Listek iz zabojčka 16 (2013)

 Laže bo iti kameli skozi šivankino uho kot trgovcu pametno omejiti nabor svojih izdelkov. Več imaš, bolj si pester. Bolj si pester, več imaš. Ah, to smo že povedali. Več lahko kupijo, več bodo kupili. In to je to, o tem skoz in skoz razmišlja trgovec .
Vsak povprečno izobražen agronom vam bo povedal, da je z brokolijem križ, takoj ko se otopli
(na led ga daj, to fraza izhaja iz gojenje brokolija, takoj ko ga odrežejo, dajo na, uganili ste, led, da zavrejo cvetenje). In tudi vsak, ki je bil vsaj eno pomlad naročen na Zelene zabojčke, vam bo vedel povedati, da ni res, da ob otoplitvi najprvo zacvetijo vijolice. Ne, čisto prvi so cvetoči brokoliji, ki jih dobite v zabojčkih (in jih niste tako veselil kot vijolic, čeprav so manj strupeni). Če tole skrajšamo (kar nam ni lahko, lastna pohlepnost nas literarno navdušuje), ni lahko biti skromen in razumen. Žal se zdi, da skromnost pomeni le odstotno možnosti biti razsipen (švedska kraljica je že vedela, zakaj je hotela za novo leto pred stotinami leti jesti jagode), ne pa znak prisotnosti dobre mere razuma. Včasih nas kar zapelje, češ, zabojčki morajo biti polni in raznoliki kar se da, glej, kaj je napisala Mojca, da so pozimi dolgočasni in se ponavljajo. In potem namesto repe, ki je je veliko in je nihče več noče, kaj jesti, niti gledati, načrtujemo brokoli v zabojčkih, da bodo poleg vsega tega finega zgodnjega zelenja s travnikov zabojčkih pestri, dovolj težki in primerni tako za solate, juhe in surovo žvečenje.
A ne gre tako. Ko pa vsi vemo, da je konec sezone brokolija, konec.

Čemaž po otoško Takole so čemaž pripravljajo na Otoku v 20. letih preteklega stoletja.
Sestavine: 400 g svežih listov čemaža, 30 g moke, 30 g masla, 1 majhna čebula, zelo drobno sesekljan peteršilj, 50:50 mešanica polnomastnega mleka in vode, sol in sveže mlet črni poper, po okusu na kocke narezano kruh/toast za okras in svež peteršilj, sesekljan, za okras (in okus). V rahlo slani vodi 5 minut kuhajte liste čemaža. Medtem v ponvi na maslu prepražite čebulo, da postane prosojna, a ne porumeni. Dodajte moko, dve minuti pražite in mešajte, nato vse skupaj dodajte h kuhanemu čemažu, vse skupaj kuhajte še 5 minut. V multipraktiku naredite pire. Pire dodajte ga v mešanico mleka in vode, pogrejte in juha je tu! Okrasite jo s kockami kruha ter peteršiljem.

Rižota s čemažem 200 g riža, 90 g čemaževih listov, 1 srednje velika čebula, pribl. 1 l zelenjavne osnove, 80 g masla, 0,6 dl olivnega olja, 60 g parmezana, sol, beli poper v zrnu
Zelenjavno osnovo zavremo in pustimo na toplem. Čemaževe liste oprhamo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. Čebulo drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olivno olje, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Na tako čebulo stresemo riž, ki ga na hitro posteklenimo. Riž zalijemo z zajemalko vroče zelenjavne osnove. Med občasnim mešanjem ga kuhamo toliko časa, da se tekočina povsem pokuha. Tedaj prilijemo naslednjo zajemalko riža, postopek pa ponavljamo približno 8 minut, da riž skuhamo na zob. Odcejen čemaž grobo sesekljamo. Parmezan drobno nastrgamo. Rižu primešamo sesekljan čemaž, sol in sveže mlet beli poper. Mešamo in kuhamo še 2 minuti. Po potrebi prilijemo še malo zelenjavne osnove. Posodo z rižem odstavimo. Vmešamo koščke hladnega masla (gl. opozorila) in nastrgan parmezan, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati 3 minute.

Pretekli teden so nas klicali kmetje in rekli dve besedi: regrat, čemaž. No, Milan je rekel: por, korenje. Spet dve besedi. Tako smo okoli tega naredili zabojčke tega tedna.

V tem tednu se je seznam kmetov močno podaljšal: Milan Tovornik, Reštanj (to je blizu Brestanice): por, korenje. Janko Farič, Prosenjakovci: motovilec. Retar, Gozd Reka – česen (veliko česna), Studen: regrat, mladi česen; Vrbnjak, Kuršinci: regrat, čemaž, motovilec, koprive. Urška Kersnik, Lukovica: regrat, čemaž. Dani Kovačič, Ljutomer: spet regrat, čemaž. Mivšek, Medljan, kisla repa, še kar zelo divji por. Boris Fras: ohrovt. Tovornik Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – repa (še je repa), Rogelj, Kranj, krompir, bolj malo, 4/5 pa iz Avstrije – ko se je Rogelj spravil k pregledu krompirja, preden nam ga pripelje, je ugotovil, da je tudi njegovemu krompirju zavdala pomlad.

Kaj se je zgodilo Uganili ste, brokolija ni (če ste nam zaupali vaš email, smo vam to že v torek povedali in če ste se strinjali, smo vam dali namesto njega cvetačo). Ni tudi rdečega radiča. Čez prvega bomo verjetno naredili križ vse do jeseni, radič bo pa še. Podobno kot endivija, zdaj je, zdaj je ni.

Kaj nas čaka. Prišla je pomlad in z njo zelenje na mnoge načine. Poleg regrata in čemaža, vsaj nekaj tednov bo še oboje, bomo v prihodnjem zelo verjetno imeli divje šparglje in primorsko specialnost z najbolj nemogočim imenom za prodajo, bljušč. Obojega bolj za vzorec. Namesto / poleg špinače bodo koprive. Potem, kakšen teden ali dva kasneje kot običajno, naš čakajo manj divji šparglji in kot kaže trenutno sredi maja prve dobre Kerinove jagode.

Zdaj imajo kmetje svojih pet minut. Seme in sadike letijo v zemljo in kmetje odštevajo tedne do prvega spomladanskega pridelka.

Sadike Sadik v tem tednu še ni, zelo nam je žal. Z njimi imamo nekaj težav, če je šlo vse po načrtu, ste o tem vsi prizadeti že prejeli sporočilo v svoj email nabiralnik. (očitno je že tako, da v prvo ne gre tako rado).

Kje so naše kartonske škatle (ponovno). Radi in res radi bi vam povedali, da so kartonske škatle ravno tako vračljive kot plastične. Shranite jih in nam jih ob naslednjem naročilu vrnite, tako jih lahko večkrat uporabimo.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa (sklic je res pomemben, brez njega smo včasih čisto zmedeni, kateri račun je plačan). S trajniki se zdaj ubadajo ITjevci, upamo, da bo kmalu kaj napredka.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396