Listek iz zabojčka 29 (2013)

Včasih ni tako preprosto, kot se zdi. Je pa vsaj preprosto za razložiti (kar je kar pomembno za začetek). Kmetje imajo veliko hrane, mi imamo malo zabojčkov (ker je tak čas, to že vemo). No, nas pa to ne pomiri, da je sezona taka, ker si hudo želimo prodati prav vse, kar je dobrega zraslo na naših njivah. In zato smo vzeli zabojčke, polne finega sadja in nekaj zelenjave, in šli na stojnico. Na plažo ob jezero, tam, kjer se takole ob koncu tedna kar tare ljudi. Ki, tako smo si mislili, komaj čakajo, da bodo ugriznili v fino breskev, slastno sladko figo, pa še kakšen se bo našel, ki bo v slogu zabojčkarskih otrok kumare jedel, kar take, kot zrastejo.

No, pa vam čisto potihem povemo, da to ne dela. Da ljudje na plaži jedo pice, pijejo pivo in jedo sladoled. In kremšnite, če je prostor ravno tak (in če so ljudje taki).

Imamo nekaj receptov, da vam bo okusno biti ne-tak:

Hitri kruhek s figami

Rezine toasta premažemo s tanko plastjo kremnega sirčka. Fige očistimo in z ostrim nožem narežemo na tanke rezine. Jedrca pistacij grobo sesekljamo. Kruhke obložimo z narezanimi figami. Po figah pokapljamo malo medu. Po dva obložena kruhka serviramo na krožnik, ju potrosimo s sesekljanimi pistacijami in pojemo.

Hladna bučkina kremna juha z jogurtom

1 kg bučk, 4 dl jogurta, 1 dl smetane za kuhanje, sol, beli poper v zrnu, 1 strok česna, majhen šopek bazilike
Bučke olupimo in razpolovimo, potem pa jih skuhamo v pari. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene bučke zrežemo na koščke, ki jih s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in smetano, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen. Juho dobro ohladimo v hladilniku. Baziliko osmukamo in drobno sesekljamo. Hladna bučkina kremna juha z jogurtom ali kremna juha iz bučk in jogurta je lahko malica ali hladen uvod v glavno jed.

Slive z medom v pečici

medene slive, preprosta sladica z medom, klinčki in cimetom, 500 g sliv, 100 g sladkorja, 2 žlici medu, klinčki, cimetova skorja

Pečico segrejemo na 180 °C. Slive očistimo, razkoščičimo in zložimo v manjšo ognjevarno posodo. V skodelici gladko razmešamo pol decilitra vode, med, sladkor, klinčke in cimet. Prelijemo čez slive, posodo pa za 20 minut postavimo v segreto pečico. Ohladimo in pojemo.

Hladna paradižnikova juha

5 olupljenih paradižnikov, narezanih na koščke, olupljena in narezana kumara, 1 manjša zelena paprika, narezana na rezance, 1 manjša drobno sesekljana čebula, 1 strok strtega česna, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici olja, ščepec pekoče rdeče paprike, 5 dl vode, sol po okusu

Vse sestavine stresemo v mešalnik, zalijemo z vodo in jih dobro zmeljemo. Juho zlijemo v majhne jušne posode. Postavimo jih v hladilnik in juho hladimo 5 do 7 ur. Dobro ohlajeno juho okrasimo z rezinami limone in paprike in postrežemo.

In še en namig: paradižnikova kremna juha s slivami.

Od kje je kaj v tem tednu: Fras, Ankaran: fige, jajčevec, lubenica, melona, paprika, paradižnik, kumare, hokaido; Studen, Obrije: špinača, čebula rumena, koleraba, blitva, zgodnje zelje; Retar, Gozd Reka: bučke, rdeča pesa, čebula rdeča, kifeljčar, peteršilj; Romana Jarc, Dobrova: melisa, solata, krompir, peteršilj.

Koliko in zakaj ekološki Kmetje dobivajo subvencije, nekaj sto evrov na hektar, za ekološke površine. Ta subvencija za njive ni bistveno večja kot za travnike (je pa z njivo veliko več dela). Zato je v Sloveniji 85% vseh eko površin travnikov in pašnikov in le 2% njiv (ostalo sadovnjaki, oljčniki). EU prepoveduje subvencije glede na pridelavo – to bi pospešili pridelavo zelenjave, tako da obstoječ sistem pospešuje kopičenje hektarjev in pašništvo. Veliki igrajo svojo igro.

Konec integriranega kmetijstva. Integrirano kmetijstvo je čisto običajno, konvencionalno kmetijstvo, kjer morajo kmetje voditi evidence, kdaj in koliko so škropili. Približno 5% škropiv ni dovoljenih (ki so v konvencionalnem dovoljene), pa še to je, da kmetje dobijo višje subvencije na hektar. Ker bo zdaj EU vse to zahtevala tudi od konvencionalnih kmetov, od 2014 integriranega kmetijstva ne bomo več poznali. Nič več zavajanja kupcev (saj integrirano je skoraj ekološko, se kar pogosto sliši in je zelo daleč daleč od resnice) in nič več dodatnih plačil za to (kar pa skrbi predvsem velike, večji kot si, večji bo izpad subvencij). Zdaj prihaja lokalna hrana (saj lokalna hrana je tako dobra kot ekološka, to bo zdaj mantra).

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo. Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396