Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 27 (2014)

Če so nosečnice izpostavljene pesticidom, je pogostost avtizma pri njihovih otrocih večja. Če je nosečnice izpostavljene pesticidom, je IQ otrok nižji. Vse to že vemo, potrjujejo znanstvene študije (in ker teh študij ne naroča industrija, jim lahko kar verjamemo). Eni sicer verjamejo, da vse bolezni izvirajo iz misli, no, nam se zdi, da je nekaj malega povzročiteljev tudi v okolju. Koliko o tem vemo v Sloveniji? Kako sistematično spremljamo te bolezni v intenzivno kmetijskih področjih – prav veliko jih nimamo, a nekaj le? Si pravzaprav to želimo spremljati? Ali bi morali prebivalcem teh krajev priznati odškodnine, tako rekoč zaradi bolezni na delovnem mestu, ko dihajo s pesticidi onesnažen zrak, pijejo tako vodo, vse vsaj malo onesnaženo? Koliko o tem vemo, pa ne povemo, ker bi to škodovalo industriji? In koliko bi stala taka  zelenjava in sadje, če bi morali pridelovalci plačevati tako škodo?

Široki rezanci z bučkami
400 g bučk, 400 g širokih rezancev, 1 čebula,2 stroka česna, 1 ščepec muškatnega oreščka, sveža zelišča (po želji npr. bazilika, žajbelj itd.), 100 g parmezana (ali ovčjega sira),olivno olje (za v ponev), sol, poper
Za široke rezance z bučkami narežemo bučke z lupilcem za krompir na tanke rezine. Olupimo čebulo in česen in ju sesekljamo. Široke rezance skuhamo. V ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo trakove bučk. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo kuhane široke rezance, premešamo, damo sveža zelišča in nariban parmezan ali na kocke narezan ovčji sir. [http://jazkuham.si]

Pečena zelenjava
Pečico segrejemo na 200°. Globok pekač namastimo z malo olja. Papriko, koromač, jajčevec, paradižnike in bučko očistimo ter operemo. Čebulo in česen olupimo, papriki odstranimo semena in razrežemo. Čebulo in koromač narežemo na krhlje. Jajčevec in bučki narežemo na debelejše rezine. Vso zelenjavo stresemo v pekač, prelijemo z oljem ter začinimo s poprom in soljo. Pečemo 10 minut, premešamo in pečemo še 10 min. Fina priloga z ješprenju, kuskusu ali polnilo za zvitke.

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: solata, mladi česen, krompir,, nadzemna koleraba, peteršilj, špinača. Retar, Gozd Reka: blitva, meta, rukola, koleraba, zelje, pesa, nadzemna vijolična koleraba, kifeljčar,  koprive, mladi česen; kmetija Pieruci, Izola: grah, ohrovt, brokoli; Trstenjak, Stročja vas: sirius (res še zadnjič). Fras, Ankaran: kumare, bučke, paradižnik. Romana Jarc, Zadobrova: sadike vseh sort. Štular, Dragonja; paradižnik, babura. Dani Kovačič, Ljutomer: solata, blitva, mlada čebula; Vrbnjak, Kuršinci, solata, kumare, zelena, bučke, stročji fižol. Bregar, Krka: ribez. Štekar, Snežatno: fige.

Občutljivi na dež. V tem tednu imamo precej na dež občutljivega sadja, tako le upamo, da se za fige in maline vse dobro izteče. Zadnje pozno-pomladanske jagode pa je pobral dež in vlaga, zato jih v zabojčkih žal ni več. Paradižniki, bučke, paprike, kumare. Po eni strani je bila do zadnjega dežja v osrednji Sloveniji že kar resna suša, po drugi strani je bilo vsaj na Primorskem precej manjših ploh, ki so odličen začetek za  plesni in pegavosti vseh vrst. A v Frasovo čudenje v njegovih primorskih vrtov ni sledu o teh boleznih paradižnikov, jajčevcev in paprik: če bo šlo tako naprej, se nam obeta krasna letina!

Dobra letina, dobre cene. Ker se nam obeta krasna letina, se tudi zabojčkarjem obeta veliko dobre zelenjave po dobrih cenah. Ostanite z nami!

Prvič z nami. Maline je na domačem malinišču nabrala Jožica Fabjan iz Predstruge (okolica Videm Dobrepolja). Jožica je že 18 let permakulturnica, tako dobra, da o tem uči še druge. Wiki razloži: Pêrmakultúra je načrtovan sistem, ki poskuša ustvariti trajnostni življenjski prostor (habitat) s posnemanjem vzorcev iz narave (začne se pa okli 1970 v Avstraliji). Po mnogih letih z nami. Štekarjevi (www.kmetijastekar.si) so  dobavljali svoje krasno sadje že pred petimi leti, ko smo začenjali in smo imeli pridelke tudi s kmetij v preusmeritvi. Nato smo zabojčkarji zaostrili merila in sprejemamo le kmetije z eko certifikatom (naprej so    kmetije 3 leta v preusmeritvi, šele nato ekološke). Medtem so tudi Štekarjevi prejeli  certifikat in spet so nami (in mi z njimi)! Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o.,  Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, udobna je in zanesljiva.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396

Od 3. do 16. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili po 16. avgustu.

V drugi polovici avgusta se vrnemo in potem bomo spet z vami, že dvanajsto leto!