Prispevki

 On

Spremni listič, 22. teden

Priznamo, smo čisto, ampak res čisto malo adrenalinsko zasvojeni. Dovolj nam je že, če se kje pojavi kakšna nepredvidena atrakcija (lahko tudi solata tega imena) in že hop, ušesa pokonci in razmišljati, kako bi jo lahko takoj v zabojčke spravili. In malo je egotrip na delu, češ, poglej Dani (on je naš kmet, saj veste), kakšni fajn smo zabojčkarji, če je že tebi solata ušla, pa smo mi tako fajn, da bomo vso pojedli (seveda pa pričakujemo tudi tvojo pomoč, to je jasno). To nas res razveseli! To se je seveda zgodilo ta teden in prav veseli smo, da smo skoraj pozabojčkali (mogoče pa čisto vso, naročila romajo v predal tudi še po koncu redakcije).

Še vedno smo veseli vsakega naročila posebej, tako tistih, ki si izberete vsak zelenjavo posebej, čisto malo bolj pa še tistih, ki drzno naročite kar zabojček, mili, dopolnjeni, ali pa ste abonent. To nam omogoča lažje načrtovanje iz tedna v teden, koliko zelenjave pa katere bomo potrebovali (tako porabimo tisto, kar je zrastlo, manj pa uvažamo – saj ata Finka iznad Gradca imamo čisto radi, res je fejst mož, samo bliže nam je rodna gruda).

EHEC je seveda pomembna tema te dni. Tudi nam se zdi pomembno, da obvladujemo tveganje. Realno gledano, ga je pri naši zelenjavi toliko kot še ves čas. V Španiji so uporabili okuženi gnojnico, kar prav čisto nič ne povečuje tveganja za slovensko, avstrijsko ali italijansko zelenjavo, ki jo izključno uporabljamo. Mogoče ga celo zmanjšuje, saj bodo kmetje bolj pozorni. Če bo pa kaj novega, boste prvi, ki boste izvedeli. Zabojčkarji še vedno čisto mirno jemo vso zelenjavo po vrsti, veliki in čisto majhni (iz zabojčka, jasno, to se pa že spodobi).

Iz Prlekije prihaja, čeprav je prav zares doma prav od daleč.

Tasoi je iz družine križnic, njegova bratranca sta zelje in gorčica. Ima rahlo pikanten okus, zato je odličen surov v solatah. Narezanega ga dodajamo juham prav ob koncu kuhanja, hitro dušen je odlična priloga.
Recimo: na hitro ga podušimo, pokapljamo z oljem in začinimo s česnom. Za bolj svež okus lahko primešamo limonin sok ali kis, dodamo malo ognja s koščki posušenega rdečega čilija, dodamo oreškast okus s s praženim sezamom…

Odkod je kaj

češnje – Reja (Goriška Brda), jagode – Mlinar (Velenje), tatsoi – Kovačič (Ljutomer), solata – Studen (Ljubljana), Kovačič, Šlosel (Ilirska Bistrica), špinača – Šlosel,  kolerabice – Peck (Burgenland), zgodnje zelje, por, krompir – Fink (Spodnja Štajerska), Achleitner (Zgornja  avstrijska Štajerska), zelišča v lončkih, koprive, mladi česen – Romana Jarc (Horjul), mlada čebula, Adamah (Spodnja Štajerska), dolge kumare, Bubenicek (Spodnja Štajerska), kolerabice Peck, (Spodnja Štajerska),  jabolka – Purgaj (Slovenske Gorice). Vašega ni na seznamu? Verjetno iz Italije, točno posest izvemo naknadno.

O češnjah

Češnje so take, da se iz tedna v teden menjavajo. In v tem tednu so na vrsti vipavke, avtohtona slovenska sorta, ki jo dobivamo iz Goriških Brd (ne iz Vipave). Malo manjše, zato ne tako komercialno zanimive, ne tako rubinasto rdeče, po prepričanju Marka (Reje) pa najboljše. In če ne bo čudeža, bo to tudi zadnja letošnja bera iz njegovega sadovnjaka. Potem pride muha in naredi luknjice in evo, vse češnje so od nje. Če pa se zgodi čudež, muhe ni in evo, češnje so še naše (ker so  muhave, bomo to vedeli šele v nedeljo za prihodnji teden).  Če pa se zgodi kemija (pri integrirani pridelavi) pravočasno  poškropiš in evo, muhe ni. Mi upamo samo v čudeže. Ker verjetnost ni na naši strani, se bomo v prihodnjem tednu oprli na

Jagode

Kako žalosten glas ima Kerin, ve samo tisti, ki ga je v ponedeljek slišal povedati, da je konec z jagodami za letos. Razveselilo ga je le vprašanje, če je zadovoljen z okusi. O, to pa (in zabojčkarji veselo prikimavamo), razen en petek po ohladitvi so se mu zdele slabše (k nam niso prišle te). Tako smo morali takorekoč v lètu preizkusiti Mlinarjeve jagode, iz okolice Velenja. Urejeni eko kmetje, zdi se nam, da bodo še pomagali polniti zabojčke.

Miške so odtekle vse kroge

Ker je danes navdih prišel pred torkom zvečer, ko bodo Finance razglasili zmagovalce Najpodjetniške ideje, še ne vemo, kako se  bo izšlo (malo bodo upoštevali glas ljudstva, malo pa svojega). Karsižebodi, mi smo veseli poceni reklame, več ljudi je zvedelo za zabojčke. In zelo smo veseli, tega pa res najbolj, vaših glasov in sporočil ob tem, da vam je všeč, kar počnemo.

Ekološka inšpekcija

Nas je obiskala, tokrat napovedano in pogledala, ali prodamo nič več kot kupimo, vse ekološko, seveda.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / Twitter / 051 499 396

V: