Listek iz zabojčka 28 (2013)

 Kot takole pade noč in mladiči vseh sort spijo (in tudi veliki), skozi zadnja vrata pride listek. Ali pa tudi ne (če je glava polna vseh administrativno upravnih izzivov, ki jih prinaša zabojčkanje (in za katere bi zlo misleči trdno verjeli, da moraš njih nastanek iskati s tehniko sledi denarju) – potem je glava polna takih misli in listek kar ne more in ne more priti skoz).

Takole nam prav pride najdaljši recept, kar jih je kdaj pripravil Oddelek za smotrno rabo zelenjave (in če imate službo, imate v teh časih verjetno tudi dopust – oboje je super – če ne drugače, ob takem receptu dopust kar prav pride):

Vegetarijanska musaka 1/2 kg kg jajčevcev, 1/2 kg bučk, 1/2 kg krompirja, za dobro pest krušnih drobtin, 4 jajca (beljaki za popečene jajčevce, rumenjaki za bešamel),

žlica olivnega olja, 1 čebula, 2 stroka česna, žlica čičerikine moke ali pšeničnega zdroba za zgoščanje paradižnikove omake, narezani in odcejeni paradižniki, za noževo konico cimeta in kumine, pol žličke origana, sol in poper, 80 g parmezana

Bešamel: 80 g masla, 3 žlice moke, 3/4 litra mleka, muškatni oreh, poper in sol

Bučke, krompir in jajčevci Narežemo bučke in jajčevce na centimetrske rezine, jih nasolimo, obtežimo in iz njih po desetih minutah stisnemo tekočino. Olupljen krompir zavremo in kuhamo deset minut, malo ohladimo in razrežemo na rezine. Pečico ogrejemo na 200°. Stepemo beljake, vanje pomakamo rezine jajčevcev in jih povaljamo po krušnih drobtinah. Naložimo na pekač, obložen s peki papirjem in v pečici pečemo pol ure, vmes rezine enkrat obrnemo.

Paradižnikova omaka Čebulo podušimo na oljčnem olju. dodamo česen, popražimo, dodamo paradižnik, cimet, origano, kumino, sol, poper, po potrebi malo sladkorja. Vmešamo čičeriko ali zdrob, pokuhavamo, da se zgosti.
Namastimo pekač, ga potresemo s krušnimi drobtinami, nanje nadevamo krompirjeve rezine, nadaljujemo z jajčevci, paradižnikovo omako, parmezanom, bučkami.

Bešamel Pripravimo bešamel (na maslu popražimo poper, muškatni orešček in moko, prilijemo mleko, mešamo in pokuhamo, da se zgosti). Malo ohladimo, vmešamo rumenjake in z mešanico zalijemo zloženo musako.

In končno, musaka! Pečemo pri 180 stopinjah 45 minut, da bešamel lepo porjavi. Po peki pustimo počivati vsaj 20 minut in postrežemo.

[po vsem tem receptu pa tudi čisto celotnemu Oddelku ne bo uspelo napisati čisto nič o tem, kako je ob zgoraj omenjenih administrativnih izzivih premišljeval, kaj nam je sploh še storiti pri vedno tesneje zadrgnjeni regulativi].

Še en recept za vztrajne: Solata s figami
4 fige, rezine pršut (ali pa tudi brez tega), mocarela, bazilika, oljčno olje, 3 žlice limoninega soka , žlica medu, sol, poper

Figo zarežite v rožo, tako da skoraj razpade na četrtine, in jo dajte na krožnik. Po želji dodajte pršut, nekaj koščkov mocarele in lističe bazilike. Zmešajte olivno olje, limonin sok, med, poper in sol in s tem prelijte solato. Priporoča James O.

Od kje je kaj v tem tednu: Retar, Gozd Reka – blitva, kifeljčar, rukola. Studen, Obrije: solata, peteršilj, koleraba, krompir (ki ni kifeljčar); Dani Kovačič – listnati ohrovt – ga verjetno ne bo za vse zabojčke, požrle male živalce, paradižnik, bučke, zelena. Fras – bučke, hruške, jajčevci, paradižniki, češnje, paprike, slive. Urška Kersnik – mlade zelje, poganjki mladega česna; Bregar, Krka – rdeči ribez. Vrbnjak – solate, kumare, bučke. Avšič. Savlje – patišon, endivija. Mivšek, Cetore – fige. Urška Kersnik, Brdo pri Lukovici – mlada čebula, mladi česen, mlado zelje. Vrbnjak – peteršilj, bučke, kumare, paradižnik.

Kontralogistični izziv Vse skupaj se stopnjuje – zelenjave je vedno več, naročnikov pa iz tedna v teden manj. Tako pri naročanju na dolgo premišljujemo, pri kom in koliko naročiti, da bo to čimbolj učinkovito in da bodo kmetje kar se da zadovoljni – ker najbolj so, ko odkupimo vse, kar pridelajo. Žal v teh tednih temu ni tako in iščemo nove načine, kako porabiti zelenjavo in sadje (in pri tem nekaj zaslužiti, jasno, ker je to dobro za nas in za kmete).

Shramba (shramba.zeleni-zabojcek.si) teče tretji teden. Veseli smo številnih obiskov, zdi se, da je ideja kar dobra (zdaj je pa ključno, da izvedba ne bo nič slabša).

Trajniki Navkljub izkušnjam, ki govore, da je potrebno sprotno in obsežno obveščanje, vedno in povsod, se pri trajnikih nismo izkazali in zdaj z dodatnim obveščanjem popravljamo to našo napako. Trajniki pa delajo, super.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo.

Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396