Listek iz zabojčka 26 (2013)

 Nekje na poti se je izgubil odnos med trgovcem in kupcem. V obe smeri. Trgovci opravljajo tržne raziskave, ankete, vprašalnike, vse to, kar naj bi jim povedalo, kaj kupci o njih mislijo. In kako bi lahko kupili več za višjo ceno, to jih pravzaprav najbolj zanima. Pravzaprav ni več prodajalca, so le še blagajničarji in nekdo, ki polni in polni police. In nekje daleč, tržni analitiki. Ni ga, ki bi nam v prodajalni svetoval, kaj je dobro, kaj malo manj dobro za naše potrebe.

Nakup se je nekje na poti spremenil v nekaj stresnega, nekaj, kar bi radi čim prej opravili. Trgovine so prostor, kjer se nam mudi, so strašljivo velike, kajti radi bi nam prodali vse, prav vse. Da bi pustili čim več denarja prav tam (in tako manj drugje, kar spet pomeni, da ima konkurenca manj denarja, kar je spet super).

Z našo Shrambo, ki jo danes odpiramo, ah, odprta je že dolgo, samo uredili in napolnili smo jo (in je to za nas velik dogodek), si želimo ustvariti udoben prostor, kjer dobite spotoma vedno dovolj za dober obrok. In kjer dobite vse informacije, kako to porabiti, kje je zraslo – vse to pač, kar mi sami (in tako se nam zdi, da tudi vi) pogrešamo v trgovinah. In to je vse.

Pravzaprav bi nam bilo super, če bi bili lahko tudi mi kar naprej v Shrambi. Da bi se srečali in izmenjali naše zgodbe, vaše, kako te pridelke pripravite, in naše dogodivščine s pridelki in s kmeti. S kmeti in pridelki, dogodivščin ne manjka.

A zdi se nam, da smo še bolj koristni drugje. Da lahko te informacije posredujemo še večim, da lahko zberemo več informacij, da lahko bolje pripravimo pridelke, da lahko bolje organiziramo kmete, da imamo na koncu več in bolj zadovoljnih naročnikov in naročnic in tako tudi kmetov.

Tako smo oblikovali tudi cene. Če želite kupovati več in boste voljni plačati naročnino, so pridelki cenejši; če boste prišli le sem in tja, potem bodo čisto običajne zabojčkaste cene pa tudi brez vsakršne mesečne članarine. Naš cilj je še vedno čisto jasen: omogočiti, da vsak je okusne, ekološke, predvsem slovenske pridelke po dostopni ceni. In da ve, kaj je, to se nam zdi res pomembno.

Mojca je poslala preizkušen recept (enostaven in hiter, predvsem pa dober).

20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 3 žlice mleka, 30 dag moke, ščepec soli, 30 – 40 dag rdečega ribeza (no, zdaj bo črni).

Z mešalnikom zmešamo mehko maslo in sladkor. Ločimo rumenjake in beljake štirih jajc (beljake damo v posebno posodo) in rumenjake primešamo masleni masi. Postopoma dodajamo 3 žlice mleka. Moko presejemo in jo skupaj s soljo nežno vmešamo v testo. To maso damo v pekač, obložen s papirjem za peko, ki je velik cca. 20 x 30 cm. Po vrhu potresemo opran ribez in pečemo 30 minut na 180 stopinjah. Vmes, ko se pecivo peče, stepemo trd sneg iz 4 beljakov in jim dodamo malo sladkorja v prahu. Ko je pecivo že 30 minut v pečici, ga damo ven in ga premažemo s snegom. Pecivo pečemo še naslednjih 30 minut vendar na 150 stopinjah, da sneg ne porjavi.

Zelenje od rdeče pese. Lahko ga porabite v smoothiju. Lahko ga na drobno narežete za v solato. Lahko ga porabite kot špinačo.

Od kje je kaj v tem tednu: Retar, Gozd Reka – blitva, kifeljčar, rukola. Studen, Obrije: česen, solata, francoski šopek; Romana Jarc Sečnik – mladi česen, peteršilj, koleraba, zgodnje zelje, rdeča pesa z zelenje, mladi krompir. Dani Kovačič – listnati ohrovt, bučke, mlada čebula. Fras – kumare, bučke, jajčevci, paradižniki, češnje, paprike. Vida Drobnič, Ptujska Gora, rabarbara; Urška Kersnik – mlade zelje, poganjki mladega česna; Bregar, Krka – črni ribez. Vrbnjak – solate, kumare, bučke.

Jabolka Z evropskimi jabolki je čisto zares konec. Tako so danes v zabojčkih jabolka iz res daljnega Čila, nam je kar nerodno, a po dolgem premisleku smo se odločili, da bolje, da so ta kot nobena. So sorte Chrips Pink (zveni strašno, priznamo. Zamislite si: Kaj ješ, draga? Beličnike, zlato prameno, mogoče idared? Ne, dragi, Chrips Pink!). Kmalu pričakujemo sveža jabolka, če še ne domačih, pa izza meje. Še teden ali dva.

Veliko je vsega. Po dolgi zimi in kratki topli pomladi je končno prišlo poletje in z njim presežki zelenjave. Solata raste na vsakem vogalu, divje delajo bučke (obirajo jih dvakrat na dan), kumare in kar je takih zeleno/barvno visečih pridelkov. Tu so tisti redki tedni, ko je ponudbe na njivah več kot je naročnikov in ne moremo vsega pojesti. A to ne bo dolgo trajalo, kakšen mesec potem bo pa tega rajskega vrta že manj (in več porabnikov tega vrta, to bo še bolje). Zato zabojčakarji + zadruga tuhtamo o tem, kako te čudovite presežke spraviti za hude mrzle čase.

Kaj se je zgodilo Maji. Takole piše: „Zabojček naročam že skoraj dve leti in sem zelo zadovoljna. Ker imam tudi majhen vrtiček, vsako leto poleti nekaj tednov ne naročamo. Pred kratkim se nam je pripetila zabavna prigoda s korenjem. Kot vsak teden sem hotela naročiti 5 kosov korenčka, pa me je med naročanjem očitno nekaj zmotilo. Pri prevzemu se mi je zdel zabojček nekam velik in težak. Z zanimanjem sem ga odprla: notri je bilo kar 5 kg korenja. Najprej sem se 5 minut smejala, tako velika kupa korena že dolgo nisem videla.” [Kaj se je potem zgodilo in ali je res vse kičasto lepo v zabojčkih, o tem pa lahko preberete na naši FB strani].

Počitnice Tudi zabojčkovi bomo imeli počitnice, en teden od 12. do 18. avgusta. Če boste šli tudi vi na počitnice in si v tem času ne želite prejemati zabojčkov, prosimo uporabite možnost odjave v spletni trgovini, pod koledarjem (če se prijavite s svojim emailom). To je najbolj zanesljiv način. Če pa pošljete sporočilo po emailu, pričakujte potrditev od nas (če bi je ne bilo, prosimo pošljite ponovno).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396