Prispevki

 On

Kato starejši je govoril, o najbolj varni deželi in kakšen je krof, da je krof

Poleg vsega za rešitev civilizacije še nekaj dodatkov!

Zabojčkove sveže novice

Ker je zdaj februar, imamo v zabojčkih take februarske reči. Še vedno nekaj domačih gomoljev, zelenjava je pa večinoma izza meje, tak čas je.

Listnati brokoli aka brokoli fiolaro

Izdelek tedna je listnati brokoli. Zelo občutljiv, pač samo zelenje, a ker je tak čas, nam je obljubljeno, da bo res lep in zelen in čisto svež. Nima okusa po brokoliju, je pa listnat – tako je ime le na pol napačno. Že Kato starejši je v rimskih časih govoril o njem, nekaj je že na njem, da ga tako dolgo gojijo. In slavijo ga z velikim festivalom, skratka, zelenjava z velikim Z.
Na listku v zabojčku bodo tudi recepti zanj.

Zimske redkvice

Čisto počasi in potihem se takole sredi zime tradicionalno pojavijo prve redkvice iz Italije. Tako za priboljšek ali pa da jih na polno najeste si jih lahko naročite v zabojček.

 

Cvetača bo spet rumena

V tem tednu verjetno ne bo dovolj bele cvetače, zato jo bomo dopolnili z rumeno. Nam je bolj všeč kot vijolična, vijolična je res strašna na pogled!

Krofi, kot pravi, samo da so veganski

Mi smo na nek način konzervativci: če kdo reče krof, si predstavljamo nekaj mehkega, aromatičnega, ravno prav napolnjenega z marmelado. Mame in babice in ves ta ženski rod nazaj so to dosegle z moko, jajci, mlekom in raznimi čarovnijami, takih smo navajeni.
Zato smo bili prijetno presenečeni, ko so na iz Devete vasi pripeljali krofe, ki so izgledali in so bili tudi po okusu čisto pravi, taki pustni. Ampak so iz kamutove moke, brez jajc in mleka, veganski. Če vas zamikajo, jih tja do pusta lahko tudi naročite v zabojčku.

Kumkvat kot zimske češnje

Pojedli smo prve zabojčkaste kumkvate, sila fini, s sladko lupino in kislo sredino. Nismo jih dobili dovolj, zato jih ni bilo dovolj za vse zabojčke, a ta teden bodo spet. Res so majhni. A dobra novica je, da se jih poje kar z lupino. Tako nekako kot češnje – le da pri kumkvatu lahko poješ tudi peško – lahko pa jo tudi pljuneš, tako kot pri češnjah. Ne smeš pa s peško pljuniti peške, četudi je kumkvatova in zategadelj mehka.

Kaj znamo in česa ne

V tem tednu ne bomo imeli avokada. Imeli smo ga pretekli teden. A avokado je reč, ki je ne razumemo. Trd ni dober, mehak včasih je, spet drugič ni več. Dobimo pa kakršega pač dobimo in potem nismo veseli, če ni ravno pravi za pojest. Sploh pa niste veseli vi, to nas najbolj muči. Zato ga ne bomo več prodajali. Vsaj to zimo ne, mogoče se potem česa naučimo.

Še dobro, da živimo v najbolj varni deželi!

Če imate čas in poslušate radio, verjetno je na televiziji podobno, ste v pretekli dneh zagotovo slišali, da živimo v deželi, ki ima izjemno razvit, popolnoma zanesljiv in neverjetno učinkovit sistem za nadzor na varnostjo hrane. Kar je res super!

Tako vam ni treba skrbeti, da je v vašem medu kakšen ostanek fitofarmacevtskih sredstev, vse meso in mesni izdelki so vedno iz krav, ki so bile tik pred zakolom popolnoma zdrave in potem so umrle skoraj čisto naravne smrti, v šolah in vrtcih in bolnicah zares jedo najcenejšo hrano, ker pač tako želijo, da lahko prihranijo (sic!), a tudi ta je zagotovo popolnoma varna, četudi je iz Poljske, Španije ali odkoderkoli že. Če pa se že zgodi karkoli, je to le anomalija.

Nikoli ne ostanite brez hrane

Če bi radi pojedli več dobre zelenjave in sadja, je najlaže, če se naročite na abonentske zabojčke. Mali sadni + mešani srednji zabojček vam prinese že kar lepo količino pridelkov.

Naročite abonentski zabojček  in nikoli ne ostanite brez dobre hrane (seveda pa ga lahko kadarkoli za krajše ali daljše obdobje ali bognedaj za vedno odpoveste).

Veseli smo, da ste taki, da raje prihranite pri čem drugem, hrano pa kupujete tako, ki je za jesti. Mi v zabojčke dajemo le tako! Veseli bomo vašega naročila,  tako boste bolje jedli, prepričani pa smo, da bo zato svet tudi vsaj malo lepši.

Kato starejši je govoril o listnatem brokoliju, povedal pa je tudi drži se zadeve in besede bodo sledile kar same. In zdaj smo pri koncu.

vaši zimsko razgreti zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.