Listek iz zabojčka 20 (2013)

 Ko ti gre slabo, slabše ali pa ne le tako dobro, kot si navajen, te zgrabi strah. Strah. Aaaaa…. Strah pred neuspehom, strah pred neizpolnjenimi lastnimi pričakovanju, ah, saj veste, tega ne zmanjka v kakršnikoli pojavni obliki že pač.

In takole se tudi nam zgodi, da smo imeli tri tedne zapored težave s kakovostjo, enkrat take, drugič drugačne (kar se nam že dolgo ni zgodilo). In potem je število naročil 20 manjše kot pretekli teden (kar sicer še vedno ni statistično pomembno znižanje) in vse se poklapa – na slabše gre, konec bo, ne marajo več za zabojčke! Aaaaa!

In ko veš, da se bliža sreda in z njo pakiranje in nato četrtek in z njo dostava in potem četrtkov večer, kot vi ocenite, ali je zabojček dosegel vaša pričakovanja in nam potem tisti, ki si želite, da bi bili boljši, to sporočite (pa če je dobro ali slabo). In tedaj se počutimo kot gimnast na olimpijskih igrah, ko na robu parterja čaka na ocene (no, dobro, če vam ta občutek ni tako blizu, mogoče kot študent, ki čaka na oceno ustnega izpita, ki ga je že tretjič ponavljal, je to občutenje bliže?). In seveda so taki dogodki kar stresni, so pa lahko prava odskočna deska, da naredimo velik korak naprej (če ne gojimo ravno kulture strahu). Če nam pomaga, da se ne zakrčimo v našem strahu, ampak da se pripravimo na teden, da naredimo načrt, boljši načrt kot pretekli teden, poiščemo kritične točke, se pripravimo nanje in potem ta načrt izvedemo bolje, kot pretekli teden. Ker če se tako pripravimo, potem vse skupaj sploh ni več pravi strah, ampak mogoče že le še izziv (kot je rekel Stari, strah je znotraj votel, zunaj ga pa ni nič ni. Opis nam v mladosti sicer ni pomagal, da bi bil strah manj strašen).

Saj vemo, da ne verjamete, da je preprosto zabojčkanje lahko tako podobno olimpijskim igram. Ali vsaj občutki, ki se ob tem porajajo. Pa je res, čisto vse so lahko olimpijske igre (nam so kar)!

In če nekatere strah zaustavi, so drugi še boljši. Iz kakšnega testa smo pa mi, boste pa videli, če ocenite svoj današnji zabojček. (First we take Manhattan, then we take Berlin)

Rabarbarin hrustljavček80 g sladkorja, 3 žlice jedilnega škroba, 600 g olupljena rabarbara, 400 g na koščke narezana jabolk, 200 g ovsenih kosmičev, 50 g sladkorja, 100g masla, 70 g moke, 1 žlička cimeta, po želji gosti jogurt ali vanilijev sladoled za okrasitev

Zmešamo škrob in 80 g sladkorja, s tem potresemo in premešamo sadje in rabarbaro, naložimo v pomaščen pekač. v drugi posodi premešamo ovsene kosmiče, 50 g sladkorja, maslo, moko in cimet, da dobimo grudasto maso. Potresemo po sadju v pekaču in v na 180° ogreti pečici pečemo 30 – 45 minut.

Od kje je kaj v tem tednu: Retar, Gozd Reka – česen, čemaž, koprive. Studen, Obrije: mladi česen, šparglji v malih šopkih. Rogelj, Kranj, šparglji v velikih šopkih. Tovornik Majda Temnik – kalčki; Romana Jarc Sečnik – sadike, zelišča. Vrbnjak – radič, koprive. Dani Kovačič – solata. Krišelj, Hotemaže: topinambur, rumeno korenje. Fras – kumare, por. Vida Drobnič, Ptujska Gora, rabarbara. Urška Kersnik – veliko redkvic (približno 2000 redkvic ta četrtek).

Blitve smo dobili le nekaj malega, in to smo seveda razdelili po principu eni dobijo, drugi pa ne (gola (ne)sreča). Kot kaže, bomo dobili tudi manj špinače, a to zvemo šele v sredo zvečer.

Zakaj so šparglji v vseh zabojčkih (če se spomnite prejšnjega tedna, je bilo ravno obratno) Če ste abonentka (ali pa tovrstni moški), potem je to kar pomembno. Še posebej, če ste mali abonent, no, naročeni na mali zabojček. Če ste srednji, potem je srednje in če ste veliki, potem je malo pomembno. No, vse skupaj se je začelo, ko je Mojca povedala, da zdaj je pa res dosti te zimske robe ven in ven. Da hoče jesti svežo, raznovrstno in sploh pomladansko hrano, še sploh, če ta že na vseh vogalih ven sili, v malih zabojčkih pa je kar ni.

Vse skupaj je preprosto in gre za male zabojčke takole: Ax1 + Bx2 + … + Fxi < 12€ in hkrati A+B+ …+ F ≥ 4, pri čemer je A, B in C masa posameznih pridelkov in xi cena posameznih pridelkov. No, pa ni tako preprosto, ste nam povedali. Tako bomo zdaj bolj pozorni, da bo v vseh zabojčkih več sezone, pa četudi bo zato v njih malo manj zelenjave in sadja.

Certificiranje, certificiranje, certificiranje Sebe ne jemljemo preveč resno, svoje delo pa vedno. To vključuje tudi to, da smo pravočasno in redno preverjani s strani pooblaščene ustanove (v Sloveniji so tri in resno jemljejo svoje delo), da res prodajamo le ekološke pridelke. Pregled smo imeli pretekli teden, tako da bomo do junija, ko nam poteče lanskoletni certifikat, uskladili še zapisnike ter tako pravočasno prejeli novega.

Dobavnice po e-pošti Zdaj bi morali vsi prejeti dobavnice tik po našem pakiranju, torej že v sredo zvečer in ponoči. Tako si lahko že vnaprej pogledate, kaj smo spakirali v vaš zabojček in koliko je vreden. A pozor, na dobavnici ni obračun morebiten dobropis, to je res le vrednost pridelkov v zabojčku.

Ni več čisto novo, a potrebuje še veliko reklame. Trajnik (čisto točno: direktna obremenitev) je tu! Če si ga želite, na spletni strani je objavljen obrazec, ki ga potrebujemo, da lahko to izvedemo. Tam so tudi Splošni pogoji s SEPA direktno bremenitvijo.

Kmalu bo maj in z majem prihaja Dan odprtega zabojčka. Letos kot vedno zadnjo soboto v maju, 25. maja, na kmetiji Studen.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396