Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 25 (2014)

Zabojčkarji sila radi živimo v svojem zabojčku – vanj spustimo le še vas, naročnice in naročnike, pa seveda kmete, ti so tudi ključni. Naš zabojček se nam zdi tak udoben, varen, zanesljiv, v njem se gremo spoštovanje, držanje dogovorjenega, vse to, kar dela naše in vemo da tudi vaše življenje lepše. Vse dokler vas je dovolj takih, ki vam je to všeč (in ki naročate zabojčke, to je pa ključno pri vsem tem), dotlej bomo taki (in upamo, da vas bo vedno več, ker potem bo to postalo še bolj zanimivo in se bo razlilo ven iz zabojčka in, ah, …). Kdaj pa kdaj ta naš dom-zabojček odpremo, pokukamo ven in povemo vsem tistim zunaj, kako fino nam je, da imamo še prostor in da bomo veseli obiska (in da bomo veseli, če bodo spoštovali naše dogovore). To je fino za nas, ker zabojček prezračimo, to je vedno koristno, pa tudi za tiste zunaj, da začutijo – ja, tak način sodelovanja pa je res lep. In ta teden bomo spet malce zračili, z Gorenjem imamo ob njihovi in malo tudi naši akciji novinarsko konferenco – to je vedno zanimivo, delati s tako velikim podjetjem (še posebej je sproščujoče, če veš, da ni njihov namen, da te pohrustajo – kar se rado zgodi, še več, če čutiš, da te imajo čisto zares za partnerja).

Zelo preprosto – kumare s korenjem v solati
Kumari in korenje operemo in narežemo na tanka kolesca. Z limoninim sokom pokapljamo zelenjavo, prelijemo z olivnim oljem, ter dodamo sol in poper. Dobro premešamo.

Malo manj preprosto – zeljni zvitki
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zeljno glavo prerežemo, izrežemo kocen, liste grobo nasekljamo na male kvadratke. Nasekljano zelje stresemo na pekač in ga enakomerno razporedimo. Del masla narežemo na kockice, ki jih razporedimo po vrhu zelja. Solimo, popramo, pečemo 20 min, nato malo ohladimo. Ostalo maslo stopimo v kozici, odstavimo in dolijemo dve žlici oljčnega olja. S tem premažemo 3 liste testa in jih zložimo en vrh drugega. Po sredini testa zdaj v 7 cm širokem traku razporedimo polovico pečenega zelja. Iz obeh strani zapognemo testo, da dobimo ploščat testeni paket, ki ga pečemo 25 min.

Stročji grah je po uporabi podoben stročjemu fižolu – enolončnice, solate in priloge. Lahko bi ga porabili surovega, bolj pogosto ga na hitro blanširamo in potem začinimo oziroma do konca pripravimo. Mlad krompir s peteršiljem Kuhajte mlad krompir, dokler se ne omehča, 20 – 25 min. Naredite omako iz soka limone, naribane lupinice ene limone, precej popra, soli, v njo temeljito pomočite krompir. Tik pred serviranjem potresite z drobno narezanim peteršiljem.

Od kje je kaj v tem tednu:  Studen, Obrije: solata, mladi  česen in prav tak krompir, drobni krompir za peko, nadzemna koleraba, peteršilj, pski. Retar, Gozd Reka: meta, bezgovi cvetovi, rukola, solata, blitva, jagode, nadzemna vijolična koleraba, kifeljčar; kmetija Pieruci, Izola: grah, ohrovt, brokoli; Trstenjak, Stročja vas: sirius (zadnjič, tako dolgo še nismo imeli domačih jabolk). Fras, Ankaran: kumare, bučke, paradižnik, grah, blitva. Romana Jarc, Zadobrova: sadike vseh sort. Štular, Dragonja; paradižnik, babura. Dani Kovačič, Ljutomer: solata, blitva, mlada čebula; Vrbnjak, Kuršinci, solata, kumare, zelena. Bregar, Krka: ribez. Ni ribeza. Ah, to je mala laž, ribez seveda je, a je še rdeč in bi moral biti črn. Bregar, ki ga tam pri Krki goji, je sporočil (ko je čakal vse do zadnjega na čudež), da se je kakšne tri dni nazaj čisto ustavil in da nikakor nikamor ne gre (figurativno o zorenju pa tudi čisto zares, nezrelega ne bo peljal nikamor). Se žal zgodi tudi v najboljših ribezovih družinah, kamor Bregarjevi gotovo sodijo, da jih tako grdo preseneti vreme in z njim ribez. Mi delimo žalost z njim, z vami.

Zakaj so kumare mehke in kaj to pomeni. Kumare so  predvsem voda, tako rekoč voda z okusom, le da so brez dodanega sladkorja. In vsem je jasno, kaj se zgodi, če daš vodo na sonce – izhlapi. Tudi iz kumare bi šla, če bi jo koža kumare pustila. No, če je sonce res močno, se malo vode prebije tudi skozi kožo. Tedaj vam prodajamo koncentrirane kumare in manj  vode (to je dobra novica). Slabša novica je, da so tedaj kumare, čeprav sveže nabrane, mehkejše. Če je še posebno suho (kar šeni), so lahko tudi grenke. Še vedno ne vemo, kako ločiti grenke od ne-grenkih (razen če malo zagrizemo v vsako prodano), dolgoletni naročniki pa se mogoče spomnite čarovniškega navodila, da moraš kumaro vedno zavrteti kumaro in jih odrezati konček, da to silno razgreni kumaro (ali pa jo je potrebno zavrteti v desno?).

Kaj nas čaka.  Ribez nedvomno, ta bo dozorel. V zadružnem oddelku za odkup vsega je nekdo omenil fige, naj beseda figa postane! Zelenjave ne manjka, v prihodnjih tednih pa bo dosegla tudi poletno nizke cene. Če bo vroče, lahko kmalu zmanjka domače solate – upamo, da bo ostala vsaj v višjih krajih, tudi na Blokah imamo svoje kmete.

Rimski duhovi s sobote na nedeljo! Če boste konec tega tedna okoli Slovenije, si v noči od sobote na nedeljo privoščite muzejsko noč.  Z Mestnim muzejem v Ljubljani skupaj pripravljamo Večerni sprehod z rimskimi duhovi, začenši ob 20.00 ob Mestnem muzeju ter hodivši do 21.30, ko se s pristnimi rimskimi duhovi okusi srečate pri Nami, kjer bomo emonski zabojčkarji, z dobrotami, jasno. Vse na www.mgml.si, seveda.
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396