Prispevki

 On

Kot v najboljših tednih in še malo bolje!

Puntarelle, artičoke, domača roba za pestre jedilnike!

Zabojčkove sveže novice

Pravijo, da se dobrega konja med dirko ne menja, zato je tudi v zabojčkih podobno kot pretekli teden. Lahko pa tudi dodamo, čeprav imamo le zimske pridelke, sm jih nabrali veliko in v izobilju! Naši Stari niso imeli kakšnih 40 vrst zelenjave in 20 vrst sadja v pozni zimi. Če so le imeli eno ali dve in te v izobilju, je že bilo mnogo bolje kot nič.

Pretekli teden smo imeli prvikrat zunaj kot pelin grenek katalonski radič, ki pa znotraj skriva sladko sočna jedra – puntarelle temu rečejo Italijani. Spet ga bomo imeli! Spet bomo imeli kot grenivka velike artičoke. In nenazadnje, vse ostalo, kar naredi zimske jedilnike pestre, zanimive in seveda okusne!

Še zimskih redvic (ponovno)

Pretekli teden smo se hvalili z redkvicami, češ, imeli jih bomo. Vse je kazalo prav dobro, dokler ni prišel tovornjak, na njem pa nič redkvic – ker so jih pozabili naložiti.

Tokrat je vse enako – spet se hvalimo, da jih bomo imeli in upamo, da ne pozabijo na njih. Tako da bodo zabojčki še malce boljši kot pretekli teden, da  upravičimo naslov teh Svežih novičk!

Zmagovalci nad zimo

To zimo še vedno jemo – poleg Studenovega krompirja, kislega zelja in vsega tega, česar smo navajeni, tudi Romanino belo zelje in Brhanov por (je malo hecno, da ene poimenujemo z osebnim imenom, drugega pa z rodbinskim, ampak tako vedno govorimo in tu se ne delamo fine). Domače zelje sredi februarja – tega smo še kar navajeni, a na svež por z njive v tem mesecu  – to se nam zdi vredno posebne omembe! Na njivi por izgleda prav bedno, no, ko je pa očiščen in lepo zložen, krasno!

Tudi pri sadju je vse tako, kot pretekli teden – tule nekaj slikic, da vas premamijo, da boste naročili pridelke, ki jih lahko brez skrbi cele pojeste, skupaj z lupino.
Še posebej kumkvat (levo zgoraj) – ta je tako droben, da je sicer dobro za fino motoriko, a slabo za živce, če bi ga lupili, poleg tega pa je lupina mnogo slajša kot sredica. Tako je oboje skupaj prav slastno!

Prihaja vprašalnik o embalaži – vaše mnenje šteje

V zabojčkih se izogibamo embalaži kot hudič križa. A vseeno, tudi znotraj zabojčka semintja porabimo plastično vrečko, kdajpakdaj tudi nepovratno plastično posodico, kaj damo pa tudi v papirnate vrečke.

Če za nekaj reči vemo, da  drugače ne gre, smo v mnogih primerih v dvomih. In če smo v dvomih, to mogoče pomeni, da ta embalaža ni potrebna. V teh primerih se nam namreč zdi, da se vam zdi ta embalaža potrebna, nam se pa zares ne zdi potrebna. 

No, o tem vas bomo vprašali, kaj je za vas nujno in kaj sprejemljivo, veseli bomo vaših odgovorov.

Nikoli ne ostanite brez hrane

Če bi radi pojedli več dobre zelenjave in sadja, je najlaže, če se naročite na abonentske zabojčke. Mali sadni + mešani srednji zabojček vam prinese že kar lepo količino pridelkov.

Naročite abonentski zabojček  in nikoli ne ostanite brez dobre hrane (seveda pa ga lahko kadarkoli za krajše ali daljše obdobje ali bognedaj za vedno odpoveste).

Naši kmetje poročajo, da v domačih rastlinjakih v tem toplem vremenu že rastejo prvi sveži pridelki – še malo, pa bodo. Kmalu bo tudi regrat in potem šparglji in jagode in na morje bomo mogoče šli.

No, vmes bo še nekaj zimsko hladnih dni, tako je vedno. Februar se dela, kot da je konec zime, a mi smo pripravljeni na tedne pomladanskega hladu in dežja in vsega tega.

Vmes pa uživamo v toplem soncu in se veselimo raznovrstnih zimskih pridelkov!

Sonce bo v vsakem primeru tudi pri vas, zabojček pa le naročite!

vaši zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.