Spremni listič xx teden

Sestavljanje zabojčkov v času večjega izobilja je odgovorno početje, Izgovorov ni, skoraj vse je na voljo, skoraj vse cene so skoraj normalne. Odgovornost je do vas. Kako za vas narediti barvit zabojček. Barve pomenijo tudi prehrambeno pestrost in raznolikost okusov. Kako – predvsem pri poletnem sadju – zagotoviti, da boste imeli kaj jesti tudi drugi in tretji dan. Poletno sadje namreč ni ravno trpežno. Poleg tega razmišljamo tudi o kmetih. Kdo ima presežke, komu bo odkup v tem tednu res koristil, ker mu bo drugače vse šlo po zlu. Nato se sprašujemo, ali bo ta kmet znal pripraviti res kakovostno solato ali pa bi to nemara raje vzeli pri drugem in pri prvem nekaj drugega, manj tveganega. Količina je vedno vprašanje: ali ima kmet sploh na voljo toliko zelenjave, da se mu jo splača pripeljati v Ljubljano. (In žal je tako, da lahko na prste dveh rok naštejemo vse slovenske eko kmete, ki lahko vsaj delno nahranijo veliko družino zabojčkarjev. Po skoraj letu dni imamo že na zalogi tudi nekaj odgovorov.

Vendar se počutimo se kot tisti, ki strelja enajstmetrovko – zastreljana je velik poraz. Pomladi smo bolj v golu – vsaka ubranjena je velik uspeh, vsak izvrsten zabojček nas razveseli.