Prispevki

 On

Kumkvat, avokado in vse, kar so jedli Stari (minus pujski plus sveža zelenjava)

Poleg vsega za rešitev civilizacije še nekaj dodatkov!

Zabojčkove sveže novice

Ključne stvari + dodatki

V času najgloblje zime imamo vse, kar se v tem času jé in kar bo rešilo civilizacijo (glej Lancet in novičke preteklega tedna), poteg tega pa smo dodali še nekaj sadežev za kulinarično pestrejšo zimo.
Kot osnovni gradnik imamo še vedno domači in zdaj cenejši fižol.

 

Kumkvat

Verjetno najmanjši citrusi! Kot majhne pomaranče, velikosti slive, pojeste jih kar cele, lupina je bolj sladka kot sredina, peške so mehke,  skupaj pa je ravno prav sladko in osvežilno.

Uporablja se tudi za kuhanje marmelad, peciva in sokov. Kot večini majhnih in v zahodnem svetu ne prav pogostih sadežev jim nekateri pripisujejo čudežno zdravilne lastnosti.

Čas za bližnji avokado

Avokado v trgovinah dobite večji del leta, nabližjega italijanskega pa prav redko. V tem tednu ga imamo na voljo tudi za v zabojčke, sezona je taka.

Najbolj zimski čas!

V tem najbolj zimskem času so imeli običajno koline – adijo pujski, jedli so še krompir, kakšno kolerabo, kislo zelje, korenje, take reči.
Svet se ni prav veliko spremenil – le pujskov pri nas ne koljemo, iz domačih kleti pa imamo podobne reči, kot so jih jedli naši Stari.
Listnate reči v teh dneh v naših krajih prav slabo rastejo, zato smo jih dopolnili s tistimi iz bližnjih malce toplejših in sončnejših krajev – tako so zabojčki pestri in še vedno zimski.

Nikoli ne ostanite brez hrane

Če bi radi pojedli več dobre zelenjave in sadja, je najlaže, če se naročite na abonentske zabojčke. Mali sadni + mešani srednji zabojček vam prinese že kar lepo količino pridelkov.

Naročite abonentski zabojček  in nikoli ne ostanite brez dobre hrane (seveda pa ga lahko kadarkoli za krajše ali daljše obdobje ali bognedaj za vedno odpoveste).

Če vam je mar za rešitev sveta in zato jeste pridelke iz zabojčka; če radi jeste dobro hrano; če ne želite, da pridelujejo hrano tako, da zastrupljajo svet okoli nas – če vas k naročilu žene takšen ali drugačen vzgib, mi bomo vašega naročila veseli!

vaši zimsko beli zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.