Dišeči gozdni divjak

Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov.

Čemaž so uživali že Rimljani, ki naj bi ga imeli celo rajši kot česen. Čemaž je v celoti užiten, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Cvetovi imajo močnejšo aromo, stari listi pa šibkejšo.

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Čemaž se uporablja predvsem v ljudski medicini, ker spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čistil celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkoval razkužujoče in bil dobro sredstvo proti glistam v črevesju, čistil kožo in posledično odpravljal izpuščaje in lišaje, pospeševal celjenje ran in blagodejno vplival na celo telo. Čemažev sok pa naj bi celil rane.  Poleg tega je dober antiastmatik (proti astmi), znižuje holesterol, je diuretik (odvaja seč iz telesa) in antipiretik (niža vročino). [www.wikipedia.com]

Užitno je celo zelišče, cvetovi imajo posebej močan okus

Rižota s čemažem
Čemaževa rižota je preprosta, izjemno aromatična topla predjed ali malica.

  • 200 g riža
  • 90 g čemaževih listov
  • 1 srednje velika čebula
  • pribl. 1 l zelenjavne osnove
  • 80 g masla
  • 0,6 dl olivnega olja
  • 60 g parmezana
  • sol
  • beli poper v zrnu

Zelenjavno osnovo pristavimo, zavremo in pustimo na toplem. Čemaževe liste očistimo, oprhamo pod tekočo hladno vodo in dobro odcedimo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

V posodi segrejemo olivno olje, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo.  Na prepraženo čebulo stresemo riž, ki ga med mešanjem na hitro posteklenimo.  Riž zalijemo z zajemalko vroče zelenjavne osnove. Med občasnim mešanjem ga kuhamo toliko časa, da se tekočina povsem pokuha. Tedaj prilijemo naslednjo zajemalko riža, postopek pa ponavljamo približno 8 minut, da riž skuhamo na zob; gl. tudi opombe. Odcejen čemaž grobo sesekljamo. Parmezan drobno nastrgamo. Rižu primešamo sesekljan čemaž, sol in sveže mlet beli poper. Med nenehnim mešanjem vse skupaj kuhamo še 2 minuti. Po potrebi prilijemo še malo zelenjavne osnove. Posodo z rižem odstavimo. Vmešamo koščke hladnega masla (gl. opozorila) in nastrgan parmezan, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati 3 minute.

[http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=1597]

Namaz iz čemaža

ponudite kot preliv za testenine, polento, namaz za kruh, kot prilogo.

  • 200 g mladih listov čemaža
  • 50 g mletih orehov
  • 100 g parmezana, ali
  • 150 g suhe slane ovčje skute
  • kozarec olivnega olja (odvisno kako gost namaz ali omako želite)
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol
  • poper

Liste čemaža operite, jih osušite in zmeljite. Dodajte orehe, parmezan ali skuto in limonin sok. Temeljito zmešajte v mešalniku. Gosto zmes redčite z dodajanjem olivnega olja. Ko ocenite, da je dovolj redka (preverite z žlico. Če jo postavite pokonci, mora omaka počasi spolzeti z žlice po kapljicah), jo po okusu začinimo.
Shranite jo v steklene kozarčke z navojnim pokrovom. Na vrh omake prilijte nekaj kapljic olivnega olja, da olje prepreči dostop zraka. Kozarčke nato dobro zaprite. Namaz ali omaka se v hladilniku obdrži nekaj tednov.

Čemaž v solati

Sveže liste čemaža narežemo zabelimo z oljem, okisamo s kisom ali limono, dodamo sol po okusu in zmešamo. Solata ne sme predolgo stati.

Čemaževa omaka

Potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov čemaža, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol. Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom.

Čemažev namaz

Potrebujemo: 2 sirna namaza Tamar, 2 žlici olivnega olja in 6 žlic na drobno narezanih listov ali čebulic čemaža. Sirni namaz Tamar, olivno olje in drobno narezane liste ali drobno narezane čebulice umešamo in namaz je gotov.

Namaz iz mandljev in čemaža

Pest čemaža in pest neoluščenih mandljev  sesekljamo, dodamo malce soli in toliko olivnega olja, da je ravno prav mazavo. [http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=4665]

Palačinka s čemažem

2 jajci zmešamo z 2 žlicama mleka in 2 žlicama pšenične moke, dodamo 4 žlice drobno narezanih listov čemaža, ščepec majarona in sol po okusu. Palačinko pečemo na olju ter jo namažemo s kislo smetano.

Čemaž pečen z jajcem

4 žlice drobno narezanih listov čemaža zmešamo z žvrkljanima 2 jajcema, posolimo po ukusu in pečemo v ponvi dokler se ne speče na eni strani, nato obrnemo na drugo stran in spečemo še na drugi strani.

Čemaževa solata z jabolkom

Za 1 osebo potrebujemo: 2 pesti listov čemaža, 1 jabolko, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici olivnega olja, sol, poper.

Liste čemaža očistimo in drobno narežemo, jabolko očistimo in naribamo. Olje, kis in začimbe dobro zmešamo in zlijemo na čemaževe narezane liste, ki smo jim prej dodali naribano jabolko.

Čemaževa juha

Potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, ¼ l instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir.

Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine.

Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Potem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut.

Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir.

Krompirjeva solata s čemažem

Za 1 osebo potrebujemo 2 srednje velika krompirja, skodelico drobno narezanih čemaževih listov, srednje veliko čebulo, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici jabolčnega kisa, sol in poper po okusu.

Krompir skuhamo in olupimo. Narežemo na lističe, dodamo drobno narezane liste čemaža, narezano čebulo, začimbnice, kislo smetano in kis, vse sestavine dobro premešamo in ponudimo.

Čemažev skutin namaz

Potrebujemo: ½ kg skute, 1 lonček kisle smetane, manjšo čebulo, 10 velikih žlic na drobno narezanih čemaževih listov, sol, poper in gorčico po okusu.

Skuto in kislo smetano gladko zmešamo, dodamo drobno narezano čebulo, drobno narezane lističe čemaža in začimbnice po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in skutin namaz je pripravljen.

Čemažev namaz

Potrebujemo: 60 dag čemaževih listov, 2,5 dag soli, 6 dcl olivnega olja. V multipraktik narežemo čemaževe liste, dodamo sol in olje in pustimo, da se dobro razreže in premeša. Z dobljeno mešanico napolnimo kozarce ter dobro zapremo. Jemo kot namaz na kruh ali kot dodatek k raznim omakam.

Recept za spodbujanje apetita

Obolelim dajemo drobno sesekljane čemaževe liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnevno)

[ http://www.genspot.com/blog-23447/recepti-s-cemazem.aspx]