Prispevki

 On

Hrana za zbranosti (in zdravo pamet)

Če smo v preteklih mesecih pustili, da so nam misli odplavale (za vse ostalo je poskrbel Zeleni zabojček), je zdaj skrajni čas, da se spravimo nazaj v red. Zoprni šefi, nenaspani sodelavci in zahtevni profesorji nam bodo naslednjih nekaj mesecev delali družbo in nas vsak dan postavljali pred nove izzive. Razlog za negodovanje, seveda, a le, če ne naročimo Zelenega zabojčka. Ta namreč pozna zdravilo za takšne neprijetnosti – bistre misli in zbranost na vrhuncu, ter seveda živila, ki oboje omenjeno spodbujajo.

V pogon!
No, nekaj je res. Tudi, če Zeleni zabojček naročite in ga pojeste skupaj z njegovo vsebino, bo še vedno treba migat. Slovenski nabiralec divjega rastja (tudi našo cikorijo bi gotovo pohvalil) Cortese se je že večkrat izjasnil: »Gibanje je najpomembnejši del prehrane«. Bo že res nekaj na tem, ker telesno vadbo na prvo mesto pri krepitvi zbranosti postavljajo tudi znanstveniki. Raziskava Univerze v Oregonu iz leta 2007 se je osredotočala na učence osnovne šole in njihove miselne sposobnosti. Rezultati so bili jasni: zgolj 15 minut telovadbe v šoli je povečalo kognitivne sposobnosti otrok, ki so ob koncu šolskega dneva reševali najrazličnejše teste (zapomniti so si na primer morali zaporedje številk in jih zapisati v nasprotnem vrstnem redu), pri čemer so dosegli boljše rezultate kot oni, ki so bili deležni enournega dopolnilnega pouka. Odrasli tu nismo izjema: trimesečni aerobni program je v udeležencih povzročil tvorbo novih nevronov in povezav med njimi, število možganskih celic naj bi se povečalo za 30 %! Ja, ljudje pač nismo narejeni za posedanje in prestopanje po zaprtih prostorih, kar je, hočeš nočeš, postal precej pogost vsakdan (naši kmetje imajo pri tem res srečo).

Za brihtne buče in bistre misli
A človek ne bi bil človek, če ne bi prišel zadevi do dna. In so ugotovili, da so nekatera živila prav blagodejna za delovanje možganov, ker pospešujejo pretok krvi vanje. Zabojčkarji pa ne bi bili zabojčkarji, če ne bi takoj preverili, ali imamo kaj takega tudi v naših zabojčkih. In imamo, hvala bogu!
Za zdrave in brihtne možgane na dolgi rok poskrbita sadje in zelenjava. Ker sta bogata z antioksidanti (ti z nevtralizacijo prostih radikalov namreč preprečijo poškodbe možganskih kapilar), vitamini in minerali. Vpliv vitaminov in mineralov, v njihovi izolirani obliki sicer, na kognitivne sposobnosti človeka je na primer raziskala (in potrdila) kanadska univerza svetega Janeza (Memorial University of Newfoundland, St. John’s) v sodelovanju s privatno bolnišnico v indijskem mestu Gurgaon. 96 sodelujočih, starejših od 65 let, je bilo razdeljenih v dve skupini. Prva je prejemala placebo, tisti v drugi skupini pa so prejemali cel kup suplementov, od vitamina A, vitaminov B skupine, vitaminov E, D in C, pa do mineralov, kot so cink, železo, baker in selenij. Raziskava je potekala 12 mesecev, v tem obdobju so sodelujoči nekajkrat reševali različne miselne teste, navezujoče se na spomin, abstraktno razmišljanje in mentalni fokus. V placebo skupini po enem letu ni bilo opaznega napredka, medtem ko je suplementirana skupina v opravljenih testih opazno napredovala. Dnevna količina suplementiranih vitaminov in mineralov je bila v okviru splošno priporočenih, kar pomeni: če se potrudite in pojeste dnevno priporočeno količino cinka, železa, bakra, vitaminov B, A, C in E (to najlažje storite s sezonskim sadjem in zelenjavo, zraslimi na domači slovenski grudi), imate dokazano večje možnosti, da postanete prvak v šahu.Jabolka, grozdje, paradižnik, buče, korenje ali paprika – izbiro prepuščamo vam.
Dodaten bonus sadja so tudi sladkorji, ki na izboljšane miselne sposobnosti vplivajo bolj neposredno. Glukoza je namreč glavno gorivo za naše možganske celice, iz sladkega sadnega soka pa le-to dobimo en, dva, tri. Svež sok iz grozdja morda, ali pa bi raje izsočili hruške? Odlična popestritev jutranjega zajtrka, ali pa kar zajtrk sam, če nam kaj konkretnejšega ne tekne

