Spremni listič, 19. teden

Včasih je pa dobro postati čisto skromen in se pogledati tako bolj z daleč: ali ima ves ta prah, ki ga dvigujem, res dovolj teže? In ker je odgovor običajno ne (če si vsaj približno glasen trgovec), tudi nam to vprašanje pride do živega. Zato smo se odločili, da bomo v prihodnje bolj tihi in malce zaprti sami vase in predvsem tuhtali, kako narediti boljše zabojčke. Ves ta medijski svet je, priznajte, sicer dobrodošel za prodajo in če ga ne bi bilo, bi ga zato izumili, h kvaliteti življenja pa prispeva le en tak majcen del medijev. Sicer, zdrava hrana pa varna hrana pa prehranska varnost pa take besede, vse to je hudo moderno in zabojčkarjem ni težko jezditi na tem valu, problem je v tem, da ko je konec vala, si nasedel ne čisto tam, kjer si želel, ampak kjer so te odložili mediji.

Tudi najpodjetniška ideja je tam (tam so nas nominirali). Če pogledamo zabojčkanje od daleč, ideja ni nova in verjetno nisi še najpodjetnik, da se je lotiš (vsaj mi smo jo začeli z drugih vzgibov). Sicer je res, da to počnemo na drug način kot v navadi v naših krajih, kjer smo navajeni na slabe storitve, pa vendar se temu reče lahko preprosto skrb za naročnice in naročnike, nič podjetniškega še ni v tem. Čisto navadni zabojčki pač potrebujejo nekaj ljubezni in veliko dela, podjetniški duh pa je skrit nekje globoko pod korenje. Seveda, nekoliko ga moraš imeti, pa ne toliko duha kot osnovnega znanja, da lahko sešteješ korenje in hruške, in to je bolj ali manj to. Pa pošten moraš biti, to pa spet ni nujno za podjetnika. Ali pa, za podjetnika  2.0? Nam se že zdi tako, da vam lahko pogledamo v oči. (so pa taki dogodki vedno priložnost, da razmisliš o sebi, včasih kar pozabimo na to).

Rožičevo-jabolčna torta v čokoladni srajčki

Biskvit: 4 jabolka, 4 jajca, 10 dkg rožičeve moke, 10 dkg rozin, 50 g sladkorja, 1,5 dl mleka, 1,5 dl olja, skodelica moke, pol pecilnega praška, pol žličke popra

Čokoladna srajčka: 5 dkg čokolade, 2 žlici mleka, 25 g masla, narezani praženi mandlji

Stepemo sneg iz beljakov. Penasto umešamo rumenjake in sladkor in jim dodamo ostale sestavine za biskvit, na koncu primešamo naribana jabolka in sneg beljakov. V pomaščenemu in pomokanemu pekaču pečemo 25 minut pri 180 stop. C. Biskvit mora ostati sočen. Na pečeno, vročo torto namažemo čokolado, ki smo jo stopili nad vodno kopeljo in zmešali z maslom in mlekom. Potresemo s praženimi mandlji, ki jih najlažje popražimo v pečici kar med peko torte. Če počaka čez noč, je menda boljša.

Takole je, s slovenskimi kmetijami bi v tem letnem času bolj tenko piskali, bi bili na solati, kolerabici s Studnove kmetije in homoepatskih količinah radiča od Romane Jarc, je pa res, da bi lahko to res dobro začinili z lončkastami začimbami. Pa nekaj jabolk za povrh od Purgaja, h koncu gredo, jih tudi pomlad daje (čeprav so biodinamično pridelana), in kruha, tega imamo vedno več. Prve češnje so že, ampak nam se zdijo hudo drage, tako drage, da si kar jemljemo pravico, da jih ne prodajamo (pa še malo jih je, za vse daleč premalo). Zaenkrat nas šparglji še niso razočarali, vsak teden jih zraste vsaj tistih nekaj deset kilogramov, da zabojčkarji ne ostanete brez.

Malo nas hecajo Kerinove jagode, nam so res najboljše, ki smo jih pričakovali ta teden, no, pa mogoče bodo prihodnji, če raje pa enega kasneje….

Kaj imajo kmetje (in oni jedo)

Se spomnite bezgovih cvetov?  Ste mogoče kdaj nabirali tudi akacijo? Bi si mogoče privoščili nič posebno zdrave, pa dobre ocvrte cvetove? Povejte nam.

Zakaj danes sladki recept

Skoraj ne pomnimo, kdaj smo imeli nazadnje sladkarijo na lističu. Ker pa nam je res zadišala, smo jo kar izbrali!  V njem so jabolka iz zabojčka, vsega ostalega pa žal še ni….

Kombi je sedaj pravi korenčkasti Korenček

In šesti dan je beseda končno Korenček postala in se naselila na naš kombi. Tako da boste sedaj res zlahka spoznali. Manjka mu samo še velik napis; še prej bo Korenček dobil notranjo izolacijo, takorekoč spodnje perilo, da bo vaša hrana na varnem. (Pssst, ker načrt investicij za to leto ne predvideva takih investicij, bomo to vodili pod Mala popravila in tako stiropor spravili skozi strog oddelek za kontroling.)

O biodinamiki (jeste biodinamična jabolka)

Mešanje prahu rogov, opazovanje lune, vstajanje ob čudnih urah in nočna opravila na njivi. Sliši se kot sektaško početje, za katerega bi vas nekoč mimogrede dali na kup lesa. No, mogoče so zato s tem začeli, ko je bilo te kurilniške navade konec, kakšnih sto let bo tega. Zanimivo je to, da vse to ima učinek, vsaj tako trdijo tudi-apriori-zelo-skeptični kmetje. In ker je biodinamika povezana tudi z veliki stroški pripravkov ter precej časa za mešanje teh pripravkov, smo prepričani, da so to skrbno premislili.

Plačila

Veseli smo sprotnih plačil, tudi mi imamo lepo navadno pravočasnega plačevanja dobaviteljev in sodelavcev (veseli so, tudi presenečeni včasih).

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396