Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 2 (2014)

V Oddelek se je zalezla depresije. Spet smo napisali tri listke, skoraj cele, pa je urednik (aka cenzor aka trgalec) vse strgal in nas poslal nazaj na delo. Tako smo se soglasno odločili, da se ne gremo več in da bomo našli kakšen recept. Recimo bližnjevzhodne:
Fižolovo zelenina juha skodelica fižola, namočen čez noč; dve čebuli, 4 stroki česna, maslo, 4 žlice moke, žlička kumine, zdrobljena gorčična semena, sol, poper, 2 skodelici fino narezane zelene. Fižol, čebulo, česen zavrite v večji ponvi. Kuhajte, dokler ni fižol kuhan (kar lahko traja tudi 2h). Nato iz  kuhanega naredite pire. Dajte maslo in moko v čisto ponev in porumenite moko; dodajte strto kumino, gorčična semena, sol, poper ter pire. Zavrite in kuhajte 3 minute, mešajte in dodajte vodo. In končno zelena, ki jo dodajte ob serviranju.
Sladka korenjeva solata 6 velikih korenjev, velika žlica sladkorja, 4 žlice limoninega soka, 4 žlice olivnega olja, cimet.  Vse skupaj zmešajte v solatni skledi. Servirajte ohlajeno.
Omleta s česnom Na bližnjem vzhodu tako omleto pripravijo mladim materam, menda čisto kri in krepi telo! To sicer ni dokazano, je pa gotovo dober zajtrk!
Velika glava česna, 4 žlice olja, 6 jajc, sol in poper. Nasekljajte česen, popečite ga na olju, da porjavi. Odstranite česen, na preostalo olje izlijte mešanico česna, soli, popra ter jajc. Na majhnem ognju do konca popecite.
Zeljno (jajčna) solata nasekljana zeljna glava, fino narezana čebula, strta 2 stroka česna, 4 žlice oljčnega olja, 3 žlice kisa, sol, poper, 1/ kajenskega popra, 12 prerezanih črnih oliv,  3 trdo kuhana jajca.
Zmešajte zelje in čebulo v solatni skledi. Olje, kis, sol, poper in kajenski poper zmešajte in prelijte preko zelja in čebule.
Na vrhu lahko dodate jajca in okrasite z olivami.
Pesina solata narezana pesa, 6 žlic kisa, strta gorčična zrna (oziroma gorčica v prahu), sol, muškatni orešček, 2 žlici vode. Vse razen pese v majhni posodici prevrite za 5 minut. Prelijte preko pese in ohladite. Ohlajeno pojejte.
Pomarančno olivna solata 4 velike pomaranče, narezane na drobno kocke, mala skodelica razpolovljenih oliv, 2 mali čebuli, sol, poper, 2 žlički limoninega soka, žlička olivnega olja, žlička olivnega olja, listi zelene solate. Pomaranče, olive in čebulo zmešajte v posodi.  V ločeni posodici zmešajte sol, poper, limonin sok in olivno olje. Premešajte s pomarančami. Liste solate dodajte na krožnik, nanje naložite solato.
Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: krompir, drobni krompir, repa, radič Verona. Retar, Gozd Reka: peteršilj korenina, koleraba, kifeljčar, krompir; Kastelic, Mirna Peč: jabolka opal in topaz; Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared . Fras, Ankaran: špinača, blitva, verona radič (v šopkih),  Jarc, Horjul:  zeleni radič, zelje,   Nared, Kožljek: korenje, korenje rdeče in rumeno, drobna rdeča pesa. Vrbnjak, Kuršinci: zelje, rdeče zelje. OŠ Riharda Jakopiča: koledar Zemljodar.
Avokada ni. Pozdravljen,  težava je v avokadu, ker ga že cel teden naročamo in ga obljubljajo pa ga še vedno nismo dobili, tako, da ga vam žal jutri z ostalim naročenim ne bomo pripeljali. Tako pravi Mihaela, ki nam vozi pridelke iz Italije. Tako da ga zelo verjetno ne bo, razen če se zgodi čudež (ki se takole ob sredah kdaj pa kdaj dogajajo). Res bi bilo dobro, če bi imeli lasten nasad avokadov (samo potem bi razvažali zabojčke v Palermu, se zdi).
Fižola trenutno ni, a bo kmalu, le da bo iz Avstrije (zato tudi recept). Pri nas smo vse prevprašali, menda smo bili čisto zadnji z domačim fižolom (zato ga nekateri niste prejeli, zelo nam je žal).  Mlade blitve ni. Fras je poklical v sredo zjutraj, ko so jo želeli nabrati, da je blato tako mehko in blatasto, da se blitve skoraj ne vidi, tako da je niso mogli nabrati.
Ni hec, taka topla zima. Se nam zdi fino (razen žičničarjem, in prodajalec energije), ampak zime je čas za mraz in ozimnim rečem se ne reče zaman ozimne (niso omladne). Za zelenjavo sicer ni taka težava, ker je še v semenih, za žita pa ni koristno.
Kako nam gre. Gre nam dobro, smo živi in kar zdravi, pa tudi zabojčkov vsak teden razvozimo toliko, da imamo za sproti pa še kaj malega ostane, da si lahko kaj novega izmislimo. To se nam zdi pomembno, da se ne zapečeš v vsakdan. V številkah pa to pomeni, da imamo približno toliko zabojčkov kot lansko leto v tem času, okoli 300 tedensko se vrti številka. Jasno pa je, če vam ne bo všeč naše delo, ne boste naročali. To je fina povezava.
Velikost korenje, jabolka, nasploh velikost. Ne drži, da ekološko ne more biti veliko (če bi poznali Kastelica, ki prideluje jabolka, bi se strinjali kar takoj). Letos imamo prav gromozansko zelo eko korenje z Kožljeka, jabolka so sicer malo manjša, a nekatere sorte (kot idared, sirius) vseeno večje kot bi mogoče pričakovali od eko pridelkov (ki so menda pravi, če so krmežljavi).
Reklamacije. O tem ni nikoli preveč napisano. Če vas kaj ni všeč, nam morate povedati, drugače mi ne bomo vedeli. In ne bomo boljši.
Zeleni zabojček je zdaj Zeleni zabojček rrrrrr (to pa zgleda takole Zeleni zabojček®). Ta domislek kapitalizma nam je všeč, ker nam ni všeč, da imamo kar naenkrat veliko zelenih zabojčkov, ki niso Zeleni zabojček, a se delajo da so. In da se uporablja pri google ad uporablja ključna beseda zeleni zabojček, če se misli … ah, ne povemo (grešnik se ne pove, tako gre). (saj radi rečemo vsakemu po njegovih potrebah, a le, če nam ustreza).
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.