Prispevki

 On

Jeste raje ječmen ali ješprenj?

Ječmen je eno najbolj razširjenih in najbolj poznanih žit.  Je enako hranljiv kot pšenica, vendar za prehrano še bolj zdrav zaradi višje vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin. Zmanjšuje holesterol v krvi, česar ne zmore nobeno drugo žito. Bogat je z vitamini B in E; slednjega ima največ od vseh žit. Uporabljamo zrnje in otrobe, zrnje uporabljamo tudi predelano v kosmiče. Med luščenjem spremeni ime; ječmen po luščenju in obdelavi zrna postane ješprenj. Drobnejši ješprenj je ješprenjček.

Ješprenj z govedino in gobami

  • 1/2 kg ali več nemastne govedine, narezane na kocke
  • velika nasekljana čebula
  • ¼ kg svežih gob ali manj sušenih
  • 3 nasekljana stebla zelene
  • 3 zrna česna, nasekljana
  • žlica timijana, lovorov list
  • 1/2 kozarca rdečega vina
  • liter jušne osnove
  • skodelica ječmena
  • sol in poper

Popražimo govedino, da porjavi. V drugi posodi najprej popražimo čebulo, ji dodamo gobe, da dobijo zlatorjavo površino, dodamo še zeleno in skupaj dušimo do mehkega. Zelenjavo razmaknemo in na sredini ponve v pol minute spražimo še česen. Zalijemo z vinom, dodamo začimbe, meso in liter vode ali jušne osnove. Počasi kuhamo eno uro, dodamo ješprenj in kuhamo še 45 minut. Meso bo mehko, da ga lahko razkosamo z vilicami, jed pa gostljata zaradi razkuhanega ješprenja.

Namesto z mesom ga pripravimo tudi s tofujem ali krompirjem.

Ješprenj s kislim zeljem

  • 1 kg kislega zelja
  • 20 dag ješprenja
  • kos suhih svinjskih reber (ali dimljen tofu za jed brez mesa)
  • poper
  • 2 stroka česna
  • mleta sladka paprika
  • sol
  • 2 lovorjeva lista

Ječmen zavremo. Kislo zelje odcedimo, če se zdi prekislo, tudi oplaknemo pod tekočo vodo na cedilu in damo kuhat skupaj z ječmenom, mesom in začimbami. Kuhano je že po 25 minutah, če želimo, pa kuhamo tudi uro in pol, da je ješprenj že sluzast in meso zelo mehko. Stvar okusa torej. Uporabimo lahko tudi brez mesa kot prilogo.

Ričet po babičino (Vivin recept)

  • 30 dag ješprenja
  • cel poper, kumina, lovor, sol
  • 1/4 rumene kolerabe
  • 4 suha svinjska rebrca ali pa dimljen tofu (za nemesni ričet)
  • 1 skodelica fižola
  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • 2 papriki, paradižnik, por
  • 2 krompirja
  • zelena
  • peteršilj, vegeta (samo za tiste, ki jo imajo radi)
  • 1 koren

Ješprenj kuhamo 30 min v slani vodi, dodamo poper, kumino, lovor, rumeno kolerabo. Posebej na olju pražimo nasekljano čebulo, ko postekleni, dodamo na trakove narezano papriko, na koleščka narezan koren in por, na kocke narezan paradižnik, sesekljano zeleno in peteršilj. Posolimo in dušimo 10 min. Dušeno zelenjavo dodamo ješprenju. Dodamo še na majhne koščke narezan krompir in fižol. Kuhamo še 30 min.

Ječmenova solata

  • 15 dag ječmena
  • 1 dl kisle smetane ali jogurta
  • jabolčni kis,
  • olje
  • sesekljana čebula, kisle kumarice, jabolko, v sezoni hrušk so odlične tudi hruške
  • trdo kuhano jajce
  • drobnjak, majaron, peteršilj, sol

Ječmen skuhamo, ohladimo, zmešamo z ostalimi sestavinami (jajce in nekaj začimb prihranimo za dekoracijo) in serviramo.