Spremni listič, 19. teden

Malo levo, malo desno, večji del naprej
Tile zabojčki so fini, ker so toliko novi, da si lahko sproti zmišljujemo, kako naj naredimo, da bo vam in nam zabojčkanje preprosto, brez ovinkarjenja in marketinški zapletljajev (ki so sicer učinkoviti za prodajo, a se nam zdijo odvečna raba energije), pač vse za to, da vi dobite dobro hrano za znosen denar, kmet in mi pa primerno plačilo, ki omogoča kakovostno življenje. To je vse.In tako tipamo, malo sem malo tja, in včasih naletimo na kakšen oster kamen. Kot recimo pretekli teden, ko smo v zabojčke (ob velikem popustu sicer) dali kar slab brokoli. Vemo, da je nekaterim čisto dober za juho, drugi bi ga pa še po silnem stradežu z gnusom zavrgli. In ker ne vemo, kdo je kdo, smo ga dali kar vsem. Mislimo si, če vam pripeljana hrana sploh ni všeč, sporočite nam, to je vaš del zabojčkanja. Lahko da je nam bila in živimo v zmoti, lahko pa da nismo bili pozorni n je neprimerna ušla v zabojček. Gotovo prelaganje dela na naročnike ni privlačno in ne pospešuje prodaje, a drugače ne znamo (se pa trudimo, da je tega preloženega dela čim manj in vedno manj).

Ta teden želeli posvetiti solati, ob priliki prve domače, in Eva je pripravili fin zapis na našem blogu (https://zeleni-zabojcek.si/blog/), a zadnji hip se je prikradel tatsoi (tai koo choi v domovini) in ker ima težko ime, se spodobi, da mu namenimo tale kotič:

Testenine s tatsojem
Testenine po izbiri, primerna količina masla, sol in poper
dobra pest tatsoja, mala skodelica narezanega žajbla, sveže nariban parmezan, košček limone

Na ponvi porumenite maslo, dodajte primerno nerazkuhane testenine, dobro premešajte, dodajte sol, poper ter vmešajte narezan tatsoi in žajbelj, popražite za minuto ali dve, da ovene. Potresite s parmezanom in po želji z limonoTa je bil res preprost. A je še en bolj preprost:
vzamite dva kosa kruha (ta iz Zabojčka je seveda najbolj primeren), vmes dajte kar vedno daste v
sendvič, poleg pa dobro pest tatsoja.

Od kje kajTo je edini teden, ko je vse sadje iz tujine – jabolka so avstrijska, ostalo italijansko. Zelenjava pač ne:solata, tatsoi (Dani Kovačič, Ljutomer), krompir, kislo zelje, zadnji fižol, divji šparglji iz primorske izpostave (Studen, Obrije). Regrat, koleraba, špinača, koprive, rukola (Ivan Retar, Gozd Reka), listnati radič, sadike zelišč (Romana Jarc, Horjul), špinača (Kersnik, Cerknica), šparglji (Kovač, Kranj).
Glavnatega radiča ni bilo mogoče več dobiti. Zato smo vam pripravili listnatega za ceno glavnatega, torej precej ceneje.
Manjši del rukole je iz Italije, približno polovico špinače pa od avstrijskih kmetov. Doma smo pobrali pa vse, kar je zraslo.

Brokoli nam obljubljamo lep. Malo nas skrbi.

Darilo od Retarjevih
Retarjevi so naši kmetje iz Gozd Reke, to se sliši kar daleč in res ni prav blizu, od Litije še naprej. Pri njih rastejo tudi redkvice. A ker je bilo toplo, so nekatere postale puhle. Ker ga ni junaka, ki bi brez neporušnih metod hitro ločil puhle od manj puhlih, je šlo nekako takole:
Fanči: Kaj mislite, ali lahko podarimo te sumljive redkvice, bo to ljudem všeč?
ZZ: Ja, nam se zdi, da se jim bo zdelo fino, tak zabojčkarski srečolov!

Kako kaže
Če bo mraz, bomo imeli polne in okusne redkvice. Če bo mraz, ne bomo imeli špargljev. Nikoli ni za vse. V vsakem primeru pa bomo že imeli prvo generacijo Studnove solate in potem vsak teden tja do konca sezone. Malo bo še radiča.

Češnje, jagode, češnje, jagode
Nekateri kmetje so tako lirični, da jih kar takole porabimo:
Dober dan želim. Po dolgi zimi in čudni pomladi je končno napočil čas, ko prve češnje že dobivajo rdečo barvo. Sami smo se jih neučakano že večkrat prav pošteno napokali, saj so tu in tam nekatere kar temno rdeče. V količini za vas (za trg – za prodajo) pa jih bo nekaj več dozorelo konec tega tedna.
Tako piše Marko Reja iz Brd (prav ta s pituralkami).

Kerin pa ima Jagode. Saj veste, ene in edine, in vsako leto doslej je tako skromno povedal, ja, no, letos so bile res dobre, a nikoli ne veš. No, mi vemo, da so to najboljše, kar jih je moč dobiti za denar ali brez njega.

Ostanite z nami, vidimo se po reklamah.
Reklame.
Zeleni zabojčki so najbolj zeleni. Konec reklam.
Ostanite z nami še naprej, tega smo zelo veseli.