Listek iz zabojčka 16

Najbolj smo navdušeni, kadar lahko pojeste kaj, česar doslej nismo znali porabiti, kar so kmetje običajno zavrgli in kar je ob vsem temu okusno (brez tega pač ne gre) in mogoče celo zelo polno hranil (da ne rečemo zdravo).

Legendarno je pesino listje (kar je bolj pozno poletna reč), zdaj pa bomo na ta seznam z res velikim veseljem dodali tudi zelenje od česna (kmalu bodo tudi pski, kar ni isto, je pa res podobno). Ni ravno reč, po kateri bi že od rojstva hlepeli, vemo, a zdaj ko jo boste našli v zabojčkih, upamo, da jo boste z veseljem porabili. Nasploh se nam zdi, da je stranska posledica zabojčkanja tudi ta, da znamo porabiti več zelenjeve in sadja in da znamo porabiti to do zadnjega zelenjavnega vlakna (ali sadnega, seveda). Ker potem jemo bolj raznovrstno in raje jemo zelenjavo (kar je samo po sebi dosežek, tako pravijo modri).

O zelenju. Česnovo zelenje shranite v nepredušno vrečko, neoprano, v hladilniku (vse to velja nasploh za vso listnato zelenjavo), kjer bo počakalo do naslednjega zabojčka (kakšen teden zagotovo). 100 g zelenja odtehta približno 4 strokov česna.

Uporabite ga lahko v zelenih solatah, testeninah, mesnih jedeh, povsod tam, kjer jed kliče po česnovitem okusu in zeleni barvi. Tudi iz njega (enako kot iz bazilike, čemaža) lahko naredite pesto. Veliko ga uporabljajo v azijski kuhinji, saj tam česen noče narediti glavic.

Šparglji. Začenja se nekajtedenska sezona špargljev! Najbolj preprosto jih je pojesti kar surove, verjetno so pa še boljši

Marinirani pečeni šparglji

Šparglje očistimo, zložimo v plitvo ognjevarno posodo in prelijemo z olivnim oljem. Posodo za približno 10 minut potisnemo v 200oC segreto pečico. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo. Česen olupimo, stremo in drobno sesekljamo. Zmešamo ga z olivnim oljem, limoninim sokom in ščepcem sveže mletega belega popra. Z marinado prelijemo ohlajene šparglje; mariniramo jih 30 minut. Rezine belega kruha razpolovimo in tik pred serviranjem spečemo v pečici, na žaru ali na maslu v ponvi. Opečene kruhke razdelimo na krožnike. Nanje položimo šparglje, vse skupaj (razen vršičkov) pa pokapljamo s preostalo marinado ter potresemo z naribanim parmezanom. (Kot rečejo babice – v luft/lüfti/prec so jih pojedli).

Šparglji in čebula. Šopek špargljev, 4 mlade čebule, 3 žlice olivnega olja, 3 žlice jogurta , žlica limoninega soka , sol in poper

Šparglje narežemo na 3 cm dolge koščke in jih v slanem kropu kuhamo 3 minute (če bi bili leseni, odstranimo leseni del). Kuhane ohladimo pod mrzlo vodo. Šparglje in čebulo daš v skledo ter soliš in popraš. Preliješ z olivnim oljem, jogurtom in limoninim sokom. Temeljito premešaš in pustiš pol ure v hladilniku.

Od kje je kaj v tem tednu:Studen, Obrije: regrat, šparglji (letos drugo leto, juhu). Rogelj, Kranj (juhu, letos že četrto leto, smo že lepo navajeni drug na drugega); Retar, Gozd Reka: repa, regrat, česen, česnovo zelenje; Kastelic, Mirna Peč: topaz; Miš, Gorjuša: Goldrush, Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared (vsaj jabolka gredo hitro h koncu – ko jih dobimo v sredo, so še vsa res lepa, prebrana, v nekaj dneh hladilnice pa niso več taka). Fras, Ankaran: verona radič; Nared, Kožljek: rumeno korenje. Romana Sečnik, Dobrova: rumeno korenje, mlado zelje. Vrbnjak, Mala Nedelja: solata, čemaž. Farič, Prosenjakovci: motovilec. Štular: mlad česen, mlada čebula, regrat tržaški.

Martina pozorno spremlja vremenske napovedi. Martina v Eko zadrugi skrbi za koordinacijo pridelave (kot se temu reče v sistematizaciji delovnih mest). In če pridelava ni koordinirana (sama s sabo, z drugimi kmeti, z vami in z vremenom), je je preveč ali premalo. Šparglji še ne rastejo v polnem zamahu. Kakšnih 30 – 40 kilogramov je bilo napovedanih od Roglja in Studnov. Ampak, to je zdaj težava – če jih bo 30 (če bodo jutra prehladna, se špargljem nič ne mudi), bodo šopki manjši (in cenejši, jasno), če pa bo bolj toplo, bodo pa taki, kot morajo biti. No, zato Martina gleda napovedi, ali bo šparglje zeblo v ušesa ali bodo radi rasli. In po pravici povedano, ne ve (tudi Rogelj pa Studnovi ne vedo, noben ne ve, pa to že dolgo delajo).

Verjetno gre bolj zares, kot se nam dozdeva in kot čutimo. Verjamemo ali ne, Zemlja se segreva. Kako dolgo se bo še, tega nihče ne ve, a če se bo segrela za nekaj stopinj, bo vse skupaj postalo zelo resno. Zmanjkalo bo vode (dobro, ponekje jo bo preveč, predvsem v obalnih mestih) in če zmanjka vode, tudi hrane prav dolgo ne bo več, vsaj ne povsod. In če hrane ni, se ljudje premikamo za njo, tako počnemo že dolgo (če je le še je). No, vse to se ne bo zgodilo že jutri, kot kaže, se pa bo.

Prvi maj je skoraj tu. Za prvomajske praznike bo takole:

zabojčke vozimo v ponedeljek, 28. aprila in v sredo, 30. aprila (v četrtek in še v petek pa praznujemo možnost, da lahko delamo).

Seveda bomo doma (oziroma po obiskih, kot je navada na velikonočni ponedeljek) tudi 22. aprila, ampak to vas ne zanima, ker berete tale listek in ste že dobili zabojček.

Naše voščilo. Želimo vam lepe praznike, če ste verni ali pa ne. Za vse so lepa priložnost, da vse počnemo bolj počasi, bolj z užitkom (pa čeprav bo malo manj pospravljeno), da se ozremo okoli sebe, kdo še živi okoli nas in z nami, za take reči so prazniki res fini. Če pa boste dežurni in boste delali, vam želimo, da boste našli kakšen drug dan (najbolje kar vsak drug dan), ko boste imeli čas za take reči. Lepo veliko noč vam želimo.

Vedno, tudi in še posebej med praznik smo veseli vašega plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396