Prispevki

 On

Juhe Almire Sadar za ves teden

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Almira Sadar
modna oblikovalka in profesorica[/dropshadowbox]

Moja mama je bila učiteljica, zato se je njena služba vsak dan zaključila še pred popoldnevom. Moj oče je bil poslovnež, ki je prihajal prav tako redno iz službe, vendar malo kasneje kot mama. Vsak dan smo imeli na mizi sveže skuhano kosilo, običajno sestavljeno iz juhe, glavne jedi in poobedka. Redna prehrana je bila vsakdanja praksa in samoumevno pravilo. Edina sprememba je nastopila, kadar je oče odšel na službeno pot ali pa se je moral udeležiti poslovnega kosila. Takrat se je jedilnik spremenil v “nekaj zelenjavnega in nekaj sladkega”, takrat ni bilo potrebno kuhati mesa. “Nekaj zelenjavnega”je pomenila zelenjavna juha iz zelenjave, ki je bila trenutno na vrtu ali v domačem hladilniku, “nekaj sladkega” pa je pomenilo palačinke, šmorn ali kompot. S sestro sva imeli ta kosila najraje, še vedno se spominjam maminih zelenjavnih juh, v katerih je kombinirala vsemogoče sestavine.

Ta teden sem iz Zelenega zabojčka za vsak dan pripravila drugačno zelenjavno juho, pripisala sem enostavne recepte, ki se lahko poljubno dopolnijo.

Tako sem porabila vso zelenjavo iz Zelenega zabojčka in komaj čakam na novega.

[icon name="" icon_color="#d30000" size="" size_px="" pull="" fixed_width="" border="" list_icon_li="" spin="" flip_horizontal="" flip_vertical="" rotate="" class="" 2_name="" 2_icon_color="#d30000" 2_size="" 2_size_px="" 2_pull="" 2_fixed_width="" 2_border="" 2_list_icon_li="" 2_spin="" 2_flip_horizontal="" 2_flip_vertical="" 2_rotate="" 2_class=""][/icon][icon name="" icon_color="#d30000" size="" size_px="" pull="" fixed_width="" border="" list_icon_li="" spin="" flip_horizontal="" flip_vertical="" rotate="" class=""][/icon]

 

 

PETEK – BROKOLIJEVA JUHA

Potrebujemo:

  • nekaj strokov česna
  • brokoli
  • piščančja ali goveja jušna kocka
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • kisla smetana

Na oljčnem olju prepražimo česen, dodamo narezan brokoli, zalijemo z vodo, dodamo še jušno kocko. Ko je juha kuhana, jo začinimo. Lahko jo zmiksamo in postrežemo s kislo smetano.

brokolijeva

 

SOBOTA – PASTINAKOVA JUHA

Ta recept sem našla na internetu in ga malo priredila.

Potrebujemo:

  • košček ingverja
  • pastinak
  • manjši krompir
  • manjša čebula
  • strok česna
  • oljčno olje
  • piščančja ali goveja jušna kocka
  • sol, poper, peteršilj

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo narezan pastinak, na kocke narezan krompir, česen in nariban ingver, zalijemo z vodo, dodamo še jušno kocko. Ko je juha kuhana, jo zmiksamo, začinimo s poprom in peteršiljem.

pastinakova

 

NEDELJA – BLITVINA JUHA

Potrebujemo:

  • strok česna
  • blitva
  • manjši krompir
  • oljčno olje
  • sol, poper, muškatni orešček

Na oljčnem olju prepražimo česen, dodamo drobno narezano blitvo in na kocke narezan krompir , zalijemo z vodo ali mlekom, solimo. Ko je juha kuhana, jo začinimo s poprom in muškatnim oreščkom ter serviramo s kislo smetano.

PONEDELJEK – ZELJNA JUHA

To je juha, za katero pravijo, da več kot jo boste jedli, bolj boste hujšali.  Telo naj bi porabilo več kalorij za prebavo juhe, kot pa je kalorij v juhi.

Potrebujemo:

  • manjša čebula
  • srednje velika glava zelja
  • paradižnik ali paradižnikova mezga
  • piščančja ali goveja jušna kocka
  • sol
  • oljčno olje
  • peteršilj

Na oljčnem olju prepražimo na drobno narezano čebulo, dodamo narezano zelje, paradižnik, zalijemo z vodo, dodamo še jušno kocko, po potrebi sol. Ko je juha kuhana, potresemo s peteršiljem.

zeljna

 

TOREK – REPINA JUHA

Potrebujemo:

  • manjša čebula
  • strok česna
  • nekaj glavic repe
  • manjši krompir
  • piščančja ali goveja jušna kocka
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • kisla smetana

Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen, dodamo na kocke narezano repo in kropmir, zalijemo z vodo, dodamo še jušno kocko. Ko je juha kuhana, jo začinimo s poprom in postrežemo s kislo smetano.

 

SREDA – KROMPIRJEVA JUHA

To je juha, ki jo je na postne petke kuhala moja stara mama.

Potrebujemo:

  • manjša čebula
  • nekaj krompirjev
  • korenček
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • ocvirki

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano kropmir in korenček, zalijemo z vodo, dodamo še jušno kocko. Še preden je juha kuhana, vanjo stresemo nekaj žlic ocvirkov. Ko pa je kuhana, jo začinimo še s poprom.

repina

 

ČETRTEK – ZELENJAVNA JUHA

V to juho damo vso zelenjavo, ki nam je še ostala.

Potrebujemo:

  • različna zelenjava: brokoli, pastinak, korenček, zelje…
  • manjša čebula
  • piščančja ali goveja jušna kocka
  • sol, poper, peteršilj
  • oljčno olje

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano zelenjavo, zalijemo z vodo, dodamo še jušno kocko. Ko je juha kuhana, jo začinimo še s poprom in potresemo s peteršiljem.
zelenjavna

[icon name="" icon_color="#d30000" size="" size_px="" pull="" fixed_width="" border="" list_icon_li="" spin="" flip_horizontal="" flip_vertical="" rotate="" class="" 2_name="" 2_icon_color="#d30000" 2_size="" 2_size_px="" 2_pull="" 2_fixed_width="" 2_border="" 2_list_icon_li="" 2_spin="" 2_flip_horizontal="" 2_flip_vertical="" 2_rotate="" 2_class=""][/icon][icon name="" icon_color="#d30000" size="" size_px="" pull="" fixed_width="" border="" list_icon_li="" spin="" flip_horizontal="" flip_vertical="" rotate="" class=""][/icon]

Od 3. do 16. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili po 16. avgustu.

V drugi polovici avgusta se vrnemo in potem bomo spet z vami, že dvanajsto leto!