Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 19 (2013)

 V tem tednu se Oddelku za lepe umetnosti kotali toliko misli po glavi, da jih ne moremo umiriti, uloviti in na papir preliti. Vsem zainteresiranim se opravičujemo (še dobro, da nismo plačani po znaku, ampak po namenu).

Šparglji z mlado čebulo 1 šopek divjih ali manj divjih špargljev , 4 mlade čebulice, 3 žlice olivnega olja, 3 žlice jogurta, 1 žlica limoninega soka, sol in poper. Šparglje na kratko (približno 3 min) kuhate, brez olesenelih delov. Ko se ohladijo, dodate vse ostalo, temeljito pomešamo in daste v hladilnik za pol ure.

Peresniki s špinačoPeresniki 350g, Špinača 150g, Maslo 30g, Mandlji – lističi 70g, Česen 2 stroka, Sol, Poper, Limonina lupina, Parmezan Peresnike skuhamo v slanem kropu. Med tem ko se kuhajo, pripravimo omako. Špinačo dobro operemo, odcedimo in na drobno narežemo. V ponvi segrejemo maslo in na hitro prepražimo mandljeve lističe. Dodamo sesekljan česen in špinačo. Vse skupaj pražimo približno 5 min. Solimo, popramo, dodamo limonino lupinico ter vse skupaj dobro premešamo. Peresnike ponudimo s špinačno omako in potresemo z naribanim parmezanom. [mojirecepti.com]

Špargljeva juha 1,5 kg zelenihšpargljev, sol, ščep sladkorja, noževa konica belega popra, 1 žlica jedilnega škroba, 100 g kisle smetane, 2 žlici drobno narezanega kopra, četrt litra zelenjavne juhe. Vršičke špargljev, dolge približno 5 centimetrov odrežemo in spravimo. Preostale šparglje nalomimo na majhne koščke in jih skupaj s soljo in sladkorjem damo lonec. Vse skupaj prelijemo z vodo, toliko, da so šparglji pokriti in jih nato pokrite kuhamo 15 minut. Prej pripravljeno zelenjavno juho zavremo, ji dodamo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo. Koščke špargljev skupaj z vodo, v kateri smo jih skuhali sesekljamo v mešalniku. Špargljeve vršičke odcedimo, zelenjavno juho pa prilijemo prej narejeni špargljevi kaši. Juho po potrebi posolimo in popopramo. Juho zgostimo z jedilnim škrobom, ki ga prej z mešamo z malo mrzle vode ter ji dodamo kislo smetano. Na koncu špargljeve vršičke damo v juho in vse skupaj še enkrat hitro segrejemo. Preden juho ponudimo, jo potresemo z narezanim koprom. [bodieko.si]

Šparglji v sladoledu? Priporočamo a) brez jajc (v ang.) http://skrci.me/DbYUx

ali b) z jajci, ki gre takole: 400 gramov špargljev, 4 dcl mleka, 0,1 kg sladkorja, 6 rumenjakov, 0,1 kg crème fraiche (lahko je tudi kisla smetana ali mileram), ščepec soli. Šparglje narežite na majhne kose. V slanem kropu jih kuhajte okoli deset minut, potem jih ohladite v mrzli vodi. Rumenjake in sol zmešajte v gladko zmes, v drugi posodi pa zavrite mleko in sladkor. Zmanjšajte ogenj, v mleko prilijte rumenjake in neprestano mešajte, da ne nastanejo grudice. Pazite, da zmes ne zavre. Ko se zgosti, jo odstavite z ognja, precedite in ohladite v ledeni vodni kopeli. S kuhinjskim mešalnikom jajčno kremo, crème fraiche oziroma smetano in šparglje spasirajte v pire. Posodo pokrijte in čez noč postavite v zamrzovalnik. Postrezite z nekaj kapljicami bučnega olja.[siol.net]

Od kje je kaj: Retar, Gozd Reka – česen, čemaž, koprive. Studen, Obrije: mladi česen, radič, šparglji v malih šopkih. Rogelj, Kranj, šparglji v velikih šopkih. Tovornik Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – sadike, koprive. Krišelj, Hotemaže: topinambur, rumeno korenje. Fras – kumare, por. Avšič, Savlje – špinača.

Šopki čebul so manjši, kot so bili predvideni (tehtajo vsaj 0,105 kg, zato so toliko tudi obračunani), kajti dobili smo več naročil, kot smo predvidevali in se nam je zdelo najbolje, da na fino obrano Mivškovo njivo razdelimo med vse. Cena je tako ustrezno nižja.

Česa ni. Rdeče pese bo premalo, to že vemo zdaj, a nič drugega ne moremo narediti, kot da to tu napišemo, da še vi veste, da nismo nanjo pozabili.

Zakaj ni špargljev v čisto vseh, tudi malih zabojčkih? Ko načrtujemo zabojčke, si vedno želite, da bi bili mali zabojčki težki vsaj 3,8, še bolje 4 kg. Če notri damo četrt kilograma špargljev, to stane toliko kot približno kilogram drugačne zelenjave. In tako bi bil zabojček slab kilogram lažji od predvidenega, kar bi pa pri mnogih povzročilo mrščenje obrvi. Če si jih zaželite, vedno velja, poglejte svoj zabojček na spletu in ga spremenite tako, kot vam ljubo (ali dodajte, kot vam ljubo, če imate Sezonskega).

Kaj bo v maju (domače, jasno). Solata (več in dovolj za vse), redkvice, blitva, rukola, koleraba, radič, in ja ja, jagode in kmalu potem tudi češnje.
Marko Reja iz Brd pove, da bo češenj letos le za vzorec.

Kaj dela zdaj zadruga. Kot veste, smo v začetku leta zabojčkasti kmetje in zabojčkarji kar tako ustanovili zadrugo, ki bo organizirali delo in vreme tako, da bodo zabojčki vedno polni, raznovrstni in predvsem kakovostni. In da bo teh pridelkov še več, toliko, da bomo lahko nahranili tudi kakšne otroke v vrtcih in šolah in zaporih (v parlamentu pa ne, tam še ni prostora za slovensko hrano). Saj ne, da tam ne bi želeli eko hrane jesti, samo denarja jim nihče ne da zanjo. V vrtcu imajo manj kot 2€/otroka/dan, če pa naredijo eko obroke, jih to pride med 4€ in 6€. Tudi če se jim zdi vredno, jim zmanjka denarja.

Ni več čisto novo, a potrebuje še veliko reklame. Trajnik (čisto točno: direktna obremenitev) je tu! Če si ga želite, na spletni strani je objavljen obrazec, ki ga potrebujemo, da lahko to izvedemo. Tam so tudi Splošni pogoji s SEPA direktno bremenitvijo.

Kmalu bo maj in z majem prihaja Dan odprtega zabojčka. Letos kot vedno zadnjo soboto v maju, 25. maja, na kmetiji Studen.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396