Listek iz zabojčka 35 (2013)

 Kako določajo sprejemljivo raven pesticidov

(to je cel Oddelek tako pretreslo, da danes je napisal dokumentaren članek, nič leposlovja).

Narediš čisto nov, svež pesticid pa ga daš jesti živalim, večim živalim različne vrednosti. To počneš dlje časa. Najdeš vrednost (mg/kg teže), ko jim še ne škodi (v tistem času, seveda). To deliš s 100 in rečeš, evo, to je vrednost, ki ni škodljiva za človeka (se zdi res varno, ker si delil s 100). Recimo, da je to 10 mg. Temu se reče sprejemljiva dnevna doza(acceptable daily rate), torej toliko pesticida na dan naj bi 60 kg velik človek lahko pojedel vsak dan celo življenje in bil zraven zdrav in vesel.

Pesticid se v rastlini razgradi in vsak dan ga je manj. Rad bi ugotovil, kdaj že lahko ješ krompir (oziroma ga prodaš), ki je bil tretiran z novim pesticidom (t.i. karenca).

Pogledaš razpredelnico, kjer piše, koliko krompirja poje povprečen človek na leto. Recimo 40 kg. Vzameš kalkulator pa deliš, koliko poje povprečen človek krompirja na povprečen dan. Malo več kot 0,1 kg na dan, v našem primeru. In vse je jasno!

V 0,1 kg krompirja je tako lahko še 10 mg pesticida – to vam ne bo škodilo (po vseh uradnih testih). Če pa pojeste veliko več krompirja na leto, malce slabše za vas. Ali če ga kombinirate z jagodami, ki jih sicer na leto pojemo prav malo, a skoraj vse v nekaj dnevih (in torej v tistih nekaj dneh nekaj desetkrat prekoračite sprejemljivo dnevno dozo) , še toliko slabše za vas. Ali pa če ga kombinirate še s solato pa kruhom pa testeninami pa rižem pa sočnim (malce pesticidnim, pa res prav malo) jabolkom.

Bi nas to res zaskrbelo, ko bi ne prodajali ekoloških pridelkov. In ker berete tale listek (če je iz vašega zabojčka), ste tudi vi varni. (še več pa tule CAC/GL 03-1989 – CODEX Alimentarius).

Bučkačinke Bučke naribate. Pripravite testo za palačinke in ga solite. Dodate kumino in nato naribane bučke. Iz te mase spečete palačinke in pečene namažete s kislo smetano. [www.ringaraja.net]

Bačkalada. Ena velika bučka (ali dve, če jih imate). Četrt skodelice olja (ali maslo), nasekljana šalotka, česen, sol in poper. Grobo naribate bučko, jo pustite, da se odteče. Če se vam mudi, iz nje izbezate vodo s papirnato brisačko. V globoki ponvi segrejete olje, na kratko popražite šalotko (ali drugo čebulo), dodate bučke in na srednji temperaturi vztrajno kuhate, da se bučke razpustijo in postanejo mazave kot marmelada. Namažite na kruh ali pa jejte kar tako z žlico. Če vam pa kaj ostane, menda ostane dobro v hladilniku še nekaj tednov.

Od kje je kaj v tem tednu:

Fras, Ankaran: bučke, kumare, paradižnik, jajčevec, lubenica, melona, kozji rog, slive, češnjevec, hokaido (buča), babura (spet paprika z zavajujočim imenom); Kovačič, Ljutomer: kumare, paradižnik, grozdje, slive, korenje; Studen, Obrije: čebula rumena, česen, krompir drobni,krompir,peteršilj, zgodnje zelje. Retar, Gozd Reka: endivija, korenje, kumare, stročji fižol, blitva, bučke velike, čebula rdeča, mladi krompir, ringlo, šalotka; Magdič, Ljutomer: hruške, grozdje belo, slive, Knaflič, Vrhnika: patišon, bučke; Miš, Dob, jabolka Redfree; Kastelic, Mirna Peč: jabolka Sansa; Jarc, Horjul: solata, buča maslena, paprika zelena in rumena, stročji fižol; Vrbnjak, Kuršinci: zelena, kumare, bučke, paradižnik, paradižnik za mezgo; Zakrajšek, Bloke: rdeča pesa, korenje, koleraba. Mivšek, Cetore: fige; Tekavec, Kralji: hruške.

Bili na Agro sejmu. Povedali, da se vsak kmet rad povezuje, če ima kaj od tega. In da ga ne boš povedal v zadrugo, grozd, konzorcij, nobeno tak snop, če od tega ne bo imel nič. Za to je šel cel oddelek v Gornjo Radgono na okroglo mizo in se je izplačalo.

Fige so, a manj, kot smo jih pričakovali in prodali, vreme je bilo le na pol na naši strani. Tako jih je mogoče v vašem zabojčku manj, kot ste jih naročili (ali pa jih sploh ni, žal nam je, zelo nam žal, zelo radi prodajamo).

Ker je bila silna suša (kar si mogoče že težko predstavljate), je korenje nastradalo in pri nekaterih kmetih ostalo res drobno. V tem tednu imamo korenje z Blok, tako te težave ni. Če ne vemo, kako bomo porabili tega drobnega.

Potočnikovi iz Grosuplja gojijo ekološko zelenjavo, zbirajo in predelujejo pa tudi kobilje mleko in imajo trgovinico v Grosuplju. In smo se dogovorili, da boste pri njih lahko prevzeli zabojčke, v Shrambi pa njihovo kobilje mleko, globoko zmrznjeno. Ni (še) ekološko, zato ga ne bo v zabojčkih. Več o tem kmalu.

Predsednik res velike nagradne igre se vrača! Pričenja se šola, dopustov je konec in da bi vas predsednik vse potolažil (to je v teh časih njegova naloga), razglaša res veliko nagradno igro! Zabojčkov in iger! Ostanite z nami tudi v prihodnjem tednu (in še v prihodnjem in vedno)!

Vedno smo veseli plačila na: 10100-0047314752 pri Banki Koper (Čarna d.o.o., Runkova 6, Ljubljana). Sklic je SI00XXXX, XXXX je številka prejetega računa. Naročite lahko tudi direktno bremenitev (trajnik), tudi gotovine se ne branimo. Obiščite nas, pišite nam, pokličite nas, vse nam povejte:

www.zeleni–zabojcek.si / Facebook / @zabojcek / 051 499 396