Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 28 (2014)

Hladilnica si gotovo zasluži častno omembo! Po petih letih dela se veselimo kot ne prav veliki otroci, da smo zbrali denar za čisto pravo hladilnico. Bolj majhno, nekaj metrov v dolžino pa nekaj v širino in v višino, dovolj veliko, da bomo vanjo lahko zapeljali zelenjavo na paletah, tako da bo počakala do zlaganja na hladnem. Vanjo bomo lahko zložili nekaj ton hrušk, da jih bomo potem počasi v dveh treh mesecih pojedli. Vanjo bomo lahko zložili tudi jesenske pridelke, da jih bomo lahko spomladi pojedli. Vanjo bomo, zelo pomembno, lahko zložili tudi pripravljene zabojčke, tako boste dobili boljšo zelenjavo in sadje, lepo ohlajeno in zato sočno in slastno.
Pogodba je podpisana, hladilnica naročena, tlaki dokončani, v nekaj tednih se bomo že hladili (vmes si pa želimo takega blagega, ne prav vročega poletja…).

Stročji fižol v karijevi omaki
60 dag stročjega fižola, 1 dcl kisle smetane, 2 žlici karija v prahu, ingver, manjša čebula, 2,5 dcl vode ali zelenjavne juhe, sol, poper, peteršilj, ščepec čilija, olje. Stročji fižol operemo in narežemo ter ga skuhamo v slani vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo. potem sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olju, da zlato porumeni. Dodamo ingver in kari ter vse skupaj zalijemo z vodo ali zelenjavno juho. Primešamo fižol in smetano, kateri smo prej dodali moko. Vse skupaj kuhamo približno 3 minute in če je potrebno, dodamo tekočino. Čisto na koncu sesekljamo peteršilj in potresemo po fižolovi omaki.

Gaspačo
1 kg zrelih paradižnikov, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 kumara, 1 paprika, 10 dag kruha, olivno olje, kis, sol in poper
Kruh narežemo na kocke in namočimo v malo hladne vode. Kumaro olupimo, z žličko odstranimo semenje, narežemo. Papriko očistimo in narežemo, čebulo nasekljamo. Paradižnike kratko potopimo v zelo vročo vodo in jih olupimo. Narezan paradižnik, papriko, čebulo, kumaro, kruh, ki ste ga prej odcedili, ter strt česen dobro zmeljemo v mešalniku. Solimo, popramo , dodamo nekaj žlic olivnega olja in kisa po okusu. Ohladimo, postrežemo v skodelicah ali kozarcih. Lahko potresemo z žlico drobno nasekljane paprike, čebule, kumare, paradižnika, drobnjaka …

Solata z ajdovo kašo. Ajdova kaša (ješprenj, prosena kaša …), paprika, bučke, korenje, paradižnik, čebula, česen, peteršilj, poper, olje, kis in vse solatno, kar imate doma. Narežite zelenjavo, vmešajte kuhano kašo (ali kar že imate), začinite in ohladite (v Gorenjevem hladilniku – kratek medklic oddelka za pospeševanje porabe zelenjave). In se večkrat spomnite na žita (teh ni nujno kuhati, običajno je dovolj, če jih namočite za nekaj ur).

Od kje je kaj v tem tednu:  Studen, Obrije: solata, mladi česen in prav tak krompir, drobni krompir za peko, blitva, špinača. Retar, Gozd Reka: meta, bezgovi cvetovi, rukola, solata, blitva, grah nadzemna vijolična koleraba, podzemna koleraba, rdeča pesa, špinača, mlado zelje, kifeljčar; Trstenjak, Stročja vas: sirius (kar ne zmanjka in niso slabi, za julij so vrhunski). Fras, Ankaran: kumare, bučke, paradižnik, fige, paprika babura. Romana Jarc, Zadobrova: sadike vseh sort (in nič drugega, kar je manjša katastrofa). Dani Kovačič, Ljutomer: solata, bučke, paradižnik, blitva, mlada čebula; Vrbnjak, Kuršinci: kumare, bučke, stročji fižol, zelena, peteršilj. Bregar, Krka: ribez.

Dežna ruleta. Od srede navsezgodaj čisto od blizu gledamo na vremenski radar, ali v Ankaranu dežuje. Malo dežuje, malo pa ne. Upamo, da bo dovolj ne-deževalo, da bo Fras lahko nabral fige.
Regionalno uravnoteženo. Že nekaj tednov imata precej zelenjave tudi naša kmeta Vrbnjak (Mala Nedelja) in Kovačič (aka Dani, iz Stare ceste blizu Lotmerka, ah, Ljutomera). Ima jo seveda tudi Fras iz Ankarana pa skoraj vsi vmes. V poletnih mesecih je običajno zelenjave več, kot jo lahko pojemo in zato skrbno naročamo, da od vsakega našega kmeta vzamemo nekaj in toliko, da se mu izplača iti na pot (ker jih je toliko, da bi mi ne mogli vsega sami pripeljati v Ljubljano).

Kaj delamo poleti. Poleti je veliko zelenjave in manj naročnikov. Zato se zadruga (saj veste, pri nas imamo zadrugo kmetov, ki odkupuje pridelke od kmetov in jih veleprodajno prodaja, tudi zabojčkarjem (ki smo tudi člani zadruge) na vse kriplje trudi, da bi prodala vse presežne bučke in paradižnike in sploh vse vrtcem (ker ti so edini, ki še poleti na veliko kuhajo).

Čas volitev.  Za nedeljo nimamo priporočil. Seveda bodo vsi kandidati, ko bodo izvoljeni, podpirali lokalno pridelavo hrane, podpirali razvoj ekološkega kmetijstva, vpeljali več slovenske hrane v vrtce in šole, se trudili za še boljšo hrano v teh ustanovah. Topogledno je tako vseeno, koga boste volili.
Družinsko v Mestnem muzeju v soboto, 26. julija. Ker človek ne živi samo od kruha, ampak tudi od kumar, ljubezni in ja, saj vemo da veste, od kulture, smo sila veseli, da se naše sodelovanje z Mestnim muzejem lepo razvija. Vabljeni ste na družinsko delavnico v soboto, 26. julija ob 16h – primerno za otroke od 6 do 10 let (tako piše, verjetno pa tudi za malo manjše in veliko večje).
Vse na kratki povezavi http://goo.gl/erTpur.

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev, ta je udobna in vedno bolj priljubljena.

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396