Buča, buče, pri buči…

Buče so čudovite! Lepe, pa še okusne. Jemo jih lahko surove, soparjene, kuhane, dušene, pečene, naredimo iz njih slane ali sladke jedi, predjed, glavno jed, prilogo ali solato. Zimske nas bodo čakale na sobni temperaturi ali v ne premrzli kleti skoraj do aprila. Hokaidke, maslenke, modre baletke, poleti cukete in špagetarice…

Enostavna kremna bučna juha

  • 750 g bučnega mesa
  • 3 žlice olja
  • 1 čebula
  • 30 g masla
  • 1 l vode ali jušne osnove
  • 2 dl kisle smetane
  • muškatni orešek, timijan, origano, peteršilj, sol, poper

Čebulo posteklenimo na olju, jo zalijemo z vodo in dodamo na kose narezano bučno meso, muškatni orešek, timijan, origano, poper. Kuhamo do mehkega, piriramo s paličnim mešalnikom, solimo. Serviramo z žlico kisle smetane in okrasimo s peteršiljem.

Kremna bučna juha z lečo

  • 700 g bučnega mesa
  • 1 čebula
  • 2 žlici bučnega olja
  • 1 I vode ali jušne osnove
  • 200 g oranžne leče
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlička karija (currya)
  • malo svežega ali noževa konica ingverja v prahu
  • sol, poper

Čebulo porumenimo na olju,  dodamo na kose narezano bučo in pražimo. Dodamo lečo in jušno osnovo, kuhamo še 15 minut, nato pretlačimo (nekaj cele leče prihranimo za dekoracijo). Vmesamo sladko smetano, začinimo. Če juhi dodamo še kapljico eteričnega olja mandarine, se bo razvil prav poseben okus.

Bučni pire

  • 300 g krompirja
  • 300 g bučnega mesa
  • 1 dl sladke smetane
  • 50 g masla
  • Sol, muškatni orešček

Olupljen krompir in bučo zrežemo na kose in v čimmanj vode skuhamo do mehkega. Odlijemo vodo, dodamo smetano, maslo in začimbe ter pretlačimo do mehkega.

Bučni cmok

  • 500 g bučnega mesa
  • 1 čebula
  • 50 g masla
  • 1 strok česna
  • 2 jajci
  • 100 g koruznega zdroba
  • peteršilj, drobnjak
  • sol, poper

Bučno meso grobo naribamo, osolimo ter pustimo stati 20 minut. Medtem sesekljamo čebulo in peteršlj. Čebulo opražimo na maslu, dodamo in popražimo bučno meso, nato še začimbe. Dobro premešamo. Ohladimo ter primešamo razžvrkljani
jajci in koruzni zdrob. Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke in jih 20 minut kuhamo nad soparo. Če jih kuhamo v vodi, masidodamo malo bele moke. Pisani cmoki: namesto koruznega zdroba lahko uporabimo kocke starega kruha. V meso lahko zamešamo tudi sesekljano bučno ali sončnično seme.

Bučna rižota po italijansko

  • 400 g bučnega mesa
  • 400 g riža za rižoto
  • voda ali jušna osnova za dvakratni volumen riža
  • 100 g masla
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • Sol, poper, žafranika

Riž, kose buče, vodo, začimbe kuhamo 15 minut. Na koncu vmešamo maslo, razdelimo na krožnike in posujemo s parmezanom.

Solata z bučami in korenjem

  • 300 g bučnega mesa
  • 400 g korenja
  • 300 g jabolk
  • 1 dl jogurta, limonin sok, sol, poper
  • 30 g nasekljanih mandljev

Naribamo bučno meso, jabolka in korenje, dodamo že zmešan solatni preliv in dobro premešamo. Potresemo z nasekljanimi mandlji.

Kolački z bučami in rozinami

  • 150 g mehkega masla
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 jajci
  • 300 g polnozrnate moke
  • 300 g bučnega pireja
  • 100 g rozin
  • 1 žlička pecilnega praška
  • četrt žličke ingverja v prahu
  • četrt žličke nageljnovih žbic v prahu
  • pol žličke naribanega muškatnega oreška
  • žlička cimeta v prahu
  • 36-42 manjših papirnatih posodic

Maslo penasto umešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Postopoma dodamo jajci, bučni pire, začimbe, rozine in moko, pomešano s pecilnim praškom. Po tri papirnate posodice položimo eno v drugo in jih napolnimo z maso.  Pečemo od 25 do 30 minut pri 180 °C.

Kolačke lahko spečemo tudi v modelu z dvanajstimi posodicami, namesto rozln lahko dodamo narezane datlje.

Recepte smo povzeli po knjigi Ruth Podgornik Reš, Čarobni svet buč, Kmečki glas, 2005. Ruth je vsestranska in fejst ženska, ste vedeli, da je tudi ultramaratonka? 250 km naredi, lepo pove, da je to hud podvig, pa še več jo mika :O