Žitni zajtrk
Čeprav bi nam moralo, tudi obiln zajtrk namreč znanstveniki priporočajo za boljše funkcioniranje na delovnem ali študijskem mestu. Tsampa je na primer gotova zmaga – enostavna za pripravo, praktično že pripravljena. Na hitro jo namočimo v vodi ali mleku in že je tam, okusen, hranljiv, konkreten zajtrk. To instant jed iz praženega ječmena redno uživajo tudi tibetanski menihi in za njih res ne bi mogli reči, da imajo težave z zbranostjo.
Lahko posežemo tudi po drugih žitih, v vašem Zelenem zabojčku si lahko zaželite pire, pšenice, rži, ovesa, pa različnih polnovrednih mok in zdroba. Ker vsebujejo veliko vlaknin (dodatni bonus – urejena prebava), pa tudi vitamina E in omega-3 maščobnih kislin (te so spet ključne za zdravje krvožilja), se vedno znajdejo na listi živil za zdrave možgane (in še prav sumljivo se rimajo, »brain« in »grain«).
Še mnogo takih živil je, ki vam bodo dala misliti, a ker mnogih trenutno ni v sezoni (borovnice, jagode, maline, brokoli, cvetača itd.), se najejmo tistih, ki so, da se bomo lahko čez nekaj mesecev spomnili tistih, ki zdaj niso, pa bodo takrat.

Mimogrede…
Tudi živila, ki jih ni v zabojčku, so lahko zdrava in koristna. K zbranosti na primer prispevajo oreški in semena, predvidevajo, da zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, iz istega razloga tudi ribe in okusni avokado. Pa seveda vsa živila, ki poživljajo, od kave do kakava, a raje se držimo hrane v pravem pomenu besede, poživila pa pustimo za hude čase, ko res ne gre drugače.

Za bistro jutro pa tale recept:

Dve jabolki in eno hruško drobno nasesekljamo, dodamo nekaj že prej namočenih ovsenih kosmičev, pest zdrobljenih orehov, premešamo in obilno potresemo s cimetom v prahu, za več sladkosti pa prelijemo še z eko medom.

O gibanju:

http://www.livestrong.com/article/457834-does-exercise-improve-concentration/

http://caledonianmercury.com/2010/04/19/15-minutes-of-exercise-to-boost-childrens-concentration/005733

http://www.memory-improvement-tips.com/exercise.html

Liste živil za dobro koncentracijo:

http://www.webmd.com/add-adhd/slideshow-brain-foods-that-help-you-concentrate

http://www.dailymail.co.uk/health/article-1276881/The-brain-diet-Eating-right-foods-improve-memory-lift-mood-help-concentrate-longer.html

http://www.webmd.com/diet/features/eat-smart-healthier-brain

http://www.worldhealth.net/news/soy-protein-boosts-brain-function/

Raziskava, ki povezuje uživanje mineralov&vitaminov z izboljšanimi kognitivnimi sposobnostmi:

http://media.sethroberts.net/chandra/Effect_of_Vitamin_and_Trace_Element_Supplementation_on_Cognitive_Function_in_Elderly_Subjects.pdf