Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 15 (2013)

 Vedno ni vse po načrtih. Kdaj pa kdaj nam dobavitelji iz tujine – pa tudi pri domačih kmetih se kdaj zgodi – ne pripeljejo tega, kar smo naročili, v takih količinah, take kakovosti, ah, pravzaprav je veliko možnosti, da ne bomo (in tako vi ne boste) dobili tega, kar lahko damo v zabojčke. V teh dneh v skladiščih kot kafra izginevajo lanski pridelki, nikoli ne veš, katerega bo čez noč zmanjkalo in ga ob dnevu, ko bi ga moral dobavitelj pripeljati, ne bo več.
Vedno naredimo vse, da bi pravočasno prišli do pridelkov, točno takih, kakršne pričakujete. Včasih nam uspe, včasih najdemo dobro menjavo, podobne pridelke, no, včasih pa tudi ne. Ravnamo se po tem, da vedno skušamo najti nadomestilo za osnovno hrano, recimo solato. Če ni endivije, boste verjetno dobili kakšen blag radič. Če ni kristalke, boste dobili čimbolj podobno solato, mogoče celo endivijo (kar pa povzroča mrščenje obrvi). Če bi ne bilo krompirja, bi ga skušali nadomestiti z nečim, kar lahko pečeš, delaš pire, tako, po funkciji. Če zmanjka drugih živil, recimo stebelne zelene ali koromača, jih ne skušamo nadomestiti za vsako ceno – težko bomo namreč ugotovili, kaj ste želeli početi z njimi in zakaj jih boste uporabili. Žal pa gre običajno vse tako hitro, da se ne utegnemo posvetovati z vami, ko pripravljamo vaš zabojček.
Tako, da veste, kaj se nam dogaja, ko ne dobite vsega, kar ste si želeli ali pa celo dobite nekaj, česar niste naročili (kar je pa bolj redko, k sreči).

Veliko repe v zabojčku?
Zapečeni repni pire
1 kg repe, 4 jajca, 1 skodelica naribanega sira, 1 skodelica pečenih črnih oliv, 60 g masla, skodelica drobtin, sol
Repo olupimo, narežemo na četrtine in skuhamo v slani vodi, odcedimo pretlačimo. Dodamo rumenjake, sir, olive, zalijemo z vodo v kateri se je repa kuhala, začinimo po okusu, dodamo sneg. Stresemo v pekač, potresemo z drobtinami in lističi masla, pečemo 30 minut.

Korenčkova juha s curryem 1 žlica masla, 1 nasekljana čebula, 1 žlička currya, sol in poper, žlička sladkorja po okusu, juha za zalivanje, 1/2 kg korenja, sok pol limone
Na maslu podušimo čebulo s curryem in poprom, prilijemo juho ali slano vodo, dodamo korenje in kuhamo do mehkega (15-20 minut). Zmešamo s paličnim mešalnikom, če korenje ni dovolj sladko, dodamo žličko sladkorja. Dodamo sok limone in postrežemo.

Korenje in gomoljna zelena v solati 4 koreni, narezani na trakce , 1 gomoljna zelena, narezana na trakce, velika žlica rozin, pest nalomljenih orehov, 2 žlici olja, 2 žlici limoninega soka, 1 žlica medu, 1 sesekljana šalotka (ali čebula kar tako), sol, poper

Orehe bomo dali na solato za okras, vse ostale sestavine pa zmešamo in če je mogoče, pustimo nekaj časa v hladilniku, da se sokovi prepojijo. Postrežemo (preprosto, bolj kot pasulj).

Takole je v tem tednu: Retar, Gozd Reka – česen (veliko česna), Studen: regrat; Vrbnjak, Prlekija: kislo zelje, čemaž. Mivšek, Medljan, kisla repa, še kar zelo divji por, regrat. Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – repa (še je repa), Rogelj, krompir.

Kaj se je zgodilo Nič ni šlo drugače. Endivije nismo dobili ne v Sloveniji, ne v Avstriji ali Italiji. Ni je bilo in konec. Nekaj dni nazaj je še bila, zdaj pa je ni več.

Ravno smo se navadili na Braeburn, Zlati delišes je pa itak skozi vse leto (se zdi), no, zlomka, pa sta oba izginila. Kam in kako, tega nam naš avstrijski kmet Fink, ki jih skladšči, sortira in vse to, no, tega nam ni zaupal, a obvestil nas je, da ima še Resi in Idared. Konzilij je sklenil, da bo prvo nadomestilo Zlati delišes (sta tudi v sorodstvu). Obljubili so tudi sočen in nič kašast Idared, s tako specifikacijo pa je podoben Braeburnu. Če pa je vaš kašast in ničvreden, pritožite se nam!

Kaj nas čaka. Prihaja slovenski por (ki bi ga morali dobiti že pred tedni, a je tudi okoli Brežic zapadel sneg, veliko snega). Prihaja ohrovt (to so še govorice, a menda drži). Gotovo pa prihaja čemaž in vonj po česnu v vseh naših premičnih in nepremičnih prostorih (gotovo bomo zelo in vsestransko razkuženi). Tokrat iz Prlekije. Regrat se seli v osrednjo Slovenijo (je pa res nobel, da ješ regrat, ki je gledal morje in rasel). Koprive bodo tu. Najbolj drzni že tacajo, no, hodijo po njivah, ob morju že sadijo krompir (že res ni prava beseda, bi ga že tedne nazaj morali).

Čakajo nas tedni take bolj divje hrane, preden bo to, kar so že sadike ali pa le še sem, postala prava hrana za v zabojčke.

Kam gremo. Eko zadruga je precej neločljivo povezana z zabojčki, kajti vse zelenjava in sadje in kar je takega v zabojčke dobavi Eko zadruga. Trenutno potekajo zadnja usklajevanja za pridelavo v tem letu, fine nastavitve, kajti vreme je precej neprijazno poseglo v naše načrte in majskih pridelkov z njiv ne bo. Veseli bomo, če bodo vsaj na začetku junija. Trudimo se, da bi to slovensko sezono raztegnili pozno pozno v zimo (da bo že dišali po pomladi 2014), da bi kmetje ne imeli preveč pridelkov tedaj, ko bodo počnitnice in dopusti in da jih bo čimveč tedaj, ko se vrnete k zabojčkom.

Kje so naše kartonske škatle. Radi in res radi bi vam povedali, da so kartonske škatle ravno tako vračljive kot plastične. Shranite jih in nam jih ob naslednjem naročilu vrnite, tako jih lahko večkrat uporabimo.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan). Bliže kot kdajkoli smo trajnikom, hurej, po načrtu že v aprilu.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396