in potem oni zagrebejo na polja in dan, da vse naberejo, jim je včasih komaj dovolj (ker nabrati ni dovolj, potrebno je tudi sortirati pa očistiti pa pripeljati, ni kot bi rekel keks).
Male hruškice
Listek je tokrat premajhen, o daikonu so cele knjige, o pituralkah pa ne. Zato tale odstavek. Ne jih jesti surovih (stomatologi odsvetujejo), dajte jih v pečico, odrežite jih vrh, da bo odvečna voda odšla in ostala samo sladkoba. Pa pecite dovolj časa, da bo cela postala mehka in sočna (ne podlezite otrokom, ki kriče že je, že je – kompetentni otroci gor ali dol). Lahko jih tudi kuhate, v vodi ali vinu. Marko Reja, naš hruškar, pravi: »Poleg samostojno, se lahko servirajo tudi v kombinaciji s kuhanim kostanjem ali oblite s prelivi, čokolado, sirupi ali podobno. Gurmani in kuharji jih spoštujejo in spretno vkomponirajo v svoje nove stvaritve. Poleg uporabe v pecivu in slaščicah jih dodajo tudi k mesu, v pečenke in še drugam. Včasih so jih prodajali na zobotrebcih ali lesenih palčkah, pomočene v sirup iz sladkorja in tudi vina.«
O daikonu pa zbir receptov na našem blogu. Obiščite nas pa kakšen komentar pustite, to se nam bo zdelo silno nobel (še posebno vsem zaposlenim iz Oddelka za uporabno rabo zelenjave, ki prispevajo recepte pa slike pa sploh so hudo pridni –

Odkod je kaj
Raznovrstnost se od konca oktobra ne manjša, zaloge so seveda še velike, tako da po načrtih večine spodaj naštetega v prihodnjih tednih še ne bo zmanjkalo. Da pa ne bo ortodoksno in dolgočasno, bomo poskrbeli z uvozom od avstrijskih in italijanskih kmetov (v tem vrstnem redu).
Alojz Kastelic, Mirna Peč, opal, topaz // Demeter kmetija Purgaj, jonagold in idared // Romana Jarc Sečnik, Horjul, radič tržaški solatnik,  zuckerhut radič, radič kar tako, ohrovt, koleraba, repa  // Janez Retar, Gozd Reka, buče, čebula,  česen,  korenje,  rdeča pesa, krompir, redkvice, korenje, koleraba, špinača, repa // Kersnik, Cerknica, zelje, čebula, daikon, rdeča pesa z zelenjem, repa z zelenjem // Studen, krompir  // Fras, Ankaran, kaki, kivi, por
O žitih
Ker imamo letos bogato izbiro žit, oluščenih žit in žitnih izdelkov, nekaj vrstic o poimenovanju, več pa na našem blogu.
Iz žita na njivi po mlačvi dobijo neoluščeno žito, iz njega naredijo oluščeno žito, ki jim običajno rečemo kaše, pri nekaterih se pa ime ne spremeni  (ovsena, ajdova in ostale kaše, ne spremeni se pa piri, pšenici). Iz njih naredijo mlevske izdelke (moka, zdrob, drobljenec, kalčki, otrobi…).
Tip izdelkov pomeni, kolikšen je delež pepela, anorganskih snovi (največ 0,45% pri moki tip 450, med 0,8 in 0,9% pri moki tip 800, največ 2% pri polnozrnati moki). Torej višji je tip, več pepela je notri. Gladka moka je fino mleta, ostra moka ima večje delce žita (kar pa načelno ni povezano s tipom).
Razmisleki o mleku in mlečnih izdelkih
Tako pogosto, da ne smemo zanemariti, nas doseže kakšen klic po mleku. Mleka nas je malo strah, priznamo, tako da drugačnega kot pasteriziranega verjetno ne bomo razvažali (čeprav sami nimamo pomislekov o uporabi surovega, nas mala verjetnost, da bi kdaj kaj šlo narobe, hudo plaši). Prvo dostavo lahko pričakujete še letos, skoraj gotovo.