Prispevki

 On

Črna, pikantna, sočna

Črna redkev je v večjih količinah težko prebavljiva,  zato jo najpogosteje uporabljamo kot dodatek jedem.

Fižolova (lahko tudi čičerikina, grahova) solata z redkvijo

Surovo redkev olupimo,  operemo,  grobo naribamo in zmešamo s kuhanim fižolom, kisom, oljem (lahko bučnim) in poprom.  Že tako dobro solato lahko popestrimo še s trdo kuhanimi jajci in kuhano govedino, pa zadošča za samostojen manjši obrok.

Korenček in redkev v solati

Olupimo in operemo redkev in rdeče korenje in ju naribamo (korenje bolj na drobno) v razmerju 1:1, solimo, popramo, dodamo kis in olje po okusu.

Redkev  z oljem

Olupimo in operemo redkev in jo narežemo na tanke rezine. Nasolimo, čez nekaj časa oplaknemo v vodi, odcedimo in zabelimo z oljem po izbiri (repičnim, olivnim, bučnim).

Še prav posebej koristna je redkev v času obolenj dihal

vir: wholerealfood.wordpress.com

Medeni redkvin sirup za lajšanje kašlja in bronhitisa

Redkev olupimo, operemo, na drobno naribamo in ji dodamo med in limonin sok.  Zmes naj stoji vsaj tri ure, nato sok iztisnemo skozi gazo in ga shranimo v hladilniku. Po žličko sirupa zaužijemo nekajkrat na dan. Sirup naredimo tudi tako, da redkev na vrhu izdolbemo, v vdolbino damo žlico medu, redkev postavimo v kozarec in čakamo, da se bo med z redkvinimi sokovi počasi primezel skozi redkvino koreninico.  Prvi način daje boljši izplen,  drugi pa je slikovit in malčkom nadvse zanimiv.

Svež sok iz redkve

Redkve operemo,  naribamo, dodamo jabolko ali korenje in s sokovnikom izcedimo sok.  Lajša pljučne bolezni,  zaprtje, bolezni jeter in pomaga pri  izločanju ledvičnih in žolčnih kamnov.