Listek iz zabojčka 10 (2014)

Zabojčkanje je nekaj dolgoročnega načrtovanja, srednjeročnega usklajevanje in veliko hitrih sprememb.
Kot vsako spodobno podjetje tudi zabojčkarji načrtujemo, kaj bomo lahko prodali, kdaj in koliko. Po drugi strani skupaj z zadrugo in kmeti usklajujemo, kaj bodo ti pridelali, da bomo lahko čim več ali pa kar vse, kar bodo pridelali, še sveže prodali in da bomo čim več slovenskega (saj ne, da bi imeli kaj proti Avstrijcem, Fink je prav prijeten, a davke plačuje na Dunaj, pa vsem je jasno, da ima tudi on raje Avstrije, šment pa te nacionalne države). In ko je to vse usklajeno (kar je nekako v tem poznozimskem času), se začne akcija. Kmetje naročajo sadike ali semena (kolikor nimajo svojih) in jih vtikajo, sejejo in sploh kar se počne s tem, pametno razporejeno po tednih, tako da bi se xyz kg solate primerno odebelila ravno v tednu 30, ko jo bomo menda potrebovali xyz kilogramov.
Pri tem računajo na spodobno vreme (ker na nespodobno pač ne gre), recimo da bo aprila malo dežja, malo pa tudi ne, maja pa še malo manj (lani je bilo pač drugače), da bo aprila topleje kot marca, maja pa še bolj (tudi temu ni vedno tako), da junija ne bo 40¨°C, tako računajo, ker drugače ne gre.
In ker je povprečno vreme le ob povprečnih letih, tista xyz solata zraste ne konec maja, ampak mogoče sredi junija, tedaj pa vsa, tako da jo je kar naenkrat veeeliko. Tedaj pa zraste tudi vsa solata na vrtovih babic in tet in vseh, ki brezplačno delijo dobrote z bližjimi in malo manj bližnjimi (in tako pomenijo najhujšo konkurenco ne-brezplačnim zabojčkarjem). (Priznamo, kadar je pa solata prej kot jo načrtujemo, se pa kmetje in mi le malo pohvalimo in jo dražje prodamo, nič ne tožimo).
To je bilo o načrtovanju, kratkoročnih sprememb si ne želimo, a če lahko gre kaj narobe, bo tudi šlo. In pri zelenjavi in sadju gre prav hitro kaj drugače, kot si načrtoval.

Spodobi se, da začnemo postni čas z modnim detoksom (zares je pa to res okusna juha z brokolijem, juhu, brokoli…)

žlica olivnega olja, 2 stroka sesekljanega česna , čebula, narezana na kocke, mali gomolj svežega ingverja , olupljen in sesekljan, 0,5 kg brokolija z listi vred, 0,5 kilograma sveže špinače, 3 pastinaki, sesekljani, 2 rebra stebelne zelene ali kos gomoljne, šopek svežega peteršilja , sol, poper, limona.
V velikem loncu segrejemo olje, vmešamo česen , čebulo in ingver. Dodamo brokoli, špinača, pastinak , zeleno in peteršilj ter premešamo , dokler špinača ne ovene. Dodajte vode,a le toliko, da pokrije zelenjavo. Ko se zelenjava zmehča, zmiksajte v juho. Po potrebi dodajte limonin sok, da juha dobi malo ostrine. Z nekaj mleka (tudi kokosovega) postane juha res kremna.

 Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: krompir, drobni krompir, repa, regrat. Retar, Gozd Reka: repa, koleraba, kifeljčar, krompir; Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: Goldrush, Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared . Fras, Ankaran: brokoli, špinača, mlada blitva, verona radič Nared, Kožljek: rumeno korenje.

Pomaranče. Pomaranče sortirajo po velikosti: gigantske, normalne in drobne. Ker je normalno velikih trenutno zmanjkalo, smo pretekli teden dobili res gigantske, ta teden smo pa naročili drobne, tako da boste dobili malo teh in malo onih.

Sadike za vaše vrtove. V Oddelku za lepe umetnosti vedno raje povemo, kaj imamo in kaj smo storili, kot pa tisto, česar nimamo in ne znamo. A ker je vedno bolje prej povedati, preden dobiš vprašanje, gre takole: Po prodaji sadik preteklo leto smo se v vseh zabojčkastih oddelkih strinjali, da letos tega ne zmoremo. Sadike so hudo nerodne za prevoz, rade ovenejo med tem, kar nikogar ne razveseli, pa še silno težko je načrtovati, da bodo zrasle prav v tednu, ko boste vi imeli čas, da jih potaknete. Če bo veliko zanimanja, bomo uredili, da jih boste lahko prevzeli v Shrambi ali na Obrijah, to bi še šlo. Boste povedali.

Slovensko na pomlad. Veseli smo, da si nekateri vzamete čas in berete nedeljske Sveže novičke. Takole je napisala Bogdana:
Sem kar malo razočarana da imate kar polovico vaše bio zelenjavne ponudbe iz Italije in Avstrije. Mislila sem, da podpirate slovenske pridelovalce in jih spodbujate, da gojijo za vas bio zelenjavo. Razumem, da čisto vse pa ne zraste pri nas, mogoče pa?
To je res tista stara zgodba s polpraznim kozarcem. Mi smo namreč silno ponosni, da imamo pozimi še vedno pestre Slovenske zabojčke in da imamo kar pol slovenske zelenjave. Veseli smo, da prodamo skoraj vse, kar naši kmetje pridelajo (ostaja nam brokoli pa česen, a tega res več ne morete pojesti, to vemo), spodbujamo kmete, da bodo pridelali več in raznovrstno, vse delamo, da bomo bolje jedli in da bomo imeli kaj za jesti. (Ah, to vedno povemo, da smo silno veseli bralcev novičk, še bolj veseli pa tistih, ki naročite zabojček, Slovenski ali kakšen drugačen).
Jagode. Ko začnemo jesti trobentice, že razmišljamo o jagodah. Jagode bodo (če le ne bo toče prej) in bodo od 10. maja naprej, najprej Kerinove (te smo izklesali v legendo), potem Retarjeve. Letos jim bomo prvič preko zadruge prodajali tudi v boljše vrtce in šole – če pa kje, je pa pri jagodah res največja razlika med konvencionalnimi in ekološkimi („Čim manj škropiv, vendar toliko, kot je potrebno“, je načelo konvencionalnih kmetov – in pri jagodah je potrebno veliko).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.