Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 27 (2013)

 Človek obrača, Bog obrne, so rekli stari. Ne glede na to, kaj si o tem mislite, je pa res, da so kmetje, ki pridelujejo pod bolj ali manj milim nebom, zelo odvisni od vremena. In ker nobeno leto ni popolno (toliko je možnosti, da bo šlo kaj narobe, da vedno kaj tudi gre, je zima predolga, premalo snega, preveč dežja, ah, res je veliko tega), nikoli ni tako, kot načrtujemo.

Zelo premišljeno smo načrtovali pridelavo solate, da bo ta v juniju, še pred paradižniki, paprikami, kumarami in takih pridelkov, ki vedno premagajo zeleno solato. A dež tega ni vedel in je kar padal in padal. Vmes so kmetje našli dan za sajenje – pa tudi če ga ne bi, ker je potem še kar padalo in padalo (menda so bile prvi trije zaporedni brezdežni dnevi šele okoli 15. junija) in solata ni rasla. In potem je prišlo močno sonce in solata je zrasla, veeeeeeliko solate je zraslo in zdaj imajo vsi kmetje neomejejo solate. Naročeno (za to nam je še posebej hudo) in tako nenaročeno. A solate res ne moremo zmrzniti, vkuhati, prekuhati, nič, na polju ostane in jo srne pojedo (če pridejo do nje).

Zelena nadzemna kolerabica 
s pehtranom in kislim mlekom
400 g mlade nadzemne kolerabe (brez zelenja), list zelenja kolerabe, 2 dcl polnomastnega kislega mleka, pehtran, žlička limonovega soka, poper, sol

Kolerabice olupimo in narežemo na kocke. List kolerabe in pehtran drobno narežemo. Dodamo limonov sok in vse skupaj premešamo. Pred serviranjem prelijemo s kislim mlekom, ki smo mu dodali solni cvet in sveže zmlet poper. (www.delo.si). (tokratna Studnova kolerabica je res neverjetno okusna!).

Juha iz dunajske/nadzemne kolerabice

dve dunajski kolerabici, mleko, pol žličke moke, olje, poper, sol

Kolerabama odrežemo olesenele dele lupine, ju narežemo na kosce in kuhamo 15 minut. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, vmešamo pol žličke moke, mleko, olje sol in poper. Pojemo. Testirano na otrocih.

Kolerabično paradižnikova solata
4 srednje kolerabe, 2 velika paradižnika, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica svežega limetinega ali limoninega soka, 2 žlici sesekljanega šetraja (ali timijan), groba sol in poper po okusu.

Kolerabice olupimo in tanko nareženo. Dodamo olivno olje in limetinega ali limonin sok. Sesekljamo paradižnik in ga zmešamo s šetrajem. Dodamo h kolerabicam, solimo in popramo.

Kolerabica namesto jabolk. Olupiš in poješ. Če ne poskusiš, ne veš.

Od kje je kaj v tem tednu: Retar, Gozd Reka – blitva, kifeljčar, rukola. Studen, Obrije: česen, solata, francoski šopek; Romana Jarc Sečnik – peteršilj, koleraba, zgodnje zelje, rdeča pesa z zelenjem, mladi krompir. Dani Kovačič – listnati ohrovt, bučke, paradižnik. Fras – kumare, bučke, jajčevci, paradižniki, češnje, paprike. Vida Drobnič, Ptujska Gora, rabarbara; Urška Kersnik – mlade zelje, mlada čebula, mlad česen; Bregar, Krka – črni in rdeči ribez. Vrbnjak – solate, kumare, bučke. Kmetija Avšič – korenje; Tekavec, Kralji (to je kraj), češnje.

Shramba Zdaj že dela, nekaj obrtniško lepotnih del še delamo v njej, pa tudi čisto takih nujnih, kot sistem za označevanje izvora za vsak pridelek na zabojčku, tako da vedno veste, čigavo jeste. Če ste že pisali za kodo in je še niste dobili, prosimo, obvestite nas. Vaš odziv nas je presenetil in nekaj dni smo bili zasuti s sporočili. Trenutna ponudba vedno na shramba.zeleni-zabojcek.si.

Ker vemo, da (dobra) ideja ni dovolj (in da je pot do pekla tlakovana z dobrimi nameni in cel kup takih pregovorov je) se trudimo, da bo Shramba prijeten prostor, kjer boste vedno našli pridelke, ki in kakršne pričakujete (pa še malo boljše). Naša želja je, da več boste kupovali v Shrambi, več prostega časa boste imeli in bolj boste zadovoljni.

Počitnice (tudi ta teden o tem, ker je res pomembno) Tudi zabojčkovi bomo imeli počitnice, en teden od 12. do 18. avgusta. Če boste šli tudi vi na počitnice in si v tem času ne želite prejemati zabojčkov, prosimo uporabite možnost odjave v spletni trgovini, pod koledarjem (če se prijavite s svojim emailom). To je najbolj zanesljiv način. Če pa pošljete sporočilo po emailu, pričakujte potrditev od nas (če bi je ne bilo, prosimo pošljite ponovno).

Trajniki Če ste nam poslali pooblastilo, ni potrebno več plačevati, ampak bomo mi konec meseca izvedli plačila.

Če pa niste poslali pooblastila, to seveda lahko vedno naredite (najdete ga na naši spletni strani pod Pogosta vprašanja), če pa raje sami plačujete, smo vedno veseli plačil na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, nasploh vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396