Prispevki

 On

Listek iz zabojčka 3 (2014)

Vedno in res vedno se trudimo, da izpolnimo vaša pričakovanja, do zadnjega pereščka solate. In ker je to čisto nemogoče, to zdaj že vemo, zelenjava je čisto preveč nepredvidljiva, nam nikoli ne zmanjka takega dela. In hkrati se trudimo, da nas številke, rutina, administracija ne zapeljejo, ne uokvirijo in zamejijo naših idej na polje znanega in preverjenega. Ker je udobno ostati na takem in delati, delati, delati. In potem je konec in greš (ali pa se preseliš v Vietnam, recimo).
No, mi ne bomo šli daleč, ostalih bomo tudi in gojili naše ideje. Saj ne, da bi bili v tem najboljši, se pa zelo zabavamo, učimo in spotoma polepšamo še vaše življenje (ne nujno v tem vrstnem redu).
Špinačna kremna juha s krompirjem in koromačem
150 g špinače, 200 g krompirja, 150 g koromača, 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, sol, beli poper v zrnu, muškatni orešček
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Koromač očistimo in narežemo kakor krompir. V litru vode pristavimo narezana krompir in koromač. Špinačo očistimo, operemo in odcedimo. Ko se krompir na pol skuha, dodamo odcejeno špinačo. Kuhamo, da se zelenjava zmehča. Opečene kruhove kocke. Kruh narežemo na kockice, ki jih na maslu svetlo prepražimo. Posodo odstavimo, vsebino pa gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Posodo pristavimo, po potrebi prilijemo malo vode. Dodamo olivno olje, sol, sveže mlet poper in nariban muškatni orešček. Premešamo in odstavimo. Postrežemo v tople krožnike, postresemo z opečenimi kruhovimi kockami. (do zadnje črke www.gurman.eu).
Karameliziran koromač
Koromač, sol, poper, limona. Odrežite spodnji in zgornji del koromača, narežite na tenko (pa ne pretirano), odstranite sredico. Potem pecite koromač na srednje vročem olju (ne ga dušiti) kakšnih 10 minut. Ko rezine porjavijo, je to to. Začinite z soljo, poprom in kapljicami limone.
Rahlo karameliziran brokoli
Glava brokolija, podolgem razpolovljena; 3 stroki česna, tanko narezani; ščep rdeče paprike v prahu, sol, poper, limonin sok. V globoki ponvi segrejte olje in z odrezano polovico navzol popecite brokoli, približno 8 minut. Dodaj vodo in kuhajte, dokler se brokoli ne omehča in voda izpari, približno 7 minut. Dodajte žlico olja, česen, papriko in kuhajte odkrito dokler česen ne porjavi, približno 3 minute. Posolite in poprajte, pokapljajte z limoninim sokom.
Dober tek!

Od kje je kaj v tem tednu: Studen, Obrije: krompir, drobni krompir, repa, radič Verona. Retar, Gozd Reka: koleraba, kifeljčar, krompir; Kastelic, Mirna Peč: jabolka opal in topaz; Purgaj, Cerkvenjak, demeter idared. Fras, Ankaran: špinača, blitva, radič  verona,  Jarc, Horjul:  zeleni radič, zelje,   Nared, Kožljek: korenje, korenje rdeče in rumeno.
V zimskih mesecih smo bolj kot poleti odvisni od uvoza, še posebej pri res svežih pridelkih je napeto. In včasih se pretrga, pa se ne da nič narediti (koncept dobava v zadnjem trenutku ali pa še malo bolj pozno  je tvegana, a če zmagamo, imamo res sveže pridelke). Zato smo v tem tednu žal ostali brez motovilca in stebelne zelene. Ker se to žal dogaja in če je to pomembno za vas, vam priporočamo, da že v sredo zvečer oziroma ponoči, ko prejmete dobavnico po emailu (in če je ne, nas obvestite), pregledate, kaj bo zares v vašem zabojčku. Če se le da (in skoraj vedno se), obrazložimo na dobavnici, zakaj česa ni (čeprav Niso nam dostavili, ne pove veliko, a pove tudi vse, kar vemo).
Studnove turbo kokoške niso zmogle. Čeprav se dan že prav opazno daljša, imajo kokoške omejeno jajcenosnost. In zato smo se v zadnjem trenutku odločili in dodali avstrijska jajca. Nam je malo nerodno, avstrijska jajca se nekako zdi jesti še mnogo bolj čudno kot recimo solato. Ne bomo vas navajali na to, obljubimo, a verjeli smo (nismo pa čisto prepričani), da se vam bo bolje zdelo imeti tuja jajca kot nobenih jajc.
Hruške. Slovenske hruške gredo h koncu. Kot da bi vedele, da je zunaj toplo, se tudi v hladilnici medijo (da ne rečemo gnijejo) in prav dolgo jih več ne bomo imeli.
Česen. Česen že komaj čaka, da bo res prav  pomlad, lep del ga je že začel kazati zelene rožičke (in se tako tak ne bo kvalificiral za zabojčke).  Če bi kakšnega spregledali, nam ga prosimo zatožite.
Plačila z gotovino. Malo nas mika, da bi spodbujali negotovinska plačila (pa tu ne mislimo, da bi morali vi priti zlagati zabojčke). Čeprav se nam zdi gotov denar najcenejši, pri vseh ostalih naćinih plačila se tvori nepotrebno bančno delo (ki ni brezplačno), je gotovina najmanj pregledna in plačila sledljiva, sledljivost pa je naša mantra, pri hrani, denarju, pri vsem.
Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tega je že skoraj toliko kot plačil z gotovino.
www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396.