Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 5 (2013)

Saj to smo že večkrat povedali, zelenjava in sadje in vse to je fino. Ker se da pojest, je zdravo in čisto brez pesticidov. Nobel, ni kaj. A če smo res čisto iskreni (in taki smo, kaj hočemo), je nam vsaj tako pomemben ta socialni eksperiment, ki se mu reče grajenje zaupanja. Zaupanja, ki ga izkazujemo do vas, da nam boste po prejetju plačali zabojčke (in ne pozabili in sploh nič od tega), zaupanje, ki ga vi izkazujete nam, ko kupite hrano preko spleta in nam zaupate izbiro in kontrolo kakovosti (in da je res eko), saj veste, precej je tega pri zabojčkanju.
V tem tednu nas nagrajuje tudi zaupanje, ki smo ga v teh letih zgradili s kmeti. Skupaj se namreč prijavljamo na razpis – to je vedno dirka, dirka s časom, dirka z drugimi, z dokumenti, z odstotnimi uradniki, predstavljajte si.
Zaupanje, ki nam ga pri tem izkazujejo, v naše sposobnosti in naše poštene namene, to nam nalaga veliko odgovornost. Odgovornost je lahko breme, lahko je pa krasno gonilo, da bomo še boljši. In če postaja breme, se spomnimo, da je zabojčkanje krasna služba
in da vsega tega ne smemo jemati res smrtno resno. (ah, to zveni čisto narobe, seveda moramo jemati resno in hkrati ne smemo jemati preresno, kakorkoli se to sliši čudno. Tako skušamo to delati, biti smrtno resni in čisto do konca sproščeni). Ah, čisto na kratko, krasno se počutimo, ko kmetje, ki vsak dan trdo delajo, cenijo tudi naše delo. In to tudi povedo. Priporočamo take partnerje, vse po vrsti.

Jabolčna čežana z rdečo peso
Dušite jabolka in narezano rdečo peso, zmiksajte. Rezultat je pretresljivo rdeče barve in ravno prav sladkega okusa.

Krompirjev pire z zeljem (ali ohrovtom ali rdečim zeljem)
500 g krompirja, 250 g zelja, 30 g masla, sol, 2 stroka česna
Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance. Krompir olupimo in zrežemo na koščke. Narezana zelje in krompir stresemo v lonec. Dodamo sol in olupljena stroka česna, prilijemo toliko vode, da so vse sestavine prekrite za dva prsta, zavremo in kuhamo približno 20 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo, malo vode prihranimo. Odcejeno zelenjavo pretlačimo. Dodamo maslo in premešamo, lahko dodamo še peteršilj.

Koromač s pomarančnim sokom (recept predolg za listek, a vreden po-iskanja na spletu).
(v tem tednu so tudi celoten Oddelek za smotrno rabo zelenjave, Oddelek za promocijo in sploh vse rekrutirali za pisanje razpisa, zlaganje fasciklov, iskanje vložnih listov prave barve, take reči, zato je tudi listek nekoliko khm, manj razvnet).

S katerih smučišč: Fras, Ankaran – brokoli, radič Verona. Nared, Kožljek – črna redkev, rumeno korenje, repa. Retar, Gozd Reka – čebula, česen, krompir, retar Studen, Obrije – kislo zelje, kisla repa. Kastelic, Mirna Peč – Topaz (še nekaj zadnjih, nekaj jih je pa že avstrijskih), Goldrush. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Romana Jarc – zelje, repa. Malo že diši po pomladi, februar je že blizu!

Vsi zabojčkasti kmetje (in širše) v eni zadrugi
Ekološko kmetijstvo ni več ravno na začetku, a daleč od ciljev, ki si jih je država zadala pred leti. In če vsi govorijo o povezovanju in skupnem nastopu proti trgovcem, ki bo rešilo vse težave, mi v to ne verjamemo (no, verjetno tudi zato, ker smo trgovci). Prepričani smo, da moramo skupaj delati kmetje, trgovci in naročniki, to bo pospešilo razvoj kmetijstva. Ki bo pridelovalo predvsem to, kar naročniki radi jemo, trgovci bomo pa znali prodati tudi to, kar zraste, pa kupci ne poznajo dovolj (kot recimo pernati brokoli). Zato smo skupaj s kmeti ustanovili zadrugo (Eko zadruga, kaj pa drugega), v kateri bomo še bolje delali, še bolj skupaj. In za skupni denar, to bo dolga in razburljiva pot. Ker pa smo predani napredku, kdo bi rekel celo zagrebeni, se tega res veselimo. Komaj čakamo!

Korenček je zgnil (saga Korenčku, 2. del)
Korenček nam je zvesto nam je služil in njegovo srce še vedno bije, pozimi in poleti, a njegova obleka (no, na tehničnem temu pravijo drugače) ni več dovolj lepa, da bi krasil ceste.
Z njim smo razvozili več zabojčkov kot smo verjeli, da jih bomo kdajkoli prodali, ko smo ga dobili skupaj s 500 kg krompirja tisto mrzlo zimo 2010. Tako rekoč poleg krompirja. (Malce sumimo, da je užaljen, ker imamo sedaj tudi Krompirček in je rekel, dovolj je, upokojiti se moram). Zdaj bi moral dobiti nova vrata in poličiti bi ga morali, da bi ga spet spustili nazaj na ceste. No, ta teden ga gotovo ne bo na cesti, za naprej pa še vidimo (se nam je močno priljubil).

Informacije o dostavljenem tega tedna
Na spletni strani bomo imeli svežo rubriko, kamor bomo vpisali vse posebnosti zabojčkov tega tedna (recimo pretekli teden je zmanjkalo avokadov, brokoli je bil Frasov, pernat kot sova, take reči, ki vam bodo olajšale razumevanje posebnosti vašega zabojčka, če jih boste našli). Načeloma bomo to objavili v četrtek čez dan (nenačeloma pa tudi kasneje, ko se vrnemo z dostave).

Brokoli brokoli brokoli Pernati brokoli, kot ste ga dobili, ima veliko perja, listov, zelenja in le majhne glavice. V listih je ravno toliko, mogoče celo nekoliko več, zdravih vsebin kot v glavicah. Zato toplo priporočamo, da ga uporabite prav celega. Na naši strani lahko najdete recept iz preteklega tedna.

Čeprav vam gotovo ni dolgčas, obiščite nas:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396