Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 17 (2013)

 Vse skupaj je res preprosto, to radi povemo, a tudi zakomplicirati se da. Pravzaprav vse skupaj teži k kompliciranemu, čeprav je v resnici preprosto (samo znati je treba to videti).
Recimo naše sadike. Če se še spomnite, smo se lepega januarskega dne domislili, da bomo imeli spomladi sadike. Z dobrim namenom, da bodo vsi naši zabojčkarji laže prišli do tistih nekaj sadik, ki jih potrebujejo za svoje vrtičke (kajti radi povemo, da so številni zabojčkarji tudi vrtičkarji, razvajeni od dobre domače hrane). No, in tem nekaj bomo uredili sadike, pa bo, smo si rekli (da ne bodo pozabili na nas med poletjem). Dogovorimo se z poklicnim vzgojiteljem sadik; povedo, katere sorte bodo na voljo spomladi, mi to objavimo v trgovini, vi to naročite (z nekaj tehničnimi težavami, se je že kazalo, da ne bo šlo vse po maslu) in mi naročimo pri vzgojitelju sadik. Potem po dolgi zimi pride pomlad in rečemo,
sadike bi. Pa rečejo: kakšne sadike? In ugotovimo, da naše naročilo ni bilo sprejeto, da sadik ni. K sreči Romana, ki tudi goji sadike zase, da potem dela dobro zelenjavo iz njih, pove, da jih pa ima, nekaj več, tudi za prodajo. In ima skoraj vse sorte, tako da bomo lahko izpolnili skoraj vsa naročila.
In potem ugotovimo, da je
Oddelek za lepe umetnosti obljubil naročnikom, da bodo sadike pripeljali domov. In da Oddelek za pakiranje o tem nič ne ve, ker si ne predstavlja, kako spraviš 35 sadik v zabojček in varno do doma. Kako bo to šlo, bomo videli v četrtek, khm.
In izkazalo se je še, da vseh sadik ne bo konec aprila. Ker vseh sadik se pač ne sadi sredi aprila. Nekatere se šele konec maja. In glej no glej, tudi sredi junija je čas za druge. (Mi, iz pisarne, pa smo prostodušno obljubili vse konec aprila.).
Če znaš, narediš večino reči res preprosto. Zabojčkanje nam gre vedno bolje, vedno bolj preprosto je vse skupaj. S sadikami, no, s sadikami se bomo pa še učili.

Koprivni pesto.
1/2 kg kopriv, 150 g pinjol ali orehov, 4 zrna česna, 1-2 dl oljčnega olja, 80 g naribanega parmezana, 1/2 žličke soli, poper, 1 žlica limoninega soka
Nadenemo si debelejše rokavice. Koprivam odstranimo olesenela stebla, jih operemo in blanširamo, vmes tudi premešamo. V multipraktiku zmeljemo pinjole (če jih nimamo, lahko pesto pripravimo tudi z orehi) in jim postopoma dodajamo koprive ( iz njih temeljito iztisnemo vodo) in ostale sestavine. Uporabimo na špagetih, takoj, lahko pa hranimo zaprto v kozarčku in si z domačim pestom krasimo sendviče.

Čarovne lastnosti: Za zaščito raztrosite koprivo po prostoru. Zažigamo jo med izganjanjem duhov. Da urok vrnemo pošiljatelju uporabimo lutko, napolnjeno s koprivo. Koprive, ki so nabrane pred sončnim vzhodom in položene živini, naj bi iz živine odganjale slabe duhove. Kopriva ima moč zaščite, zato jo lahko nosimo kot amulet. Posoda sveže natrganih kopriv, ki jih položimo bolniku pod posteljo, pomaga pri okrevanju (www.visia.si) .

Lahko pa seveda naredite tudi ne-coprniško juho, kot iz špinače.

Pomlad nas je razveselila in vse polno je zelenja vseh vrst. Regrat je vse starejši in nabiranje se seli v hribe (še kakšen teden in poklicali nas bodo z Blok, tam se bo tudi slavni bloški medved zbudil in začel regrat nabirati). Če boste v regratu našli popke (in našli jih boste), so užitni in dobri, iz njih se naredi fino jed z jajci.

V tem tednu smo se že šli uravnoteženje kmečkega prostora: da morajo kmetje, ki so bolj daleč, pripeljati več pridelkov kot tisti, ki so bolj blizu, da se jim izplača. In da mogoče zato kdaj pa kdaj ne pripeljejo, da se jim nabere dovolj pridelkov. Kar je prav lahko narediti pozimi, takole na pomlad, ko pa hrana v enem tednu že na njivi ali travniku postane neužitna, ne gre prav lahko lahko.

Takole ta teden: Milan Tovornik, Reštanj (to je blizu Brestanice): por, korenje (dve tretjini, tretjina je pa iz Avstrije, je domačega zmanjkalo). Janko Farič, Prosenjakovci: motovilec. Retar, Gozd Reka – česen. Studen: regrat, mladi česen, radič Verona. Vrbnjak, Kuršinci: regrat, koprive. Mivšek, Medljan, divji šparglji, bljušč . Boris Fras: ohrovt. Tovornik Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – sadike, radič verona, regrat (tega, da ima še repo, pa je ne bomo omenjali, ni več navdušencev zanjo). Rogelj iz Kranja je že pretekli teden povedal, da nima krompirja, so pa pri njem zrasli

ŠPARGLJI! Dobro, koprive, regrat in podobno listnato, khm, šavje bi rekli Stari, res potrjujejo prihod pomladi, a šparglji so prvi malo bolj mesnati. In kot je navada, so prvi resni špraglji ravno v času majskih praznikov. Letos teden kasneje, tako da prve pripeljemo drugi teden, v petek, 3. maja.

V petek? Ja, dostava prihodnji teden bo v petek, 3. maja. Delavski praznik traja dva dni in res se ne spodobi, da bi zabojčke razvažali v četrtek.

Kmalu bo maj in z majem prihaja Dan odprtega zabojčka. Letos kot vedno zadnjo soboto v maju, 25. maja, na kmetiji Studen.

Če so vam koprive zelo všeč, se lahko vadite v uživanje surovih lističev. Vzamete koprivo, osmukate lističe, jih surove pojeste. Izmerite dolžino stebla – rekorder se je v dobri uri ustavil pri dobrih 30 metrih kopriv. Kam morate iti? V Dorset (Nettle Eating Championships ).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa.

In še ena lepa misel za na konec (katera, si pa sami izberite).
Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396