Prispevki

 On

Koleraba, oziroma plejada kolerabic

Kolerabic je mnogo: maslena rumena in zelena, hrustljavi vijolična in bela, tudi dunajska imenovana. Rastejo v zemlji in nad zemljo. Veliko jih je, okusne so na mnoge načine. So iz družine zelo priporočanih, zdravju koristnih križnic. Jemo jih pa ne tako pogosto, kot da bi bili v zadregi, kaj početi z njimi… Naši predniki so jih temeljito kuhali, danes pa vemo, da so tudi surove odlične. Med tema skrajnostima je na voljo še marsikaj. Nekaj okusnih možnosti smo zbrali spodaj.

Kolerabna juha s pomarančo

  • čebula
  • repično olje
  • večja koleraba (rumena, tudi repa je odlična na ta način)
  • žlička sladkorja
  • sol, poper
  • lupinica neškropljene pomaranče ali sok pol pomaranče

Na olju popražimo čebulo, ji dodamo na koščke narezano olupljeno kolerabo in pražimo, da porjavi (tako postane sladkasta). Čebulo in kolerabo razmaknemo in med njima karameliziramo žličko sladkorja. Zalijemo z vodo, solimo, popramo in kuhamo 10 minut. Zmeljemo s paličnim mešalnikom in dodamo pomarančno lupinico ali sok po okusu.

Juha iz dunajske/nadzemne kolerabice

  • dve dunajski kolerabici
  • mleko
  • pol žličke moke
  • olje, poper, sol

Kolerabama odrežemo olesenele dele lupine, ju narežemo na kosce in kuhamo 15 minut. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, vmešamo pol žličke moke, mleko, olje sol in poper.

Kolerabin pire

  • velika koleraba (prvič poskusite s pol krompirja in pol kolerabe)
  • 2 žlici masla
  • mleko
  • muškatni orešček, poper in sol

Skuhamo kolerabo in krompir in ju piriramo z maslom, mlekom in soljo. Postrežemo s poprom in muškatnim oreščkom.

Jed bo močnejšega okusa, če kolerabo in krompir soparimo. Postrežemo ju lahko bodisi z maslom in drobtinami, ocvirki ali s solatno polivko po svojem okusu.

Koleraba, krompir in fižol po belokranjsko

  • večja rumena koleraba
  • rumeno ali rdeče korenje
  • 70 dag krompirja
  • 30 dag fižola
  • 30 dag prekajenega mesa
  • žlica sladke rdeče paprike
  • žlica paradižnikove mezge
  • olje
  • sol, poper

Fižol namočimo čez noč. Naslednji dan damo skupaj kuhat fižol in na koščke narezano korenje, kolerabo, krompir in prekajeno meso. Vse skupaj kuhamo do mehkega in dodamo v drugi posodi pripravljeno prižigo iz žlice moke, ki ji po praženju dodamo še paradižnikovo mezgo in sladko papriko.

Bloška trojka ali kavra (recept iz Primorskih novic)

  • 50 dag fižola
  • 50 dag rumene kolerabe
  • 50 dag krompirja
  • 1 čebula
  • 10 dag ocvirkov
  • sol, lovorov list in kumina.

Ločena skuhamo kolerabo in fižol, ki smo ga prej namočili. Ko fižol zavre, odlijemo vodo in ga dodamo h kolerabi. Po pol ure kuhe dodamo še na koščke narezan krompir.

Posebej na maščobi prepražimo čebulo in jo dodamo v skupni lonec, prav tako lovorov list, sol in poper, po okusu pa tudi kumino. Na koncu jed zabelimo z ocvirki. Postrežemo kot juho ali samostojno enolončnico.

Kavro so kuhali (in jo še kuhajo) tudi na Pivki, kjer pa se priprava nekoliko razlikuje od opisane, notranjske. Gospodinje kuhajo kolerabo skupaj s svinjskimi kožami. Nato naredijo svetlo prežganje iz žlice masti in žlice moke, čebule, česna in žličke paradižnikove mezge. Prežganje dodajo kolerabi, nato pa še fižol in krompir.

Na maslu pečena koleraba

  • dve žlici masla
  • velika rumena koleraba
  • pol kozarca belega vina
  • žlička sladkorja
  • sol, poper

Na maslu popražimo kolerabo, prilijemo vino in pokrito počasi dušimo, da se vino pokuha. Odkrijemo, sladkamo in popečemo kolerabo, da še malo porjavi na robovih, kar ji da karamelast okus (ne, tista žlička sladkorja ne naredi vse sladkosti). Popramo po okusu in postrežemo.

Kolerabina mineštra z ješprenjem

  • pol kg rumene kolerabe
  • četrt kg korenja
  • 1 čebula
  • pol skodelice ješprenja
  • pol kg kuhanega fižola (lahko tudi 400 g iz pločevinke ;))
  • paradižnikova mezga
  • list zelene
  • timijan
  • peteršilj
  • sol
  • 3 žlice olja

Na olju opražimo čebulo, ji dodamo korenje, narezano na kolobarje in ju dušimo. Dodamo na koščke narezano kolerabo, dodamo ješprenj in začimbe in zalijemo z vodo. Kuhamo na majhnem ognju. Po dobrih 20 minutah dodamo še kuhan fižol in pokuhamo. Postrežemo okrašeno s svežim peteršiljem.

Kolerabin čips iz pečice

  • večja koleraba
  • olivno olje
  • sol, poper
  • drobtine

Pečico segrejemo na 220 °C. Olupljeno kolerabo narežemo na tanke rezine, jih pomočimo v olje in naložimo na pekač. Solimo, popramo in posujemo z drobtinami. Pečemo, da nekoliko porjavi ob robovih, oziroma 25-30 minut), kar ji da sladkast, karamelen okus.

Recept je prirejen po vegetarianperspective.wordpress.com, od tam je tudi fotografija.

Različica, s katero ne uničimo olivnega olja in je nekoliko bolj hrustljava: soljeno in poprano kolerabo pečemo na s peki papirjem obloženem pekaču in jo pred serviranjem pokapljamo z olivnim oljem.

Solata iz dunajske kolerabice s hrenom, jabolki in skuto

  • 400g kolerabe (nadzemne)
  • 3 jabolka
  • korenina hrena
  • 100 g skute
  • nekaj žlic smetane, lahko tudi jogurta
  • 2 žlici olja
  • sol, kis ali limonin sok

Kolerabo, jabolka in hren naribamo, posolimo in premešamo. Olje, smetano ali jogurt in limonin sok vmešamo med zelenjavo. Dodamo še večino skute, premešamo in postrežemo okrašeno z ostankom skute.

Dunajska kolerabica v solati s kislim zeljem, zeleno in jabolki

  • 250 g kolerabe (nadzemne)
  • 250 g kislega zelja
  • 2 jabolki
  • 100 g gomoljne zelene
  • 3 žlice olja
  • 1 dl jogurta
  • sol

Kislo zelje (če je prekislo ali preslano, ga namočimo in odcedimo), naribani jabolki in zeleno ter na paličice narezano kolerabo zmešamo s soljo, zabelimo z oljem in jogurtom.