Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 12 (2013)

Ko pride nov voznik/sodelavec pri pakiranju/drugih pozicij pa pri nas nimamo k zabojčkovi družini, mu vedno povemo, da je za nas pomembno troje reči. Prijaznost, zanesljivost in še enkrat zanesljivost. Ali pa prijaznost, prijaznost in zanesljivost, če HRM oddelek oceni, da dotični kandidat malo premrko gleda. A čisto zares ob tem skoraj nikoli ne povemo tretje reči (in ker je med njimi le malo slavistov, nas še nihče ni vprašal, kje je pa tretja ). Zato jo pa vam:
Transparentnost vsega našega dela je ta tretja reč. Pri našem delu se nam zdi skoraj tako pomembna, kot če bi upravljali z javnim denarjem. Pripravljamo vašo hrano, jo zbiramo in izbiramo, prebiramo, sortiramo, izbiramo kmete, se dogovarjamo kaj in koliko bodo sadili. Danes je to bolj zato, da imamo dobro in raznoliko hrano, jutri, kdo ve, mogoče tudi zato, da jo bomo sploh imeli.
Zato se nam zdi še posebej pomembno, da zveste čim več o tem, kaj delamo, kaj se nam ob tem mota v glavi, odkod dobimo hrano, kaj načrtujejo naši kmetje.
Vedno je tako – več kot deliš, več dobiš. Mi delimo naše ideje in naše težave in od vas dobimo vaše ideje (in vaše težave z nami, jasno) pa tudi mnoge rešitve za naše (in vaše) težave. Res je, odgovornost je naša, da dobite dobro hrano, je pa to skupna želja, tako vaša kot naša. in veseli smo, če smemo deliti z vami del našega življenja. Če bi pa tiho nezaupljivo čemeli nekje v kotu in nič govorili, no, potem danes ne bi razvažali več kot 300 zabojčkov, gotovo ne. Več deliš, več imaš.

Slana pita s korenjem in kumino
Testo: 200 g polnozrnate moke, jajce, 70 g masla, nekaj žlic mrzle vode, sol Nadev: 300 g korenja, 3 jajca, 2 dl mleka, kumina, po želji 80 g naribanega sira
Zamesimo testo in ga damo počivat. Pečico segrejemo na 200° C. Korenje olupimo, narežemo na kolesca, blanširamo in odcedimo. Testo razvaljamo in z njim obložimo namaščen pekač. Na testo naložimo korenje in ga prelijemo z mešanico iz jajc, mleka, malo soli in kumine. Če vam manjka kalorij (ali če se jih ne izogibate), dodajte v mešanico še 80 g naribanega sira, izkoristek karotena je boljši v sožitju z maščobami. Pečemo pol ure.

Solata iz rdeče pese in soje / čičerike z jogurtovim prelivom
500 g rdeče pese, 2 žlici kisa, 2 žlici olivnega olja, 250 g kuhane soje ali čičerike, 2 dl jogurta čajna žlička gorčice kumina, sol in peteršilj

Rdečo peso operemo, skuhamo in narežemo na tanjše rezine. Pokapljamo jo s kisom in oljem, solimo. Dodamo ji kuhano, odcejeno sojo oziroma čičeriko, jogurt, gorčico, kumino in sesekljan peteršilj in dobro premešamo. Na enak način lahko uporabimo naribano surovo rdečo peso ali vloženo peso.

 

Sneg je še, malo pa je tudi zelene trave: Retar, Gozd Reka – čebula, česen, krompir, repa, koleraba. Studen, Obrije – kislo zelje, kisla repa. Kastelic, Mirna Peč – Goldrush. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Avšič, Savje – zelje, Fras – mlada špinača, mlada blitva, vse mlado, in hudo pernat brokoli (kot veste, je listje in tudi steblo prav tako okusno kot cvet, tako da ga nikar ne zavreči, le primerno dolgo je treba steblo kuhati, da postane al dente mehko).

