Prispevki

 On

Spremni listič, 4. teden

Dobri Miklavž,

Prav imaš, praznikov je konec in ni več časa za želje. Ja, ja, vemo tudi, da si nam že prinesel kombi (vključno s tehničnim pregledom, za to smo ti še posebej hvaležni). (Samo ne pozabi, to je bilo že lansko leto!) Vseeno bi ti v koš stisnili nežno željo, da bi prenova naše spletne strani vodila k temu, da bi naše naročnice in naročniki bolje jedli. Saj veš, kaj to vse zajema, torej raznovrstno, zdravo pa vse to.

Veš, malo nas je presenetilo, da je bil večini všeč osebni zabojček in da zdaj pripravimo precej manj ostalih. Saj nam ni težko, to dobro veš, samo zdi se nam, da  to ne vodi k raznovrstnostni prehrani, ampak k izogibanju tega, česar ne  poznamo (a ti poznaš črni koren) ali in o čemer verjememo, da vse vemo (gotovo tudi ti ne maraš repe!). Miklavž, ni nam treba govoriti, da se moramo mi bolje potruditi in predstaviti repo pa vse ostalo. Veš, da to ni lahko…no, dobro, se bomo potrudili….

Veš, malce smo razočarani nad tabo, spet bomo morali vse narediti sami (no, ne spet omenjati kombija!).

REPNJAČA

400 g moke, 30 g kvasa, sol, 100 g masla, 0,5 dl mleka Nadev: 1500 g belih rep, sol, 80 g masti, 2 jajci, 0,5 dl kisle smetane

Iz presejane moke, vzhajanega kvasa, soli in masti zamesimo testo. Pokrijemo in damo na toplo vzhajat, nato ga centimeter debelo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač. Potresemo z nadevom iz bele repe (repo olupimo, naribamo, solimo in pustimo, da se voda izloči, odcedimo, nato popražimo ožeto repo na maščobi, da preostanek vode izpari). Pečemo pri srednji temperaturi. Tik pred koncem prelijemo s smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca. Zapečemo, razrežemo in ponudimo.

Prenova spletne strani še ni končana

Spletna stran je v osnovi postavljena, sedaj se pa ubadamo s tem, kako na preprost način vaše želje pretvoriti v zabojčke. Pa seveda, še precej drobnih in manj drobnih izboljšav, od lepše oblike do kotička za abonente.

Gremo po svetu

V februarju bo  Zeleni zabojček tudi v Mariboru in verjetno v Celju. Še malo priprav in akcija!

Bloke smo spraznili

Kar je pustil medved (ki je pojedel vse rdeče korenje, če še pomnite), smo pobrali zabojčkarji. Ves preostali eko bloški krompir se  bo v prihodnjih tednih preselil v zabojčke.

Načrtovanje je skoraj pri kraju

Nekateri kmetje so že naročili sadike za to leto, nekateri bodo zdaj zdaj, tisti pa, ki jih sami vzgajajo, pa bodo svoje motike čez nekaj tednov tudi zapičili v zemljo. Širimo našo partnersko mrežo, veselimo se pridelkov!

Danes bolj skopi

Mirjam nam je pred meseci povedala, da je bolje, da bolj malo zapišemo, pa tisto solidno, kot da prazno slamo mlatimo.

Praznih zabojčkov se veselimo – še vedno gre zares

Čisto vsak vrnjen  zabojček je zlata vreden (tečemo zadnje pakete, potem pa vse po novem bo).

Oznake:

Od 3. do 16. avgusta smo na počitnicah!

Naročite lahko seveda tudi v tem času, veseli bomo, a vaš zabojček bomo dostavili po 16. avgustu.

V drugi polovici avgusta se vrnemo in potem bomo spet z vami, že dvanajsto leto!