Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 12 (2014)

Stari so nas učili tako kot si boš postlal, tako boš spal (tudi kjer se osel valja, dlako pusti, samo najbrž tule ni primerno). In to smo zelo resno vzeli!
Zabojčke lahko delaš kot golo dostavo zelenjave pa sadja pa vsega, takorekoč merkator v malem, nam bi se zdelo dolgočasno, taki smo (čeprav je polno izzivov); lahko pa delaš Zabojčke, take, z vsem rompomom okoli njih, pa pišeš listke, pa novičke, pa zgodbe tu pa tam, pa vse to, ker Zabojčkom se res veliko dogaja. Saj vsakemu, ki kaj dela, se veliko dogaja, samo običajno se tako predamo samemu dogajanju, da nimamo časa, da bi ustanovili svoj Oddelek za lepe umetnosti in ga hranili. No, mi smo ga ustanovili in zdaj nas imajo, hočeš nočeš. In kot hidra se Oddelek širi in umislil si je (no, smo si), da bo pisal zgodbice, ki bodo mlade zabojčkarje navduševale, da bodo še raje jedli zabojčkasto zelenjavo (ker trdno verjamemo, da je fino za njih in za nas). In ker gre skupaj dobro besedilo in dobra slika, smo skupaj z Engelsom ustvarili Zajčkove. Kako je to vznemirljivo! In zdaj prihajajo in mi se jih močno veselimo! (pri tem skušamo upoštevati Petrovo pravilo ustvarjalne nesposobnosti delajte se, kot da ste že dosegli raven svoje nesposobnosti.)
V tem tednu jih boste nekaj srečali na tamtamovih plakatih po Ljubljani, potem pa kaj kmalu tudi v zabojčkih!
Ker imamo v tem tednu čemaž, veliko čemaža, res veeeeliko, pustimo zdaj Zajčkove in nasujemo veliko čemaževih receptov, da se vam ne bo skvaril v hladilnikih (in zameril in mi z njim):

Njoki s čemažem v gorgonzolni omaki
50 – 60 listov čemaža, 1 kg belega krompirja, 2 jajci, cca. 450 g moke, sol, Za omako: (količine po želji), gorgonzola, malo masla, smetana, parmezan // Krompir skuhamo in zmečkamo ter posolimo. Ko se malo ohladi, dodamo jajca, moko in nasekljan čemaž. Vse skupaj dobro pretlačimo v testo. Točno količino moke damo po občutku, saj je odvisna od vlažnosti krompirja, pa tudi od same moke. Iz testa naredimo njoke. Te potem damo v vrel krop in jih kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje.
Posebej v kozici stopimo maslo, dodamo smetano in v njej na majhni temperaturi stopimo sir. Njoke damo v pekač oz. v posodo, primerno za pečico, jih prelijemo s smetanovo omako in po vrhu še malo naribamo sir ali parmezan, da dobimo lepo zapečeno skorjico. Vse skupaj damo v pečico, ogreto na 180 – 200 stopinj, za približno 15 minut. Če jih je preveč, jih lahko tudi zmrznete.

Čemažev namaz
nekaj čemaževih listov, nekaj žlic puste skute, jogurt // Skuto najprej dobro vmešamo skupaj z jogurtom. Da bo namaz boljšega okusa, lahko uporabimo nekoliko bolj kremast jogurt. Nato primešamo na drobno sesekljane liste, ponudimo s kruhom, krompirjem ali ob narezku.

Čemaževa juha
Čemaževe liste poparimo in zmeljemo z nekaj vode. Na žlici masla z moko naredimo svetlo prežganje. Dodamo prej pripravljeno čemaževo maso in jo na hitro popražimo. Zalijemo z vodo. Naribamo surov krompir, muškatni orešček, solimo in kuhamo še dobrih 15 minut. Na koncu za boljši okus in izgled dodamo še nekaj sveže sesekljanih čemaževih listov ter žlico kisle smetane.

Krompirjev pire s čemažem
1 kg krompirja, 3 šopi čemaža (ca. 250 g), 250 ml mleka, 1 ščepec muškatnega oreščka, sol, poper (sveže mleti), 1 jedilna žlica masla // V slani vodi skuhamo krompir do mehkega. Še vročega olupimo in ga pretlačimo v pire. Liste čemaža splaknemo pod hladno vodo in jih v nekaj slane vode blanširamo. Nato jih odcedimo in drobno sesekljamo. Vse sestavine damo v posodo in jih z metlico dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

čemaževi mafini, krompirjev narastek s čemažem, čemažev kiš

Čemaž še kar ostaja? Shranite ga v olju.
Liste operemo, odcedimo in osušimo na krpi. Potem jih grobo zrežemo na deski in stresemo v električni mešalnik z nožem do 2/3 prostornine mešalca; ne sme biti natlačeno. Posolimo (poravnana žlička soli) in dolijemo 1 do 1,5 dcl olivnega olja. Na nižji hitrosti mešamo, da dobimo čimbolj gladko maso; vmes parkrat ustavimo mešanje in postrgamo liste s stene posode. S to maso napolnimo čiste, suhe kozarce, jo prelijemo z olivnim oljem in zapremo. Hranimo v hladilniku (in zdaj ga ne bo nič ostalo).

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: krompir, drobni krompir, regrat. Retar, Gozd Reka: repa, regrat, česen; Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: Goldrush, Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Fras, Ankaran: mlada blitva, verona radič, refošk (ta ni v vse zabojčkih); Nared, Kožljek: rumeno korenje. Romana Sečnik, Dobrova: rumeno korenje, mlado zelje. Vrbnjak, Mala Nedelja: čemaž. Farič, Prosenjakovci: motovilec.

Zadruga. Zabojčkovi smo lansko leto skupaj s kmeti naredili Eko zadrugo in ta prodaja veleprodajno, recimo boljšim šolam. Veseli smo, da smo imeli v tem tednu prvi čisto pravi občni zbor, takorekoč skupščino v ostalih vrstah združevanja, in se vsi skupaj zavezali, da bomo delali še bolj povezani, še tesneje vkup. Eko zadruga – zadruga družinskih ekoloških kmetij. Na pravi poti!

Sadike za vaše vrtove. Višje temperature so pognale vprašanje, kaj pa sadike letos. Letos žal ne bo sadik, lani nismo bili zadovoljni s svojim delom in bolje, da delaš manj, pa tisto še kar dobro (glej Petrovo načelo).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396