Če se prav spomnimo, bo kmalu čas za prve regrate in čemaž in nato koprive in kar je takih zelenih zeli. A zima je še huda in le topli sončni dnevi nas spomnijo, da se bliža koncu!

Škatle škatle škatle Škatle, tako kartonske kot plastične, si želimo nazaj, to bi radi še enkrat povedali (smo že prejšnji teden, pa še enkrat, ker je res pomembno, če razmišljate o okolju). Ker si jih res želimo nazaj. Pohvalili bi vas radi, da skrbno vračate plastične škatle – kartonske pa malo manj. Naš cilj je, da se vsaka kartonska škatla vrne in da jo porabimo vsaj tri do štirikrat, potem se običajno umaže, raztrga, take reči, da nam ni več v ponos in vam ne v veselje.
Žal nam je, da trenutno še ne moremo zagotoviti vračljivosti povsod tam, kjer dostavlja naše zabojčke CityExpress. Tam je najbolje, če lahko škatle ponovno uporabite v kakšen drug namen, nič bolj pametnega žal ne moremo svetovati.

Kombi Korenček I. Naš kombi Korenček I. se je pred nekaj dnevi poslovil iz zabojčkaste družbe. Doživel je 15 let, večji del tega živel na Blokah, v mrzlih in zasneženih krajih, vozil medvede in korenčke, vse to je počel. Potem ga je bloški kmet, slava mu, podaril zabojčkarjem in pridno je delal tri leta. Potem so pa gospodje v modrih haljah razglasili, da tak pa že ne sme več na cesto. Nam se je še vedno zdel krasen in njegov motor bi lahko naredil še dodatnih 200000 in tudi noter ni pretirano teklo, še posebej, če ni deževalo (le radio, ta je bil pa res zanič). A možje se pa niso dali in Korenček je skoraj končal svojo tuzemsko pot. Ne čisto dokončno, njegov motor bo gnal drugo ohišje, malo manj zarjavelo (ali pa ravno tako zarjavelo, le da bodo možje v modrih haljah imeli tam malo manj ostro oko). Korenček I. je bil le en sam, naš čisto prvi in dolgo edini, slava mu.

Če pa ste prejeli račun v zabojčku, vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan).

Če pa računa niste prejeli, nas prosimo opomnite, da vam ga pošljemo. Ni računa, ni plačila, vse skupaj je preprosto (kot nasploh večina reči).

Čeprav vam gotovo ni dolgčas, obiščite nas, pišite nam, pokličite nas (tudi nam sicer ni dolgčas, a dober pogovor je sol življenja):

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396

 

Sveže informacije za ta teden:

Nove naročnike bomo sprejemali spet v soboto od 8h, vse dokler bomo imeli proste zmogljivosti, pričakujemo da vsaj do 12h. Takrat se boste lahko vstopili v spletno trgovino tudi novi naročniki.
Obstoječi naročniki že lahko naročate za prihodnji teden.

Dostave bodo potem potekale  do torka do petka po mestnih četrteh Ljubljane ter po ostali Sloveniji.  Prevzem v Šiški bo mogoč že v torek. Za ostale kraje preverite na zemljevidu, kdaj je načrtovana dostava. Dostava preko GLS bo v četrtek.

Prevzem abonentskih zabojčkov bo v petek.

Prijavite se na naše novičke preko naše spletne strani in spremljate FB, tako boste o vsem obveščeni. Tudi v Svežih novicah je nekaj - seveda svežih - informacij o poteku tega tedna.

____

Prosimo, prijavite se na naše novičke preko spletne strani in redno pregledujte svojo elektronsko pošto, da vas bomo lahko po potrebi sproti obveščali.

Vse naše dostave bomo izvedli brezstično. Zabojček pustimo pred vrati stanovanja ali hiše, zabojček kot vedno plačate z nakazilom po prejemu zabojčka, ko prejmete račun.
Prazen zabojček, če ste že naročali, pustite pred vrati.

Preberite pogosta vprašanja (ki so sicer nastala v čas pred krizo). Če imate vprašanje, ki ni ostalo odgovorjeno, prosimo, pišite nam.