Prispevki

 On

Dobrote za čisto pravo zimo!

Jesen se je prevesila v zimo, zabojčki pa so še polni jeseni!

Zabojčkove sveže novice

Končno je prišla zima, kmetom bo pridelke na njivah pokril sneg. In to naredi mnoge jesenske pridelke le še boljše (no, nekaterih pa ne, a teh ne bomo imeli). 
Večina pridelkov pa je že na varnem v shrambah in zato bomo ta teden imeli:

Mehkoužitni in trdoužitni kakiji

Kot prvič pretekli teden so barvno najbolj zanimivi pridelki ta teden dveh sort kakiji. 
Zdaj imamo mehkoužitne, ki so po mnenju strokovne žirije bolj aromatični, in trdoužitne, ki so po mnenju taiste žirije bolj praktični za prenos in tudi za uživanje (in garantirajo manj pranj otroških oblačil).

Fino in mlado – blitva, motovilec, rukola

S Primorske imamo fino mlado zelenje – drugod ga bo kmalu pobral mraz. Blitva je bila ta teden še majhna, zdaj bo malce večja, strokovna žirija pa je v ožji izbor za fino zelenje tedna uvrstila tudi motovilec in rukolo! 

Pozno sorte jabolk

Zdaj so dozorele tudi srednje pozne sorte: topaz, opal in jonagold. Takole pravijo drevesničarji o njih:

Topaz: Meso je rumeno, čvrsto ter zelo sočno. Polnega okusa zaradi precejšnje vsebnosti sladkorja in kisline. Zelo prijetno aromatičen. Plodovi sorte Topaz so ob obiranju izrazito kislega okusa. Po krajšem času skladiščenja (to smo dali zdaj skoz) se kislina delno razgradi, plodovi pa postanejo okusnejši. 

Jonagold (zlati delišes x jonatan): je zelo sočno in sladko, rahlo kiselkastega, aromatičnega okusa.

Opal (zlati delišes x topaz): plod je obarvan rumeno, z rahlo prisotno rjavostjo, je sladko-kislega okusa 

Spomin na poletje – še vedno so tu!

Ob tej res dolgi jeseni imamo še vedno jajčevce in zeleno papriko – oboje se zdi bolj iz poletnih časov in da ne prija ob kidanju snega.
A to seveda ni res – preoblikovani v zavitke (na sliki in v receptu) ali v namaz prijajo tudi v hladnih zimskih dneh in večerih!

Nikoli ne ostanite brez hrane

Če bi radi pojedli več dobre zelenjave in sadja, je najlaže, če se naročite na abonentske zabojčke. Mali sadni + mešani srednji zabojček vam prinese že kar lepo količino pridelkov.

Naročite abonentski zabojček  in nikoli ne ostanite brez dobre hrane (seveda pa ga lahko kadarkoli za krajše ali daljše in bognedaj za vedno odpoveste).

Tople jeseni je konec, definitivno, v zabojčkih pa je še vedno polno jesenskih pridelkov, ki prijajo tudi v hladnih zimskih dneh. 

V mrazu in snegu, in v megli in sploh vedno vam zabojček prinesemo domov, le naročite ga!  

Lep zimski teden vam želimo,

vaši zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.