Prispevki

 On

Ekološki kruh

Čisto svež kruh

druzina_struc
Cela družina štruc, ržen, pšenični in pirin (vsak ima drugačen vzorček, da laže prepoznamo)

V tem tednu imamo prvo peko posebnega kruha za Zelene zabojčke (no, čisto prvo smo že pojedli!). Imamo tri vrste kruha, štruce po 60 dag:

  • pirin   (3,00 €)
  • ržen   (2,70 €)
  • polnozrnat pšenični  (2,70 €)

Vsi so vzhajani z drožmi, s čisto čisto malo kvasa v osnovi. Brez kakršnihkoli kemičnih dodatkov, torej  zgolj moka, voda, sol, droži.

Dober kruh je iz dobre moke

marko_slavic
Marko Slavič, ki prideluje moko za kruh iz Zelenega zabojčka

Na kmetiji pridelajo letno nekaj več kot 20 ton žit; dovolj jih bo za naš kruh. Pri peki je namreč koristno imeti vseskozi enako moko, tako kruh ni poln presenečenj.

Dobri peki, slasten kruh

pekiKruh nam bodo pekli v Hiši dobrega okusa, čisto blizu v Tacnu. Ekipa je uigrana, in presenetljivo veliko dela opravljajo čisto ročno. In tudi izkušeni so, najstarejši, ki skrbi za peko, je star dobrih 80 let (in je pekel, še preden so iznašli Vzhajin in podobne dodatke za peko).
Za nove recepture skrbi francoski pek Nicolas, ki prinaša novo znanje, tehnologije in izdelke ter vzpostavlja recepture za novo linijo kruha in pekovskih izdelkov z EKO certifikatom (načrtovan do konca leta, prav zaradi Zelenih zabojčkov).

Peka kruha za Zelene zabojčke bo potekala časovno ločeno, zgodaj zjutraj, tako da bo sledljivost in kontrola ekološkosti zagotovljena.

Če vam je zadišal dober kruh iz dobre moke, naročite ga n v četrtek bo prišel v zabojčku.

(Če smo čisto formalni in točni, kruh ni ekološki, saj je iz moke v preusmeritvi -ekološka bo prihodnje leto  in pečejo ga v pekarni, ki še ni cerficirana, ampak je v procesu certificiranja.).