Listek iz zabojčka 23 (2014)

Za nas je Dan odprtih vrat, Zabojčkarski praznik, poln pričakovanj – koga bomo srečali, ali bomo pripravili dovolj kruha in namazov in ali vam bo bavarsko pivo všeč, kaj bomo skupaj z vami natuhtali, ali bomo skupaj z vami iznašli kakšen nov izziv (in ga potem tudi razrešili, seveda), komaj vas čakamo!
Vse leto se srečujemo le skozi dopisovanja. Včasih tudi vi nam pišete, če je kaj prav dobro ali prav slabo, bolj v takih primerih. In potem mine teden in (in v najboljšem primeru) naročite nov zabojček, pride nov listek – in tako naprej. (In verjetno boste verjeli, leto je naokoli mimogrede. In pet let našega zabojčkanja, kot bi bilo včeraj.)
Dan odprtih vrat (ki bo letos mnogo mnogo več, kot le odpiranje vrat, ki so že tako vedno odprta) je za nas dan oddiha. Ko pripravimo vse, kar se da, se le še usedemo in veselimo druženja. Ker – kot vedno povemo in je čisto res – imamo najbolj prijetne naročnike na svetu. In kaj je lahko boljšega, kot se družiti s prijetnimi ljudmi! Letošnji Dan bo še prav poseben, kajti prvič smo pripravili bogat program, za velike in za majhne (in navzkriž), dopoldne in popoldne, tako da bomo zares zelo veseli vašega obiska – program smo pripravili dopoldne od 10h naprej in tja do 13h in popoldne po 16h pa vse dokler, ne bo čisto trda noč.
Mi bomo pa tam (Eko kmetija Studen, Obrije 23, Ljubljana) vso to soboto in veseli vašega obiska kadarkoli, ko utegnete! Na spletni strani si poglejte, kaj smo pripravili!
Tatsoi (tai koo čoi, če boste potovali v Azijo) lahko jemo surov, v solati, če je mlad, lahko ga porabimo v juhi, dušenega kot špinačo ali v zavitku. Enako kot repa (in njeno zelenje) je bogat v vitaminih A, C in K in menda tudi v beta karotenu – logično, saj je repin sorodnik. Nekaj posebnih receptov je na listku teden nazaj (in tako tudi na naši strani).
Bučke lahko jemo surove. Narežemo na kolobarje, začinimo (sol, poper, limonin sok), lahko dodamo tudi kislo smetano (še bolj zdravo in več bučk boste čutili, če je ne).
Bučkina omaka za testenine. Na olivnem olju prepražimo česen, dodamo na kocke narezane bučke, zalijemo s sokom limone, dodamo še svežo baziliko. Čisto malo podušimo, da ostanejo bučke hrustljave, pomešamo s kuhanimi testeninami in pojemo!
Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: solata, mladi česen, peteršilj šopki. Rogelj, Kranj: šparglji (debeli). Retar, Gozd Reka: jagode, blitva, koprive, mladi česen – zelenje, meta, špinača, meta, rukola, bezgovo cvetje šopki. Trstenjak, Stročja vas: topaz, sirius. Purgaj, Cerkvenjak: demeter idared. Fras, Ankaran: mlada čebula, blitva, mladi krompir, bučke. Romana Jarc, Dobrova: sadike vseh sort, fižol. Štular, Dragonja; kumare, mlado zelje, brokoli, bučke, mladi krompir. Šlibar, Tržič: rdeča pesa; Dani Kovačič, Ljutomer: solata, blitva, mlada čebula, tatsoi.
O dodatnih naročilih in na njivi najdenih pridelkih. Čeprav smo verjeli, da je to pot Dani bolj resno pregledal svoje njive, jih ni in prav enako, kot pretekli teden, je tudi tokrat pred nabiranjem našel na njih več, mnogo več pridelkov, kot jih je videl prejšnji teden. Tega smo veseli pa nismo veseli. Nismo zato, ker kvari urejenost in predvidljivost, kaj bo v sezonskih zabojčkih, ker vam pišemo v torek, če ga želite dodatno in imamo več dela z vsem skupaj, skratka, nekaj več zmede. Veseli pa smo zato, ker ima Dani več pridelkov, kot je načrtoval (ker Danija poznamo že dolgo in nam je močno prirastel k srcu) in ker lahko dobre pridelke damo v zabojčke po nižji ceni pa smo še kljub temu vsi, s kmetom vred, veseli. To bi bilo super tudi vse druge dni.
Da bi bilo manj zmede, smo vam v torek pisali in upamo, da bomo v četrtek vsi zadovoljni.
Jagode, jagode, jagode. Po obširni anketi o kakovosti prejetih jagod smo dobili precej vaših odgovorov, hvala vam! Na hitro (in na prvi pogled statistično neznačilno) kaže, da jagode raje plesnijo, če so na njih druge jagode, torej spodnja vrsta. Vemo, da raje plesnijo, če so nabrane na vlažen dan. Da mogoče raje plesnijo, če so vlažnem zabojčku – a to še ni čisto preverjeno, vsekakor ne dovolj, da bi jih odslej dodatno pakirali v papirnate vrečke, da znižamo vlago. Ob raziskavi literature smo videli, da jih na veliko ščitijo s proti-plesnini, fungicidi – no, to smo že vedeli in tudi vemo, zakaj. Našli smo pa še resno študijo, ki trdi, da če jih po nabiranju za nekaj časa pomočiš v toplo vodo (ne vročo, seveda), da jim to močno podaljša obstojnost (no, za dva dni) in ne pokvari ne barve ne okusa. To se zdi zanimivo (je pa malce skregano z občutkom).
Bili smo. Na DM-ovem teku – srečali smo veliko veliko zadovoljnih (in nekaj utrujenih in ne tako zadovoljnih) tekačic, Matic je prodal veliko smutijev, prijeten dan je bil!
Pridite v soboto za Zabojčkov dan!
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396