Prispevki

 On

Kaki kakiji, kiviji, vse to z domačih vrtov

Raritete, kakoznanost in običajni pridelki, še vedno vsega veliko!

Zabojčkove sveže novice

Če vam je do dežja, potem je to vaš čas!
Zelenjava ima dežja kar hitro dosti, da je le zemlja mokra (in zdaj je). Sadje pa imajo kmetje  že na varnem, pod streho. Ker smo skupaj s kmeti razpeti med zemljo in nebom, se to vse pozna na zabojčkasti ponudbi:

Domača rariteta – stebelna zelena

Če vam je vsaj malo mar za stebelno zeleno, zdaj je čas, da si jo naročite. Imamo domačo iz Brkinov, zdaj je, drug teden je mogoče že ne bo (glej poglavje o vremenu) .

O zrelih kakijih in višjih silah

Žal so kakiji tipo narejeni za pojest in ne za prevoz.
Če dobite celega tako zelo zrelega, kot je skrajno desni (četrti), sta boginja Fortuna  ali nadangel Gabriel ali kdorkoli že tak skrajno pozorno čuvala tovor.
Ker se na te pomočnike ni vedno zanašati, prosimo kmeta Rejo, da pripelje zrele nekje med drugim in tretjim. Tak kaki preživi tudi cestne tresljaje, pri vas doma pa dozori v dveh, treh dneh. Je pa zorenje spet odvisno od višje sile – če je toplo, kot je bilo te tedne, zorijo hitreje in so do dostavnega dne že spet stopnja 4.

Če dobite pomečkanega in ga ne morete / želite pojesti, sporočite nam, da pripišemo dobropis. Se zgodi v enem ali dveh zabojčkih na sto zabojčkov.

Stožčasta zelenjava

V tem tednu sili zelenjava v stožce in štruce: treviški radič, radič štrucar, za povrh pa še zelje, ki gre v štruce in se mi reče kitajsko zelje.

Imamo pa seveda tudi neštrucasto zelenjavo in sadje, to sploh ne sili tja.

Še vedno brokoli in cvetača

Še vedno imamo tudi domačo cvetačo in brokoli, kar je sila redko. Če bo pa še veliko dežja, ne bosta več dolgo.

Vreme bo deževno

V prihodnjih dneh je napovedano deževno vreme. To ni dobro za pridelke, ki so napiti vode in hitreje gnijejo. Ker bo hladno, se to na njivi dogaja bolj počasi, hitreje pa pri vas doma, ko pridejo nabrani pridelki na toplo. Bodite čuječi, bi se reklo.

Čaka nas deževen teden, polepšajte si ga z zabojčkom svežih pridelkov.  Naročite ga in pripeljemo vam ga čisto do vrat.

vaši, na dež neobčutljivi zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.