Prispevki

 On

Kifeljčar in ostale poletne zgodbe

Poletje je, to je vsem jasno! Tudi pridelki so takšni!

Zabojčkove sveže novice

Po vročem četrtku imamo čisto običajno poletno vreme, kulturne (in tudi nekulturne) rastline po poljih se ga veselijo. Tudi krave kmeta Kukenbergerja mu ploskajo, one so za hladno. In mi, ki vozimo poletne zabojčke s kolesi in kombiji, nam vreme okoli 30 in ne okoli 40 stopinj tudi mnogo bolj godi.

A z nekaj zaloge hladu za zabojčke v trdnem agregatnem stanju nas tudi nekaj sončka ne ustavi, veselimo se poletja!

Svež kifeljčar!

Ta pomlad ni pomlad krompirja. Še ne pomnimo leta, da bi junija jedli lanski krompir. Letos smo ga, a zdaj je konec s tem, zdaj je julij!

V tem tednu bomo jedli čisto sveže izkopanega kifeljčarja iz gozdov med Litijo in Višjo goro. Ker je prvi, je količina omejena.

Ringlo, margolane, mirangiloji, marabele

Inštitut za slovenski jezik se žal še vedno ukvarja z manj pomembnimi rečmi, namesto da bi se lotil problema, ki nas zadane vsako leto junija. Knjižni jezik še vedno ni poenoten, ena država gor al dol: kmetje ponujajo ringloje, margolane, mirangiloje, marabele. Brkinski ringlo ni enak vipavskemu; marabele v osrednji sloveniji so sumljivo podobne štarejskim margolanam.

Kljub vsej tej zmedi na drevesih rastejo zgodnji sadeži, malce ali veliko večji kot češnje, eni bolj mesnati, drugi bolj sveži. Vse take zdaj nabirajo v Vipavski dolini in jim rečejo ringlo. Te bomo imeli v tem tednu!

[slika je tokrat simbolna]

Vse poletno

Leto je malce hecno, enih pridelkov kar ni ali pa vsaj ne v večjih količinah. S precej truda smo pri naših kmetih nabrali vse pridelke, ki jih je pričakovati v prvem julijskem tednu.

Ko bi ovce tlačile grško zemljo, feta (tako pa sveži ovčji sir)

Ovce kmeta Grilja pripravijo ovčje mleko.
Kmet potem pripravi zelo svež in mehak sir, ki izgleda kot feta. Ki bi se mu reklo feta, ko bi ne bilo ime feta zaščiteno in velja le za kmete in ovce, ki hodijo po grškem.

Zelo osvežilno priporočamo za poletne solate s paradižniki, kumarami, papriko in seveda mlado čebulo!

Zdaj je vse, kar naredi poletje. Vroče je, otroci imajo počitnice, starši nekateri delajo, drugi pa ne. Zastojev po cestah je manj, razen teh proti morju.
In zabojčkih so polni poletnih pridelkov, poletje je!

Naročite svoj zabojček in uživajte v poletju!

vaši popolnoma poletni zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.