Listek iz zabojčka 14 (2013)

 Tole je meta listek (ne metin listek, ti so drugačne barve, mogoče bolj uporabni, in vemo, ja, mnogi izmed vas čaje že dolgo pogrešate med našo ponudbo). Pisanje listkov ima nerazložljivo poseben čar, čeprav ima to slabost, da gre glas le od nas k vam (ali pa je to prednost, kdo ve, ker potem se ne sliši ugovorov, ločenih mnenj in vsega tega, nasploh smo tako zelo usklajeni in v šunku, kot bi rekli Stari, ali v mudu, bolj sodobno). No, pisanje listkov je vedno test, kako nam gre v tem tednu. Če so bolj zapeti, listki, to pomeni, da Oddelek za lepe umetnosti vidi veliko težav, da moštvo malo spi in da desna polovica možganov bolj kot ne tudi spi. Kar ne pomeni, da leva polovica dela, tudi leva spi, in potem dobite v zabojčke take zaspane, nelogične in ne-iskreče listke.

Listki so taki, malo žalostni, tudi kadar se Oddelku ne uspe izmakniti čaru novic in ob delu bere o dogajanju po naši ožji in tudi širši domovini. Takrat si misli, presneto, pišem listke, pa toliko se dogaja po svetu, moral bi vihteti, eee, pero! Takoj po tem pa se vsi v Oddelku enoglasno strinjamo, da z vihtenjem česarkoli ničesar ne spremenimo (če pa že vihtimo karkoli reeees velikega, so spremembe seveda vidne, a bodo skoraj nujno negativne). Zato se držimo peresa pa zabojčkov (ki jih tudi ne vihtimo). Mogoče je pa to naše poslanstvo. Kajti ljudje, ki dobro jedo, dobro in veliko mislijo. In dobro delajo. (Res pa je, če preveč jedo, pa tudi bolj malo mislijo, pregovorov na to temo je kolikor hočete). Mi dostavljamo zabojčke z dobro hrano, da vi lahko dobro in veliko mislite in delate.
(Čisto zares je zgodba drugačna, ampak to povemo le potihem. Listke pišemo zato, ker jih radi. Ker pa smo kmalu ugotovili, da se prav nihče, prav nihče noče naročiti na Sveže novičke in listke za 2€/mesec, dodamo še Zelene zabojčke k listkom, da imamo vsaj nekaj bralcev. Ker Oddelek brez bralcev je kot drevo brez korenin, ah.)

Juha za tri K in en Č (korenček, komarček, krompirček in čebulo)
1 večji gomolj sladkega komarčka, 1 čebula, 1 večji krompir, 1 korenček, žlička masla, 2 dl mleka
Na maslu popražimo nasekljano čebulo. Vmes olupimo in na kocke narežemo krompir, korenje, na rezance narežemo komarček (prihranimo listke za dekoracijo). Zelenjavo dodamo čebuli, zalijemo z vodo ali juho in kuhamo 8 – 10 minut. Piriramo s paličnim mešalnikom, dodamo mleko in okrasimo z nasekljanimi korom
ačevimi listki.

Spomladanska rižota
300 g riža,
30 g čebule, čemaž, 6 divjih porov, malo regrata, smetana za kuhanje, sol, poper, šparglji (nič prej kot konec aprila, a le če bo sneg skopnel). Na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo šparglje in divji por. Pražimo pet minut, dodamo riž in skupaj pražimo še pet minut. Zalijemo z vodo ali juho toliko, da prekrije riž in dušimo 10 minut. Čemaž in regrat narežemo in dodamo v rižoto, dodamo še smetano, začimbe po želji in ščepec ljubezni po potrebi.

Takole je v tem tednu: Retar, Gozd Reka – česen (veliko česna), krompir; Vrbnjak, Prlekija: kislo zelje, Mivšek, Medljan, kisla repa, še kar zelo divji por, regrat. Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – repa (še je repa), Rogelj, krompir. Kratko, res kratko in nič ne kaže, da bo kmalu bolje.

Mraz in sneg že prinašata predvsem težave. Edinole regrat je še vedno užiten, to je edina dobra plat vsega skupaj. Kmetje odhajajo na počitnice, dela tako ali tako na njivah ni. Tako zelo slabo kaže, prvi zgodnji pridelki, ki so tudi najdražji, so že zamujeni. Dež kliče bolezni, plesni in vse to, kar uničuje fino zelenjavo. Kar je že v zemlji, recimo zgodnji krompir, ima z vsakim dnem dežja manj možnosti za preživetje. Rastlinjaki so rešitev za take razmere, pa če smo še tako odprto-nebno naravnani. Zdaj pride kmalu čemaž in potem, če bo le kaj malega sonca, jagode. In potem nič in potem solata pa zgodnje zelje in redkvice, ohoho, potem bomo pa že na konju (na domačem konju). Kot nas poznate, dokler ne bo domačih jagod in špargljev, tudi uvoženih ne bomo prodajali (dokler bo slovenskih kaj). Bi bil greh, potešiti želje z uvoženimi, kajti Kerinove so res daleč daleč daleč najboljše.

Zabojčkanje so zgodbe. So ljudje, ki jih še posebno cenimo. Poznamo jih po njihovem delu in po toplini, ki jo izžarevajo, ko se ob četrtkih srečamo. Zato smo bili že hudo zaskrbljeni, ko Mirjana ni naročila preko spletne strani, kot sicer to redno stori, že precej tednov. Mirjana je naša prav posebna naročnica, ki je mogoče najstarejša, gotovo je pa najstarejša, ki naroča in plačuje preko spleta. A to seveda ni razlog, da samo in le njej zložimo vsebino njenega milega zabojčka v eno posodo in sadnega zabojčka v drugo posodo – te nas vedno čakata na mizi. To storimo iz spoštovanja, ki nas preveva ob velikih ljudeh. Vedno smo veseli, če vam lahko polepšamo dan (seveda, vsem ne bomo utegnili zložiti vsebine zabojčka v vaš hladilnik, obljubimo pa, da ko boste to res potrebovali, pa bomo). Mirjama se je vrnila z okrevanja in tega smo veseli!

Zadružništvo. V Čarna d.o.o. smo polni izvirnih idej (smo dali tako firmo našemu podjetju, za samouresničujočo se prerokbo). A zdaj smo pa naredili eno čisto nič izvirno, skupaj s kmeti smo ustanovili zadrugo (no, tri mesece nazaj). Ta bo služila kmetom za veleprodajo in za prodajo večjim strankam, kot so šole, vrtci, javne ustanove, restavracije. Da bi ne ostalo le pri besedah in željah, se je 1. aprila pridružila Martina (poln delovni čas za nedoločen čas, kot se reče v oglasih), da bo koordinirala pridelavo, da bo vsega dovolj, da bo pridelano ob pravem času in da bo varno shranjeno, če že ne bo ob pravem času pridelano. Letos bi radi pridelali kakšnih 120 ton slovenske ekološke hrane. Ne sliši se veliko, ker tudi ni (namreč s konvencionalnimi vatli merjeno, pri slovenski ekološki zelenjavi je pa to kar precej).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan). Bliže kot kdajkoli smo trajnikom, hurej, po načrtu že v aprilu.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396