Prispevki

 On

Spremni listič, 21. teden

Navajeni smo, da nam prodajajo reči, ki jih ne potrebujemo, za ceno, ki vključuje tudi vse tisto prepričevanje po medijih, da to potrebujemo, in da kupimo reči, ki niso čisto take, kot bi naj bile. Ne vedno, se pa kar dogaja. Preproščina zabojčkov nas navdušuje: in veseli smo, da je tudi vam všeč. Hrana zraste, mi jo damo v zabojčke, povemo, kje in kako je zrastla. Nič kompliciranega. Če vmes prehudo ovene, porumeni, take reči, kar zelenjava rada počne, jo nadomestimo. Če se zmotimo, popravimo. Vse to se dogaja. Ker nam to jemlje čas, vam zaupanje in veselje do zabojčkov, se trudimo, da je tega čim manj.

V tem tednu smo imeli prve klice kmetov, s katerimi še ne delamo in imajo trenutno presežke sadja in zelenjave (temu rečejo tržni viški). Ponudili so nekaj cenejšo zelenjavo in sadje, kot jo trenutno kupujemo. Iz tega bi lahko a) vam ponudili cenejšo zelenjavo ali b) skovali dobiček. Načelno dobri zadevi. Taki smo, da se držimo dogovorov, s kmeti delamo dolgoročno in ni ga slabšega kot prelomiti obljubo. Ni dobro za našo vest, ni dobro za posel. No, pa smo se tem ponudnikom  zahvalili  za vse dotlej, dokler bodo naši stalni kmetje imeli to določeno sadje in zelenjavo (smo pa veseli, če se lahko dogovarjamo dolgoročno). Eni so razumeli, drugi pa ne (pa še bodo). Upamo, da vi to cenite, da kakšen teden kupite nekoliko dražjo zelenjavo, pa veste, da boste čez nekaj tednov to že nadoknadili s cenejšo. Če se pa strinjate, da je pomembno, da kmet to pridela z zaupanjem in zadovoljstvom, potem smo pa na isti valovni.

Zasluži si prvo stran: majhna pot za zabojčke, velika za zabojčkarje. Veseli smo, da smo v tem tednu dostavili čisto prvi zabojček v Maribor. Pa drugega pa še nekaj ji je. Hvala Mihaela, za spodbudo.

Ker ta listič pišemo takole v nočni uri, je naša celotni oddelek, kaj oddelek, divizija za recepture in splošno ljudsko izrabo zabojčkov zaspal. Tako bo tokrat spet sladkosnedi recept

Jagode in poper (pa malo maščobe in sladkorja)

Sestavine: 4 žličke vloženega zelenega popra (okus pa lahko lovite tudi črnim običajnim), 2 žlici masla,  limona, vanilijev sladkorja, 1 kg jagod, 2 žlici sladkorja. Jagode očistimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Sadeže narežemo na polovice ali četrtine. Poper oplaknemo, nasekljamo. Na segreto maslo dodamo žličko nastrgane limonine lupinice, limonin sok, sladkor, vanilijev sladkor in poper.  Sladkor karamelizira in s sokom pokapamo jagode, zmešamo in za 15 minut postavimo v hladilnik.

Ko se pa divizija zbudi, dodaja nove in nove recepte na zabojčkoblog.  Poglejte si!

Milena se vrača! Milena Šloslova ima krasne paradižnike pa gomolje, prst nad Ilirsko Bistrico pa nič kaj mila klima da tak poseben okus. Sedaj še nima paradižnikov, ima pa fino špinačo in solato, tudi rdečo. Pri Studnovih pridno raste naša solata, tokrat celo prehiteva, cele tri tedne. Ker je po načrtu zmanjšan pridelek za polovico (po načrtu se bi to zgodilo v začetku junija, ko bo več ostale zelenjave), zabojčkarji pa še vedno pridno jeste solato (ker drugih domačih zelenjav še ni v izobilju), smo tenko zapiskali. K sreči nas je slišal Kerin, tudi s solato se ukvarja, poleg jagod, in dopolnil praznine v zabojčkih.  Kar veliko še uvažamo iz Avstrije, pa zelo malo iz Italije. Delamo na tem, da bo prihodnje leto še manj izza meje.

Špargljasta drama prejšnji teden

Redni bralci veste, da smo imeli špargljasto krajo prejšnji teden in smo trepetali, ali si bodo dovolj opomogli. Prvo polovico, do zadnjega šparglja dovolj za dopoldansko dostavo, je pripeljal Rogelj v sredo popoldne, po drugo smo šli sami in jih Roglju izpulili izpod čistilnega noža ob 9.05. Ob 9.45 in potem še tri ure so hodili v popoldanske zabojčke, ki so jih pridni fantje vozili naokoli od 16. naprej (ZZJIT – zeleno zabojčkasta točno pravočasno dostava). Rogelj jih je z njive pobral čisto vse in bilo jih je 0,1 kg preveč. Agatha C., skrij se!

Med

Med nabirajo čebele, našega seveda ekološke čebele. No, čebele so čisto običajne, samo njih bolezni se ne preganja z zdravili, ampak s kislinami, bolj nedolžno. Vse naokrog iščemo eko med, pa ga ni najti. Zima je bila huda, veliko čebel je pomrlo, tako da jim veliko medu vračajo, da bi si preživele opomogle (bolje jesti svoj med kot sladkor, četudi je ekološki).

Dobrote slovenskih kmetij

Na lovu za dobrotami smo bili v nedeljo na Ptuju, kjer so kmetje prišli pokazat, kaj znajo. Ekoloških je bilo bore malo, Slavičev sok iz bobovcev je stal na najvišjem mestu, zlato priznanje pa še eno dodatno za kakovost, tudi Kovačičevi so bili tam, to leto po lanskem zlatu le bronasta. Iskali smo marmelade pa med, tega pa kar ni. Če ni, je pa treba naredit.

Miške tečejo zadnji krog

Veseli bomo vašega glasu podpore. Čas imate še danes pa jutri dopoldne. Pa nič več. In če zgrešite, vas bodo spraševali vaši zanamci »Kje si bila, ko so glasovali za Zelene zabojčke?«, pa boste upravičeno rekli le »Mmm, dobre jagode so bile pa češnje tudi, o dobre tisto leto«. http://www.finance-akademija.si/npi/.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V:

Od 3. do 16. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili po 16. avgustu.

V drugi polovici avgusta se vrnemo in potem bomo spet z vami, že dvanajsto leto!