Prispevki

 On

Spremni listič, 17. teden

Takole, tisti, ki ostajamo v cvetni medpraznični Ljubljani, gotovo nas muči vsaj majcen majceni zaporniški efekt – vsi odhajajo na morje, počitnice, bogvekamže, samo nas nas je nekaj še ostalo in jemo Zelene zabojčke (eni jih pa zlagamo, tako gre to). Katerikoli razlog je posredi, da ste tudi vi ostali ta teden z nami, veseli smo vas!

Ker je literarno-poetski oddelek na počitnicah (s telesom sicer ne, a duša je tam daleč na deželi, kadi pipo na koncu hiše, ima haflingerja, se radosti pomladanskega sonca in nič pisnega od nje ne pride, prekerne delavke, čisto nič), je oddelek ZOIVZ (za okusno izrabo vsebine zabojčkov) pripravil malo daljši recept (dveh pa ne, navkljub navijanju ostalih, so rekli norma je norma):

Namaz za lep pomladni dan

150 g skute, 1 stebelna zelena (300 g ), 2 jabolki, limonin sok, pol žličke karija,

do 1 dl mineralne vode z mehurčki

zeleno očistite in drobno nasekljajte, jabolka naribajte in pokapljajte z limoninim sokom. Kari zmešajte z mineralno vodo in vmešajte v skuto. Dodajte še toliko mineralne vode, da bo mešanica rahla in kremasta in dodajte sesekljano zeleno in naribana jabolka. Za dobro malico manjka samo še polnozrnat kruh.

Stebelno zeleno lahko pripravite tudi kot Waldorfsko solato po receptu z našega bloga.

Ne moremo se ravno še prehvaliti, da imamo vsega preveč. Še dobro, saj smo spet presenečeni, kako veliko Ljubljančanov preživlja praznike izven Ljubljane – in le kdo bi potem vse te dobrote pojedel!

Torej, pri Studnovih so že pridelali rdeče redkvice in še nekaj azijskih šopkov, Kerin (ta, ki bo v prihodnjem tednu po načrtu imel že prve jagode) nas je oskrbel s svežo malo solato in peteršiljem, Romana pa je imela še nekaj malega radiča. Studnova solata še raste, v tem tednu je bila še premajhna, da bi se je veselili, bo pa v prihodnjem gotovo! Seveda, tokrat imamo prvič biodinamična jabolka (ključna beseda Demeter), kar je še bolje kot ekološko, zato jih tudi prodajajo kakšnih 30 % dražje in mi tudi (s kmetije Purgar, Slovenske gorice).

Jumboti so se razmnožili (in še več jih bo)

Naših jumbotov je okoli 20 in so silno hitri. Danes ga vidiš, jutri ga ni več tam in je že drugje. Zato, čim katerega vidite, torej naše velike plakate po Ljubljani, naredite eno malo fotografijo in nam jih pošljete. Mi bomo veseli, ker ste jih opazili, vi boste veseli, kajti vsaj enega fotografa bomo konec meseca nagradili z zabojčkom.

Nismo na počitnicah, maj se pričenja (aka no sleep till brooklyn)

Za vsakega spodobnega kmeta in zelenjadarja je maj mesec radosti. Prvi pridelki se že v resnih količinah kažejo iz zemlje, sonce prinaša vedno več okusov, pa tudi majski dnevi so kot nalašč za uživanje zelenjave in sadja v vseh pojavnih oblikah (beri: prodajo).

Prihaja piknik zabojček

Za vse tisti, ki ste že pogrnili odejo po trati, v torbo ves pribor in ugotovili, opa, nimamo še prave hrane! Tradicionalno bomo sestavljali tudi piknik zabojčke, z zelenjavo in sadjem, ki jo boste z veseljem hrustali, zunaj na trati ali tudi v jedilnici. Pri tem bomo kot vedno premišljevali, kdaj se že spodobi jesti paradižnike in papriko. Ostanite z nami!

Čisto malo, tako praznično

Tokrat je izjemoma ostalo kar nekaj prostora na listku. Tako pač je, če nimaš nič pametnega povedati, je bolje, da si tiho (velja za obe strani, uganite, kje smo to upoštevali).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V: