Listek iz zabojčka 3 (2013)

 Včasih se zgodi, da ves Oddelek ne spravi iz sebe dobre ideje za Listek. Včasih se zgodi pa nasprotno – da ima vseh 7 članov oddelka svojo idejo, ki bi jo nujno rad ubesedil na listku, takoj in že to torkovo noč. V tem tednu so bile najbolj glasne misli: o kakovosti, o držanju besede, o anketi o zadovoljstvu z zelenimi zabojčki in rezultatih (ki so na FB), kako je le odlično dovolj dobro, o samoupravljanju in vaših kritikah, ki so dobrodošle in nujne, o vsem tem. In jasno je, da za vse ni dovolj prostora. Zato smo se odločili, da o vsem tem sploh ne bomo pisali. Naj spregovori zelenjava:

Brokoli brokoli brokoli Pernati brokoli, kot ste ga dobili, ima veliko perja, listov, zelenja in le majhne glavice. Zrasel je na Primorskem, na odprtem, zato je drugačen kot tisti, ki zraste v bolj toplih krajih ali časih. Dobra novica je, da je v listih ravno toliko, mogoče celo nekoliko več, zdravih vsebin. Zato toplo priporočamo, da ga uporabite prav celega.

Brokolijev trakci (ali pa ohrovtovi, tudi zelje verjetno velja, pa listje od cvetače, vse to)
0,5 kg brokoli listi ali ohrovta (ipd.), 1 žlica olivnega olja, 1 skodelica drobno sesekljane čebule, 2 stroka česna, zelenjavno juho, če je potrebno, sol in poper po okusu, pekoča omaka po okusu, mleta rdeča paprika

Odstranite trde žile, umijte in osušite. 4 ali 5 listov tesno zvijte ter narežemo na trakce. Srednje segrejte olje v veliki ponvi. Dodajte čebulo in česen, pražite 4-5 minut, dokler res rahlo ne porjavi. Dodajte brokoli / ohrovt, kuhajte 15-25 minut oziroma dokler se primerno ne zmehča. Dodajate lahko juho, če se zel preveč osuši. Pred koncem po želji dodajte sol, poper, rdeča paprika ter pekočo omako, kuhajte še 2 min.

Čips rdeče pese (hitri, počasni in res počasni) ali česarkoli drugega
Vzamete rdečo peso (korenje, pastinak), jo narežete na kolobarčke in a)
ocvrite v olju (2 min) ali b) pecite na 170oC okoli 25 min ali c) sušite na 45oC, dokler se ne posuši (nekaj ur gotovo). Več časa gre za pripravo, več hranilnih snovi ostane.

Ohrovtov čips
Ker pod
česarkoli drugega gotovo niste pomislili na ohrovtov čips, je tule: Segrejete pečico na 175oC. Operite in dobro osušite ohrovt. Narežite na čipsasto velike koščke in pecite, dokler robovi ne porjavijo. Potem nič več ne pecite.

S katerih smučišč: Fras, Ankaran – brokoli (Fras napove, da ima kar veliko brokolija, okoli 100 kg. In naročili ste ga 99 kg.). Nared, Kožljek – črna redkev, rumeno korenje, repa. Retar, Gozd Reka – koleraba, čebula, česen, radič. Studen, Obrije – radič Verona, kislo zelje, kisla repa, krompir. Kastelic, Mirna Peč – Topaz (čisto zares konec), Opal, Goldrush, Opal. Purgaj: Gloster, Idared, Jonagold. Majda Temnik – kalčki, Vrbnjak, Kuršinci – zelje, repa. Kmetija Radikon – koleraba (prvič z nami, t.i. tržni višek so prodali – našim rednim kmetom jo je pa ravno zmanjkalo).

Načrtovanje – sadike vas še čakajo – a le še en teden
Naši kmetje že razmišljajo o pomladni setvi, pripravljajo semena in štejejo potrebne sadike. Če imate tudi vi svoj vrt, naročite eko sadike in vaš zabojček bo zrastel kar doma. Tudi če imate le balkon, ena rastlina je dovolj za veselje od domačem pridelku! Prvi prevzem sadik bo možen 4.4. (solate, kapusnice), drugi pa 25. aprila.
Naročila za prvi prevzem le še do 21. januarja (potem bodo pa počasi rasle samo za vas).

Embalaža: Plastične : papirnate vrečke. No, nam je najbolj všeč, če ni nič vrečk. Nekako takole smo se naučili: pozimi je hladno in zelenjava le počasi izgublja vlago, zato si lahko kdaj pa kdaj privoščimo kakšno vrečko manj (recimo pri solati, špinači). Nikoli je ne moremo je dati v papirnato vrečko, saj bi ta vrečka pojedla vso vlago. Poleti moramo pakirati v vrečke, saj je tako toplo, da bi v nasprotnem dostavili uvelo zelenjavo. Krompir pakiramo v papirnate vrečke, saj je umazan od zemlje in bi tako imeli umazan ves zabojček.

Če smo v tem tednu zamudili, nam opravičite. Sneg in še enkrat veliko snega upočasni dostavo.

Čeprav vam gotovo ni dolgčas, obiščite nas:
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396