Prispevki

 On

Spremni listič, 20. teden

Pomladno razpoloženje nas je prevzelo; na njivah naših kmetov je zelenjava vedno večja, vedno več je lahko naberemo. Dogovori, ki smo jih sklenili pozimi, se že obrestujejo; pri Studnovih vsak teden zrastejo solate za v Zelene zabojčke, Urška Kersnikova ima že redkvice, ki smo si jih skupaj zamislili, na prleških gričih že odganja bolj poznopomladanska zelenjava (smo se nekoliko prepozno dogovarjali, bo pa prihodnje leto še bolje). Občasno se zdi, da je zabojčkanje že čisto tako lepo utečeno početje. Kar pa seveda ni res! Zelenjava gnije, zelenjava cveti, zelenjava beži (glej zadaj) (tudi sadje, seveda). Ko se pogovarjamo s Finkom, našim avstrijskim kmetom , ki je eko kmet že od srede sedemdesetih in zabojčke po Gradcu razvaža že vsaj pet let, nas lepo potolaži, da je tudi njegova zelenjava zelo živahna in poln presenečenj.

Pomladna zelenjava in sadje sta še posebej zahtevna za prevoz  in hrambo; ko rečemo jagode, češnje ali pa bognedaj prve fige, nas kar strese ob misli na lanske avanture (noter daš lepo figo, čez 6 ur dobiš figov džem). Zato pakiramo zabojčke v dveh izmenah: dopoldanske pozno zvečer, popoldanske pa šele dopoldne, tik pred dostavo. Skoraj vse sadje in zelenjava pa je nabrana v sredo (no, krompir pa taki seveda ne), tako da ne dobite zgoščenega soka namesto sadežev.

Imamo le eno zelo resno težavo (niti ni izziv). Pomladna zelenjava je lahka in flaflasta (hmm, puhasta?) ter draga (češnje, šparglji, jagode, z vsem tem je precej dela), kar pomeni, da so zabojčki lažji kot pozimi. In mi si želimo, da bi bili zabojčki ne le polni, marveč tudi kar težki, da se človek lahko naje od njih. No, pa se tako trudimo, da bi v njih stisnili kar največ, da boste vi lahko ves teden jedli dobre solate in tudi kakšno juho ali dve ustvarili. Tako, da boste vedeli, zakaj je vaš zabojček lažji kot ko ste ga bili vajeni pozimi.

Iz divizije za pametno rabo so na tokrat poslali sila preprost, pa hudo dober recept (tudi za reees zaposlene starše):

Špageti s korenčkom, jogurtom in začimbami

2 velika korena, 2 stroka česna, 3 žlice olja, 1 dl jogurta, žlička karija in/ali/ kumine, sol, 250 g špagetov
Na olju popražite naribano korenje, dodajte česen in začimbe. V drugi posodi skuhajte špagete, kuhane odcedite in jim primešajte popraženo korenje in jogurt.

No, pa smo spet doma, kjer je vse več okusnih zelenjavic in sadjic (pa neizmerno svežih). Tako imamo od Kerina jagode (povejte, ali so vredno vse te slave!), pa briške češnje od Marka Reje (prvič z nami, pa še bo, če bo vse dobro) pa solato in redkvice od Studna pa tudi Kersnikova Urška je že dodala prvi pridelek, majhen, rdeč in v šopke povezan (in niso nageljni). Ugledali smo tudi že čisto domače kumarice in pa bučke, so še na pecljih in ob morju, še kakšen teden ali dva in tu bo spet čisto domač slovenski zabojček (in vedno večji bo, jasno). Imamo pa tudi žalostno zgodbo

O špargljih

Šparglji so vir poželenje in očitno tudi greha. Na Rogljevi njivi so na Gospodov dan neznani oboževalci ob soju lune pobrali šparglje. Ko bi jih samo nabrali, bi še ne bilo tako hudo, ampak ob zarji je bilo tako, kot da bi čredo slonov pregnali. Njiva je namreč pokrita z zastirko, slamo (nič kemije za preganjanje plevela) in šparglji se skrijejo neukim tatovom (ki jih pa potem pohodijo, sloni). Tako bomo prvo polovico špargljev dobili v sredo zvečer, za drugo pa še ne vemo, ali ji bo uspelo zrasti do četrtka zjutraj. Miro je obljubil, da bo dal vse, prav vse v zabojčke. Držimo pesti za toplo sredo in noč na četrtek.

Bloški utrinek

Skladno z našo politiko somernega regionalnega razvoja so na Blokah ravno dobro skidali sneg, zemlja je odmrznila in vanjo je Ana Premrujeva posadila in posejala korenčke, pa krompir, česen pa tudi več čebule kot prejšnja. Jasno, saj vedo, da smo zabojčkarji navdušeni nad pridelki bloških višav (če bo treba, se bomo letos tudi tepli z rjavimi kosmatincem, ki nam je lani snedel ves rdeči korenček in pustil le zelenje – če ga le srečamo)!

Zgodilo se je čisto blizu vas –  Ujemite svojega jumbota

Še ta teden imate čas, da nam pošljete fotko našega jumbota, ki se je preoblekel v špinačo in skril čisto blizu vaše ceste. Preobleka ni bila čisto uspešna, običajno se mu na trebuhu še vidi napis www.zeleni-zabojcek.si.

Ogrejte miške, glasovanje je pred vrati

Prejšnji teden je Gregor kakšne pol ure iz sebe spravljal štiri odstavke. Saj ne, da ne bi bil gostobeseden, težava je bila, da so morali biti smiselni pa v dveh sapah povedani (z njimi naj bi prepričali glasujoče, da smo vredni glasov najpodjetniške ideje. No…). Rezultat boste med 20. in 27. majem videli http://www.finance-akademija.si/npi/.  Če vas video prepriča ali pa tudi ne, glasujte za nas (zdelo bi se nam zabavno zmagati, med vsemi tistimi idejami, s starodavno trgovino z zelenjavo in sadjem). Vaš glas šteje, še bolj kot na referendumih!

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396