Francoska čebulna juha

Kadar je čebule na pretek, ko je mrzlo, ko dežuje, ko brije veter… se ogrejmo s francosko čebulno juho. Čez tale naš stari hitri recept smo že naredili križ (doma se je grel pod goro podatkov), pa ga je Google našel shranjenega pri Mami Sandri. Ni veliko manjkalo, pa bi danes ostali povsem brez čebulnih juh, Sandrin blog je vreden branja in je paša za oko!

Na maslu res čisto počasi pokrito pražite čebulo 30 minut. Medtem zavrite jušno osnovo; čisto malo moke posujte po čebuli, začinite s poprom in soljo in vse skupaj polijte z jušno osnovo. Kuhajte še 15 minut. Medtem ogrejte pečico na 200 stopinj. V ognjevarne jušne posode vlijte juho; pokrijte s toastom in posujte z ementalerjem; povrhu še malo masla in popra ter popecite, dokler se sir ne stali.

In še tehnikalije, za juho potrebujemo

• 1 kg čebule
  • 60 g masla
  • 3 žlice moke
  • liter jušne osnove
  • žlica sladkorja, sol in poper

Narezano čebulo počasi dušimo (počaaasi, približno 20 minut) in zarumenimo na maslu. Vmešamo žličko sladkorja in moko, dodamo poper, še malo popražimo in zalijemo z jušno osnovo. Tradicionalno različico so kuhali eno uro, mi pa si pomagamo s paličnim mešalnikom, da se čebula razpusti. Solimo, morda še malo sladkamo in izberemo popečene kruhke za na vrh:

Gratinirane opečene rezine

• 4 rezine kruha
  • olivno olje in maslo
  • 60 g sira

ali pa česnove popečene krušne kocke

• 4 rezine kruha
  • olivno olje in maslo
  • strok česna

Juho lahko serviramo s popečenimi gratiniranimi kruhki: rezine kruha popečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj C, da postanejo zlato rjave. Na vsako dodamo še nekaj naribanega sira, ki se stopi v vroči pečici. Rezine postrežemo na posebnem krožniku ali kar v juhi.

Juho lahko popestrimo tudi s česnovimi opraženimi krušnimi kockami: nasekljan česen popražimo na olivnem olju, dodamo krušne kocke in jih popečemo. Juhi jih dodamo, preden jo postrežemo.